Salı, Ocak 7, 2025

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Cisco Küresel Bulut Endeksi’ne Göre Bulut Trafiği 4 Yılda 4’e Katlanacak

cisco globaltechmagazineCisco Küresel Bulut Endeksi ’ne göre 4 yıl içinde tüm dünyadaki bulut trafiği 4 kat, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi’nde ise 8.6 kat artacak. Verinin mobile kaydığı bir gelecek için bulut şirketlerinin hazırlıklı olması gerekiyor.

Bu yıl 5’incisi hazırlanan Cisco® Küresel Bulut Endeksi  (2014-2019); 2019 yılı sonuna kadar global bulut trafiğinin 4 katına çıkmasını ve aynı süreçte 3 katına çıkacak olan küresel veri merkezi trafiğinden daha hızlı büyümesini öngörüyor. 4 yıl içinde verinin yüzde 51’i akıllı telefonlar, tabletler ve M2M bağlantılı cihazlara kayacak. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi’nde ise internet kullanıcıların yüzde 42’sinin bireysel bulut depolarını kullanması bekleniyor. Bulut teknolojisi sayesinde daha geniş depolama ihtiyaçlarının doğacağını belirten Cisco Türkiye Veri Merkezi ve Sanallaştırma Teknolojileri Yöneticisi Baran Karakurt, “2019 yılında bölgemizde son tüketici bulut trafiği 8.6 kat artacak. Bu da birçok şirket için önemli fırsatlar yaratıyor” dedi.

Cisco Küresel Bulut Endeksi; Nesnelerin İnterneti’nin (IoT) veri merkezi ve bulut trafiğinin büyümesinde belirleyici bir rol oynayacağını ortaya koyuyor. Birçok IoT uygulamasının yaratacağı veri hacminin 2019’da yıllık 507.5 ZB’a ulaşması bekleniyor. Bu miktar aynı yıl beklenen veri merkezi trafiğinin 49 katına denk geliyor. Bugün ise, bu verinin sadece küçük bir bölümü veri merkezlerinde saklanıyor. Ancak uygulamalara olan talebin ve büyük veri analitiğinin kullanımı arttıkça bu durum değişecek. Bulut trafiğinin ve bulut hizmetlerine geçişteki hızlı büyümenin ardında artan mobil cihaz sayısı ile yükselen kişisel bulut talebi; iş amaçlı kullanılan bulut hizmetlerine yönelim ve özel bulutta artan sanallaştırma ile yoğunlaşan iş yükü gibi nedenler bulunuyor. Cihazdan cihaza (M2M) bağlantılar da gelecekte bulut trafiğini artıracak.

Veri merkezi trafiği 5 katına çıkacak

Endeksi değerlendiren Baran Karakurt, “Küresel Bulut Endeksi, bulutun artık bölgesel bir trend olmanın ötesine geçtiğini ve tüm dünyada dönüşüm teknolojileri için ana akım bir çözüm haline geldiğini gösteriyor” dedi.

Önümüzdeki 4 yıl içinde bulut trafiğinin dünyada her bir bölgede yüzde 30’dan fazla büyümesinin beklendiğinin altını çizen Karakurt, “Türkiye’nin de içinde bulunduğu Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi’nde ise bulut veri merkezi trafiğinin 2019 yılında 5 katına çıkacağını öngörüyoruz. Şirketler ve kamu kuruluşları bulut altyapılarını deneme aşamasından, kritik iş yüklerini güvenle çalıştırabildikleri ortamlar haline getirdiler. Tüketiciler de istedikleri zaman istedikleri yerde kişisel verilerine, içeriklere ve hizmetlere ulaşabilmeyi istiyor. Bu trend bulut sağlayıcıları için çok önemli bir fırsat yaratıyor” diye konuştu. 

