Perşembe, Kasım 7, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Citrix ’ten Teknolojinin Geleceğiyle İlgili 5 Yıllık Tahminler

citrix globaltechmagazineDünyanın önde gelen IT şirketlerinden biri olan Citrix her yıl, en son teknoloji trendlerini takip edip geleceğin teknolojik manzarasına dair öngörülerini açıklıyor. Citrix, kendi perspektifini ve elindeki verileri katmanın yanı sıra sektör kaynaklarından alınan anket ve verileri de bağlantılandırarak; bu trendlerin itici gücü olan değişiklikleri anlamlandırmaya çalışıyor. 

2016’ya dair manzara; yenilikçilik, tasarım odaklı düşünme ve çevik yazılım geliştirme gibi birçok konuya odaklanıyor. İşte günümüzden başlayarak 2020’ye kadar olan 5 yıllık döneme dair bazı öngörüler, fikir yürütmeler. 

Bilgi zehirlenmesi

Günümüzde insanlardan muazzam miktarlarda veriyi süzmesi, anlaması ve eylemlerinde kullanması bekleniyor. Bunun sonucunda insanlar boğuluyor; adeta “bilgi zehirlenmesine” uğruyorlar. İnsanların bilgi işlemesine ve iletmesine yardımcı olan mevcut araçlar, iş günlerinde büyük verimsizlikler yaratıyor. McKinsey’e göre çalışma saatlerinin yüzde 30’u e-posta mesajlarıyla geçiyor ve bu sürenin yarısı ziyan oluyor. Bir başka araştırma da e-posta mesajlarının yalnızca yarısının gerçekten önemli olduğunu gösteriyor. İnsanların iş yaşamlarındaki bilgiyi yönetmek için daha iyi araçlara ihtiyacı var. Performansı geliştirmek için atılacak ilk adım, bilişsel bant genişliğinde yer açmak. Daha az sayıda karar ve sadelik; daha üretken olan sistemlerin itici gücü olacak, dolayısıyla burada denenecek birkaç şey önerebiliriz:

  1. İşe verilen dikkatin dağılmasını azaltmak için elektronik bildirimleri kapatmak.
  2. Pahalı olan bağlam geçişi gereğini azaltmak için dikkati dağıtan şeylerden kaçınılan ortamlar yaratmak.
  3. Toplantıları yarıya düşürmek.
  4. Okunan e-posta mesajlarını yarıya düşürmek.
  5. Konu satırına bağlam ekleyerek insanların e-postayı filtrelemelerine yardımcı olmak. “FYI:” veya “REQ:” gibi örnekler insanların ön filtreleme yapmasına yardımcı olabilir.

 

Nesnelerin Sağlık Hizmeti (Healthcare of Things)

Sağlık hizmetinin Nesnelerin İnternetini (Internet of Things) gerçekten kucaklamaya başladığını görüyoruz. Nesneler, tıp uzmanlarının yapacağı ziyaretleri dönüştürecek. Kronik hastalık izlemeye ve bizlere ilaçlarımızı almayı ve tedavilere gitmeyi hatırlatmaya yardımcı olacak. Sağlık parametrelerinin kabul edilebilir, uzun vade için yeğlenen sınırlar içinde kalması için sağlıklı seçimler yapmamıza yardımcı olacak. Nesneler, zindeliği etkilemeye başladı bile. Buna Healthcare of Things yani  Nesnelerin Sağlık Hizmeti diyeceğiz. Bu süreçte;

  1. Giyilebilen gereçler yaygın kabul gören şekil faktörü olacak.
  2. Tıp mesleği Nesnelerin Sağlık Hizmeti’ne gönülsüz bir şekilde katılacak.
  3. Şeylerin Sağlık Hizmeti gereçlerini kullanmanız için şiddetle özendirileceksiniz.
  4. Şeylerin Sağlık Hizmeti’nden toplanan veriler, iyi niyetlilerin de kötü niyetlilerin de peşinde koştuğu bir define olacak.
  5. Güvenlik ve gizlilikte sağlayıcıların yapacağı hatalar affedilmeyecek.
  6. Hastabakıcıların yapacağı ziyaretler daha anlamlı olacak. Zindeliğe daha kolay ulaşılabilecek.

 

Giyilebilirler – Sensörlerdeki gelişmeler, tıbbi kullanıma uygun yaşamsal belirti izleme araçlarını günlük yaşamımıza getirecek. Tabii Nesneler geliştikçe birbirleriyle daha iyi çalışacak, birbirlerinden öğrenecek, doğruluk ve tutarlılık sağlamak için karşılıklı denetim ve dengeleme gerçekleştirecek.

Tıp Mesleğine Yapacağı Etki –Sağlık hizmetlerinde büyüme ilk başlarda çoğunlukla hasta güdümlü olacak ve gerek muayenehanede gerekse sanal olarak yapılan ziyaretlerin kapsamını genişletmek için kullanılacak.

Para kazanmak ister misiniz? Şunu giyin! – Her ne kadar günümüzde gereç kullanma cihaz satın alma anlamına geliyorsa da gelecekte “bedava” cihazlar çıkacak. Tabii ki gizli veya açıkça bilgilerinizi paylaşmak kaydıyla.

Paranın İzini Bulut’un İçinde Sürün – Verileriniz sizi ve alışkanlıklarınızı temsil ediyor. Doğru şekilde gizlenmezse, doğrudan sosyal medya profillerinizle ilişkilendirilebilir ve doğrudan hedef alınabilirsiniz.

