Perşembe, Kasım 7, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Citrix’in 2016 Tahminleri 2016 Hibrit Bulutun Yılı Olacak

Citrix Global Tech MagazineBazı trendler daha bugünden geniş anlamda kabul görmüş durumda. Diğerleri ise 2016 yılında tam olarak yerini alacak. Citrix gelecek yılda en çok hareketin görüleceği gelişmeleri, şirketleri ve kullanıcıları gözden geçirdi, 2016 için öngörülerini açıkladı. 

2016 hibrit bulutun yılı olacak

Bugüne kadar birçok firma bulut kullanımıyla ilgili endişelere sahipti. Özellikle de bulutun güvenliği ve güvenilirliği açısından çekinceler vardı. Ayrıca birçok şirket içi veya yasal düzenlemeler engel teşkil ediyordu. Bu şartlar hibrit bulutun zaferini sağlıyor.  Bu şekilde şirketler ihtiyaca göre kendi lokal BT veya bulut altyapılarını kendi amaçları için kullanabilirler. Günümüzde sistem yapısının karmaşıklığı da artmakta. Bu sebeple şirketler hem lokal hem de bulut altyapılarını standart ve anlaşılır biçimde yönetebilecek konumda olmalı. Bunun için şu anda çeşitli altyapı servis çözümleri (IaaS) devrededir, bunlar yönetimi çok daha kolaylaştırmakta.

Sonuç ise şu; Şirketler 2016 yılında çoklu bulut modellerini uygulamak ve yönetmek için tüm gerekli araçlara sahip olacaktır. CIO’lar kendileri için uygun bulutu özel olarak oluşturabilir ve bunları standart ve güvenli şekilde yönetebilir.

Geleceğin işyeri bugünden şekilleniyor

Gelecek yıl dijitalleşme trendi mevcut çalışma modelleri konusundaki ezberleri bozacak. BT birimlerine mevcut ağları, sanallaştırmayı ve cihaz yatırımlarını son kullanıcılar için anlamlı şekilde birleştirmek gibi büyük görevler düşüyor. Ancak bu şekilde çalışanlar her yerde ve her zaman gerekli bilgi ve uygulamalara ulaşabilirler, üstelik BT güvenliğini veya yasal düzenlemelere aykırı düşmeyi riske atmadan. Dijital işyerinin önemini bilen şirketler işlerini çok daha verimli hale getirebilir. Gerçek bir işyeri dönüşümünden ancak ofis binaları, teknoloji ve çalışanların ihtiyaçları uyumlu hale getirildiği zaman söz edilebilir. Bu şekilde esnek, ortak çalışmaya dayalı iş yapıları oluşur ve bunlara yenilikler de eklenebilir. Ancak bu, iş akışının optimizasyonunu, eski ofis yapılarının yeni tasarımını ve personelin yeni konseptlere uymasını gerektirmekte.

Veri analizleri teknolojileri öne çıkacak  

2016’da yeni gelişen veri analiz teknolojileri müşterileri daha çok kendilerine bağlamaları ve yeni satış kanalları oluşturmaları için firmalara daha fazla yardımcı olacak. Bu teknoloji, hem B2B hem de B2C alanında sadece büyük şirketler tarafından değil, aynı zamanda küçük ve orta ölçekli firmalarca da yoğun olarak kullanılmakta. Olası müşteri artışı veya müşteri kaybının önlenmesi sorgulanabilecek. Ayrıca yeni Up-Cross satış olanakları soruşturulacak ve müşterileri uzun vadeli bağlama fırsatları araştırılacak.

Veri analizleri, müşterilerin teklif edilen ürünlerden en iyi şekilde faydalanabilmelerini sağlıyor. Veri ve tasarım bağlantısı firmalara gelecek yıl yeni imkânlar getirecektir: Çözümler daha çok, kullanıcı odaklı olacaktır.

Nesnelerin interneti 2016’nın da trendi olacak

Nesnelerin interneti konusu 2016 yılının da trend konusu kalacak. Bu yaklaşım birçok şirkette yeni itici güç olacak. Nesnelerin ağlandırılması çeşitli sektörler için enteresandır. Örneğin sağlık alanında: Bluetooth termometre ve EKG’ler örneğin elektronik medikal kayıtlar (Electronic-Medical-Records-System) ile birleştirilebilir. Bu şekilde hayati değerleri kontrol etmek için zamandan tasarruf edilerek verimlilik artırılacak. Yeni kaynaklar hastaların başka yerde de yararına kullanılabilir.

Gittikçe daha çok firma klasik ofislerini akıllı işyerlerine dönüştürüyor. Meslektaşlar arasındaki işbirliği artırılacak ve büro mekânlarının yükü azalacak. Nesnelerin interneti örneğin toplantı odalarının otomatik olarak tahsis edilmesi veya iş süreçlerinin mutabakatı için kullanılabilir.

DevOps ve AppOps’lar daha çok kullanılacak

Pazarların mevcut dinamiği BT sorumlularını, yeni uygulamaları eskisinden çok daha hızlı ve güvenli bir şekilde sunmaya zorluyor. Ancak bu şekilde şirketler, personelinin şirket büyümesini desteklemek için her türlü uygulamayı ve veriyi temin edebilmesini sağlayabilir. Bu nedenle 2016 yılında DevOps’lar (geliştirme operasyonları) daha çok kullanılacak Bunlar, uygulamaların yönetilmesini kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda BT departmanları yeni iş hedeflerine daha hızlı ve daha iyi tepki verebilecek.

DevOps’lar BT birimi ve yazılım geliştirme arasında bir köprü kuruyor. Yenilikler çok daha hızlı hayata geçirilmekte. Ayrıca şirketler yeni uygulamaları hızlı ve kolayca tahsis edebilmek için bir çözüm yaklaşımına ihtiyaç duyuyor. Bunun için de AppOps (uygulama operasyonları) yardımcı oluyor: Bunlar uygulamaların kullanılmasını ve yönetilmesini optimize ederek otomatikleştirmektedir. Bu sayede BT sorumluları firmanın kendi ve SaaS esaslı uygulamalarını çok daha kolay ve güvenli tahsis edebilir ve yönetebilir. DevOps ve AppOps’un birleşik potansiyeli ile firmalar çok daha hızlı hamle yapabilir ve yeni müşteri taleplerine çok daha esnek şekillerde tepki verebilir.

Teknoloji Makaleleri