Veri mobile kayıyor

Bugün kişisel cihazlarda saklanan verinin yüzde 73’ü PC’lerde bulunuyor. 2019 yılı itibari ile verinin yüzde 51’i akıllı telefonlar, tabletler M2M bağlantılı cihazlara kayacak. Cisco, depolanan veri miktarının artması ile tüketici bulut depolama kullanımının da artacağını öngörüyor. 4 yıl sonra tüm dünyada internet kullanan kişisel kullanıcıların yüzde 55’i kişisel bulut depolama hizmetlerinden faydalanacak. Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi’nde ise internet kullanıcılarının yüzde 42’sinin bireysel bulut depolarını kullanması bekleniyor. 2014 yılında bölgede bu oran yüzde 32’ydi. Tahminlere göre 2017 yılında global akıllı telefon trafiği ( 201 EB yıllık) bu cihazlarda depolanan verinin (179 EB) miktarını aşacak. Bu da bulut teknolojisi sayesinde daha geniş depolama ihtiyaçlarının doğacağını gösteriyor.

Türkiye’nin de dahil olduğu Orta ve Doğru Avrupa Bölgesi’nde 2019 yılı için öngörülen rakamlar:

  • Veri merkezi trafiği 5 kat artacak.
  • Bulut veri merkezi trafiği, toplam veri merkezi trafiğinin yüzde 85’ini oluşturacak. 2014 yılında bu oran yüzde 61’di.
  • Bulut veri trafiğinin yüzde 66’sı son kullanıcılardan gelecek. 2014 yılında bu yüzde 38’di.
  • Son tüketici bulut trafiği 8.6 kat artacak.
  • İş bulut trafiği 2.7 kat artacak.
  • 2014 yılında 79.0 milyona karşın 2019 yılında 133.6 milyon son tüketici bulut depolama hizmetleri kullanıcısı olacak.
  • Son tüketici bulut depolama kullanıcısı 1.7 kat artacak ve toplam internet kullanıcı sayısının yüzde 42’sini oluşturacak

2019 yılı itibariyle globalde öne çıkan rakamlar:

  • Yıllık global veri merkezi IP trafiğinin 10.4 ZB’a ulaşması bekleniyor.
  • Yıllık global bulut trafiği 4 kat artarak 8.6 ZB’ye ulaşacak ve toplam veri trafiğinin yüzde 83’ünü oluşturacak.
  • Bölgelere bakıldığında 2019 yılında en yüksek bulut (3.6 ZB) ve veri merkezi ( 4.5 ZB) trafiğine Kuzey Amerika sahip olacak. Sıralamada Kuzey Amerika’yı Pasifik Asya ve Batı Avrupa takip edecek.
  • Tüm dünyada kullanıcı başına bulut depolama trafiği aylık 1.6 gigabayt olacak. 2014 yılında bu rakam 992 megabayt idi.
  • 2014- 2019 yılları arasında tüm veri merkezi iş yükü iki katından fazla artacak. Aynı yıllar arasında bulut iş yükü ise 3 katından fazla artacak.
  • Tüm dünyada IoT bağlantıları ile yaratılan veri yıllık 507.5 zetabayt’a ulaşacak. 2014 yılında bu miktar 134.5 zetabayt idi..
  • Bir akıllı şehir her gün 180 milyon gigabayt veri üretecek.

10.4 ZB neye eşit:

144 trilyon saat müzik yayını –  yaklaşık 26 ay boyunca 2019 yılındaki tüm dünya nüfusunun müzik dinlemesine eşit.

26 trilyon saat boyunca webcam ile konferans- 2019 yılındaki tüm dünyadaki çalışan nüfusun her gün 21 saat web konferans yapmasına eşit.

6.8 trilyon yüksek çözünürlüklü filmin online olarak izlenmesi- 2019 yılındaki tüm dünya nüfusunun her gün yaklaşık 2.4 saat HD film izlemesine eşit.

* 2019 yılında dünya nüfusunun 7.6 milyar olması bekleniyor. ( kaynak: Birleşmiş Milletler)

 

Teknoloji Makaleleri