 

Güvenlik ve Mobilite

Mobilite artık sadece bir tercih değil. İşin aslıdır, artık çalışma ve de eğlenmenin olağanlaşmış halidir. Güvenlik de artık sadece bir tercih değildir; şarttır. Gizlilik ve emniyet ile bir araya geldiğinde, güvenlik, günlük yaşamlarımızın ve alışkanlıklarımızın içine daha çok sızıp yayılacak. 2020’ye doğru evrim geçirirken aynı anda daha mobil ve güvenli olmanın her ikisi de kritik hale geliyor.

Mobilite ve güvenliğin 2020’deki kesişimiyle ilgili öngörülerimiz arasında şunlar bulunuyor:

  1. Dijital yaşamınız varsayılan kişiliğiniz haline geliyor; kişiselleştirilmiş güvenlik ve gizlilik hedeflerini dinamik olarak yönetiyor.
  2. Giyilebilir gereçler, ana mobil cihaz olarak kimlik doğrulama ve yetkilendirme için akıllı telefonların yerini alıyor.
  3. Araçlara, evlere ve sağlık hizmeti gereçlerine bağlı olma hedef odaklı olmak için fiziksel güvenlik arabirimlerinin kullanılmasını gerektiriyor.
  4. DNA ile pekiştirilmiş kimlik doğrulama ve yetkilendirme, sizi benzersiz şekilde siz olarak tanımlıyor ve kimliğinizi gizlemeyi güçleştiriyor.
  5. “Güvenlik olmasa da olur; bu ürünü bir an önce pazara yetiştirmemiz lazım” üreticilerin geçmişte kalmış bir sloganı haline geliyor.

Eğitim

Dünyanın her yerinde özellikle gelişmekte olan ülkelerde, bireylerin geleneksel emek tabanlı işlerden çıkıp “bilgi işçilerine” dönüşürken hızla büyüyen bir orta sınıf görüyoruz. Bulunduğumuz yerden çalışmanın yaşamının geleceğine, değişen çalışma ortamına ve Y kuşağının etkisine baktıkça önümüzdeki onyılda eğitim alanının yeniden canlandığını göreceğiz. Özellikle Y kuşağı eğitimin anlamlı bir yaşam ve iş-yaşam dengesi için öncelikli ihtiyaçlarına uyum sağlamasını istiyor. Bu, maaşı iyi olan bir iş bulabilmek ve ömür boyu öğrenim kredisi borcu ödemek zorunda kalmamak demek. Eğitimin geleceği yalnızca teknolojik bolluktan yararlanabilmeyi öğretmede değil. Geleceğin bilgi işçisinin değişen ihtiyaçlarına eğitim pazarının nasıl uyum sağlayacağı, çalışmanın geleceği ve ekonomi ile de ilgili.

Citrix eğitimin geleceğinin önemli alanlarının şunlar olduğuna inanıyor:

  1. Ömür boyu öğrenim, yeni norm ve işverenler çalışanların bu modeli benimsemesini bekliyor.
  2. Öğrencilerin kendi kişisel öğrenim ihtiyaçları üzerinde daha fazla kontrolu olacak.
  3. Yaratıcı beceriler ve “meslek” becerileri çalışmanın geleceğinde önemli olacak ve eğitim içeriğinin geleceğin işçisi için zaman ve sunma açısından dinamik olmasını gerektiriyor.
  4. Kitlesel Çevrimiçi Açık Kurs Yazılımı, ömür boyu ve kişiselleştirilmiş öğrenim gerekleri nedeniyle eğitim ve öğretim kullanımının çekirdek kısmı haline geliyor.
  5. Kurumlar karma bir müfredata uyum sağlamaya ve öğrencilerin ihtiyaçlarına uymak için yeniden yapılanmaya zorlanacak. Bu, üçüncü taraf içeriği (MOOC’ler) benimseyip birleştirmeyi ve bu deneyimi zenginleştirmek için yeni teknolojilerin benimsenmesinde daha girişken adımlar atılmasını da içeriyor.

Nesnelerin İnterneti (Internet of Things)

Abartılı beklentilerin tepe noktasında, parlak bir teknoloji faydayı gölgeler. Nesnelerin İnterneti de bu açıdan bir istisna değil. Nesnelerin İnterneti’nin katma değeri kolayca dile getirilebiliyor: verimlilik artışları (maliyet tasarrufu + zamandan tasarruf + risk yönetimi), üretkenlik artışları ve daha zengin insani deneyimler. Geçiş, teknolojinin kendisinden bahsetmeyi bırakıp bizim için ne yaptığından bahsetmeye başladığımızda gerçekleşiyor.

Herşeyi Tümleştirme

Nesnelerin İnterneti nesnelerin kendisinden çok bunların birbirleriyle nasıl çalışacağı hakkında. Ağa bağlanmamış pek çok şeyimiz var. Bir süredir web sayfalarını programlamayla iç içe örülebilir web hizmetleri olarak genişletiyoruz. İnsanlar sundukları hizmetlerin başka hizmetlere kolayca bağlanabildiğinde daha değerli hale gelmeye başladığını anladılar. Bu bir ağ çarpanı etkisi. Birbirine bağlanmış şeylerin API’si ile; bu iç içe örülebilirliği fiziksel dünyaya yayıyoruz. Bu teknolojiler insanların, yerlerin ve nesnelerin otomasyonunun maliyetini daha da düşürerek işletim verimini ve kullanım keyfini artırıyor.

Teknoloji Makaleleri