Pazartesi, Aralık 23, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Meta Arama Motoru Projesine Uluslararası Ödül

huawei globaltechmagazineHuawei Türkiye Ar-Ge Merkezi ve Gazi Üniversitesi işbirliği ile geliştirilen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da desteklenen “Anlamsal Eşleştirme Temelli Otomatik Meta Arama Motoru ve Uygulaması (SanTez) Projesi”, başarıyla tamamlanmasının ardından, “Uluslararası Mühendisler Birliği – IAENG” tarafından, İnternet Programcılığı ve Web Servisleri alanında ödüle layık görüldü.

Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi, gerçekleştirdiği sıra dışı projelerle endüstriye katkı sağlamaya devam ediyor. -Anlamsal Eşleştirme Temelli Otomatik Meta Arama Motoru ve Uygulaması (SanTez)- projesi başarıyla tamamlanarak servise sunuldu.

Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi ile Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü tarafından geliştirilen meta arama motorunun, hem kendi başına bir ürün olarak arama motoru pazarında yer alması hem de bir bileşen olarak, firmanın diğer çevrimiçi son kullanıcı servislerine hizmet vermesi için çalışmalar da başlatıldı. Proje ekibinde, Prof. Dr. M. Ali Akcayol’un yanı sıra, Doç. Dr. Hacer Karacan, Dr. Oktay Yıldız, Yaşar Gözüdeli, Mohammed R. Baker, Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi’nden Özcan Özay, Murat Kalender ve Ali Minnet yer aldı.

Uluslararası Mühendisler Birliği – IAENG tarafından, İnternet Programcılığı ve Web Servisleri alanında sunulan ödülün de sahibi olan projenin içeriği, Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Direktörü Wu Lianqing tarafından şöyle açıklandı;

“Bu proje, hem üniversite sanayi işbirliği açısından hem de elde ettiği uluslararası başarılar açısından, tamamen Türkiye’de geliştirilen ve yüksek teknoloji içeren bir Ar-Ge projesi olmuştur. Huawei Türkiye Ar-Ge merkezi, bu tür başarılara imza atmak için var gücüyle çalışmaya devam edecektir.”

“Meta arama motoru projesiyle, farklı yatay ve dikey arama motorlarından alınan arama sonuçları, etkin bir şekilde birleştiriliyor. Elde edilen sonuçlar ise yeni bir sıralama algoritmasıyla kullanıcıya sunuluyor.”

“Meta arama motoru, kullanıcı sorgusunu çok sayıda yatay ve dikey arama motoruna göndererek, eş zamanlı olarak arama işlemini gerçekleştiriyor. Arama sonuçları alındıktan sonra, yatay arama motorlarından elde edilen web sayfaları ve dikey arama motorlarından elde edilen varlık tabanlı bilgiler üzerinden, (insan, kitap, film, vb.) birleştirme ve yeniden sıra değeri hesaplama işlemleri yapılarak, hesaplanan sonuçlar tek liste halinde kullanıcıya sunuluyor.”

Meta arama motoru tarafından seçilen arama motorlarına göre, sorgu üzerinde en iyi sonucu elde etmek üzere farklı düzenlemeler de yapıldı. Bu düzenlemeler, arama motoruna özgü mantıksal operatörlerin eklenmesi, “nedir?” veya “hangi?” gibi anahtar kelimelerin eklenmesi veya arama motorunun ayarlarının sorguya uygun düzenlenmesi şeklinde optimize edildi. Farklı arama motorlarından gelen sonuçlar için, yeniden sıralama değeri hesaplayan algoritmalar da geliştirilirken, farklı bilgi alanlarının farklı arama motoru sonuçlarında yer alması halinde, bu sonuçların birleştirilmesi için ontoloji ve anlamsal eşleştirme tabanlı algoritmalar da devreye alındı.
Huawei Türkiye AR-GE Merkezi aynı zamanda Huawei’nin ABD ve Çin’de yer alan Ön Araştırma Ar-Ge Merkezleri ile de bir köprü görevi görüyor. Huawei Türkiye, ülkenin akademik kurumları ile işbirliği yapmaya devam edecek.

Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. Ali Akcayol, bilişim alanında dünyanın önde gelen firması olan Huawei ile proje geliştirmenin kendisi ve proje ekibi için çok önemli olduğunu söyleyerek şöyle devam etti; “Geliştirilen proje, üniversite-sanayi işbirliği açısından başarılı ve oldukça önemli bir örnek. Projede geliştirilen meta arama motoru ile her geçen gün hızla büyüyen web verileri üzerinde, bilgiye daha etkin bir şekilde ulaşılabilecektir. Bu projenin sonuçları, benzer projelerin geliştirilmesine yönelik çalışmalara da ışık tutacaktır. Uygulamaya geçirilen bu tür başarılı projelerin artarak devam etmesi, hem ülke ekonomisine hem de teknolojik bilgi birikimine önemli katkılar sağlayacaktır.”

Teknoloji Makaleleri