Dünyayı değiştirecek şirketler listesinde 19. sırada yer alan Blippar’ın kurucu ortağı ve CEO’su Ambarish Mitra, Türkiye Bilişim Vakfı’nın konuğu oldu. Mitra, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, programlama ve görsel keşif teknolojilerinin iletişim ve pazarlama dünyasında kullanılmaya başlanmasıyla insanların günlük yaşantısında köklü değişikliklerin olacağını dile getirdi.
Türkiye’nin bir bilgi toplumuna dönüşüm sürecine katkıda bulunan pek çok proje ve çalışmaya imza atan Türkiye Bilişim Vakfı, dünyayı değiştirecek şirketler listesinde 19. sırada yer alan Blippar’ın kurucu ortağı ve CEO’su Ambarish Mitra’yı ağırladı.
Artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, görsel keşif, programlama ve derin öğrenim gibi yeni teknolojiler üzerine odaklanan Ambarish Mitra, bu yöntemlerin iletişim ve pazarlama yöntemlerini ne yönde değiştirdiğinden söz ederken, görsel keşif ve artırılmış gerçekliğin köklü bir değişim sürecini başlattığını belirtti. Artırılmış gerçekliğin şu an gerçeği deneyimlememizi tamamıyla değiştirecek, ikinci çağına (2.0) geçtiğinden ve görsel keşif ile fiziksel dünyamızın tamamının sınırsız içeriğe anında ulaşabileceğimiz bir mecra haline geleceğini belirten Mitra, Artırılmış Gerçeklik 2.0 ile “nesnelerin interneti” dönemine ek olarak “nesnelerin üzerindeki internet” döneminin başladığını vurguladı.
Blippar Türkiye CEO’su Zehra Öney 2020 yılında tahmini 100 Milyar Dolara ulaşacak olan artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik pazarına ilginin hızla arttığına dikkat çekerken, Blippar, Google, Facebook, Apple, Samsung gibi şirketlerin artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik alanında yaptığı yatırımların hızla ve katlanarak arttığının da altını çizdi. Günümüzde artırılmış gerçekliğin sanal gerçekliğe göre daha büyük bir pazara sahip olması, önümüzdeki 5 yıl içinde de değişmeyecek. 2020’de ulaşılması beklenen 100 milyar dolarlık pazarın %50’den fazla olan büyük bölümünü artırılmış gerçeklik oluşturacak. Araştırmalara göre artırılmış gerçeklik pazarı içinde, artırılmış gerçeklik gözlüklerinin önemi artmaya başlıyor. 2020’de artırılmış gerçeklik gözlük satışları 21 milyon’a ulaşacak. Bununla birlikte mobil cihazlar artırılmış gerçekliğin tabi ki en önemli cihazları olmayı sürdürecek.
Artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik gördüğümüz dünyaya ek bilgiler, referanslar ve multimedya sağlayabiliyor. Eğitimden, perakendeye birçok sektör sınırlarını aşıyor, zincirlerini kırıyor ve bütünleşmiş, duyulara hitap eden hikâyeler yaratıp kullanıcısını içine çekiyor.