F-Secure Tüketici Güvenliği Birimi Genel Müdür Yardımcısı Samu Konttinen Webit Global Congress açılış konuşması için Türkiye’ye geldi.
Bugün başlayan ve 19 Kasım’a kadar devam edecek olan Webit Global Congress açılış konuşması için Türkiye’ye gelen F-Secure Tüketici Güvenliği Birimi Genel Müdür Yardımcısı Samu Konttinen internet güvenliği hakkında bilgiler verdi.
Konttinen,”Şuanda güvenlik piyasası aslında en çabuk büyüyen sektörlerden diyebiliriz. Kendi içinde bunu 3 kategoriye ayırabiliriz. Birinci kategori siber saldırılar. Farklı, farklı taraflar belirlediği belli hedeflere saldırılar gerçekleştiriyorlar. Genelde şirketlere ve devletlere. ikincisi tüketiciler ile ilgili boyutu. Tüketiciler, son kullanıcılar online oldukça artık gizliliklerinin giderek azaldığının farkına varmaya başladılar. Zaten gündemde olan konulardan bir tanesi. Nesnelerin interneti meselesi, bu ileriye dönük bir konu olacağı için nesnelerin interneti ile ilgili ne gibi tehlikeler karşımızda şuan onu tam olarak hayal edemiyoruz. edemiyoruz bile.” dedi.
” SOSYAL AĞ HESAPLARINIZIN HEPSİNE AYNI ŞİFREYİ KOYMAYIN !”
Sosyal ağ kullanımında aynı şifreyi kullanmama konusunda uyarıda bunan Konttinen, ”Instagram, facebook, dropbox gibi siteleri kullanan şirketlerin sorumlulukları var. Müşterilerini koruyabilmek ve güvenlik atına alabilmek için çaba sarf etmesi lazım. Tüketicilerde basit olduğunu düşündüğümüz bir hata yapıyorlar. Çoğunluğu sosyal ağ hesaplarında hepsi için aynı şifreyi kullanıyorlar. Bu bir hata. Bir tanesi hacklenirse, örneğin Instagram’ı şifresi ele geçirilen kişinin otomatikman diğer sosyal ağların şifresini ele geçiyor. Kullanıcılar tavsiyem her yerde aynı şifreyi kullanmamaları.” şeklinde açıklama yaptı.
” FREEDOME GİZLİLİK KONUSUNDA TEDBİR ALMAK İÇİN HAZIRLANMIŞ ”
F- Secure firmasının ürettiği Freedome ağırlıklı olarak gizlilik konusunda tedbir almak için hazırlanmış olan bir ürün belirten Konttinen, ”Birkaç şey yapıyor aslında. Birincisi sizin internet trafiğinizi şifreliyor böylece internetteki hareketlerinizin arasında arada birlerinin sizi fark etmesi, dinlemesi, tespit etmesi mümkün olmuyor buda size gizlik sağlıyor. İkincisi sizi anonim kılmak, böylece sizi takip edenler ve profil çıkaranlardan kendinizi koruyabilmiş oluyorsunuz. Üçüncü yaptığı şey ise anonimlik işini bir derece daha yukarı çıkarmış oluyorsunuz. Eğer isterseniz sanal tercihinize göre seçebiliryorsunuz. Eğer Türkiye’de iseniz yerinizi Finlandiya’da gösterebiliryorsunuz. Buda güvenliğinizi bir üst seviyeye çıkarıyor. En sonuncusu sörf yaparken size bir koruma getiyor. İnternet dolaşırken yanlışlıkla kötü niyetli internet sitelerine girmenizi engelliyor. Hepsini toparlayacak olursak freedome ürünü gizlilik konusunda koruma sağlamaya yönelik.” dedi
”TÜRKİYE’DE GÜVENLİK PİYASASI BÜYÜMEKTE OLAN PİYASA ”
Türkiye’de güvenlik piyasası büyümekte olan bir piyasa olduğuna vurgu yapan Konttinen, ”Nüfusu itibariyle büyük bir pazar. Freedome ve benzeri ürünler için önemli potansiyel var. İnternet genel olarak Türkiye’de zaten artışta. Akıllı telefonlar, tabletlerle sürekli online oluyor insanlar, internet artık burada günlük hayatın bir parçası. Artan bu internet kullanımı yüzünden insanlar daha fazla anonim olmak daha fazla koruma altında olmak isteme ihtiyacı hissediyorlar. Tüketiciler takip edilmeden sitelerde dolaşmak istiyorlar.”dedi
” DEVLETLER KENDİ KAYNAKLARINI KULLANARAK BİR TAKIM SİBER SALDIRI ARAÇLARI GELİŞTİRMEYE BAŞLADI”
Konttinen, ”Şuanda artmakta olan problem var aslında. İki ana başlık altında söyleyebiliriz. Birincisi siber suçlar, bunu kendi içinde ikiye ayırabiliriz. Bir tanesi hacktivist dediğimiz insanlar. Bunlar bir kampanya yada bir ideolojiyi savunan kişilerdir. İdeolojiyi yamak için hackleme yapıyorlar. İkincisi bildiğimiz siber suçlular. Bunlar normalde sizin paranızın peşindeler. Şirketi yada bireyleri soyuyorlar. Üçüncü boyut var o da son zamanlarda artış göstermeye başladı. Devlet ve hükümetlerin, şirketler ve vatandaşlar üzerinde gösterdikleri gözetim meselesi. Online gözetim ve kontrol mekanizmalarından yararlanıyorlar. Eskiden bizim gibi F- secure şirketler, kötü amaçlı saldırganlara karşı kişileri korumaya çalışırdık. Şimdi bakıyorum bir şirkete saldırı oluyor. O saldırı yapan başka bir ülkenin hükümeti. Bu çok önemli bir problem olmaya başladı. Devlet kendi kaynaklarını kullanarak bir takım siber saldırı araçları geliştirmeye başladı. Tehlikeli boyu bu siber saldırıları araçların devletin elinden kötü niyetli suçluların eline geçmesi.” ifadelerini kullandı.