BIC Angel Investments, Türkiye’deki girişimcileri daha iyi anlamak amacıyla online bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmanın sonuçlarına göre girişimcilerin yüzde 88 erkeklerden oluşuyor. 25-35 yaş arası en fazla girişimcinin yer aldığı yaş aralığı olurken girişimcilerin üçte biri 30bin ve üzeri ciro rakamına ulaşıyor. Girişimciler belli bir iş deneyimi edindikten sonra girişimciliği tercih ediyorlar.
Girişimcilik Türkiye’de hem devletin hem de sivil toplum örgütleri ve özel sektörün odak noktasına yerleşti. 2013 yılından bugüne üniversitelerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla yakın ilişkiler geliştirerek1000’in üzerinde projeyi değerlendiren ve üç yıllık süre içinde 14 start up’a yatırım yapan BIC Angel Investments Türkiye’deki girişimcileri daha iyi anlayabilmek ve verdiği profesyonel desteğin kalitesini bir üst seviyeye taşıyabilmek amacıyla online araştırma gerçekleştirdi.
Mühendisler girişimciliği daha çok düşünüyorlar
Araştırmada kendi işini kurmak için en az yarı zamanlı olarak projesine vakit harcayan veya kendi kurduğu işte tam zamanlı olarak çalışan, bu işten para kazanan veya kazanmayı hedefleyen kişiler girişimci olarak tanımlandı. Araştırmaya katılan 300 girişimcinin yüzde 88’i erkek, yüzde 12’si kadınlardan oluşuyor. Girişimciler, yüzde 56’lık bir oranla, ağırlıklı olarak iş anlamında daha tecrübeli ve cesur kararlar alabildikleri 25-35 yaş aralığında girişimlerini kuruyorlar.
Tecrübe arttıkça gelir de artıyor
Girişimcilerin yüzde 63’ü lisans düzeyinde eğitim alırken yüksek lisans ve doktora yapanların oranı yüzde 27’ye ulaşıyor. Araştırmaya katılan girişimcilerin yüzde 54’ü mühendislik, yüzde 21’i ise idari bilimler eğitimi almışlar.
Girişimcilerin yüzde 33’ü henüz ciro rakamına ulaşmadığını ifade ederken, ortalama ciro yapanların oranı yüzde 68’e ulaşıyor. Aylık 30bin ve üzeri ciro yapan girişimcilerin oranı yüzde 30’un üzerinde yer alıyor. Tecrübeli girişimcilerin arasında ciro yapan girişimlerin oranı ise yüzde 79’a ulaşıyor.
Fikrin hayata geçmesi bir yılı buluyor
Bir girişimin fikir aşamasından hayata geçiş süresi ortalamada bir yıla yaklaşırken, girişimcilerin kendilerine yaptıkları yatırım tutarı da yüzde 54’lük bir oran ile50 bin TL’nin altında yer alıyor. Girişimlerin yüzde 95’i beş kişinin altında kurucu ortağa sahipken iki kurucu ortağa sahip girişimler yüzde 44 ile en yüksek orana sahip.
Yapılan araştırma ile ilgili değerlendirmelerini paylaşan BIC Angel Investments kurucusu Dr. Joachim Behrendt yeni fikirler ile iş deneyimini bir araya getiren girişimcilerin daha başarılı olmalarının önemli bir gösterge olduğunun altını çizdi. Türkiye’de teknolojiye yakın genç nüfusun aldığı iyi eğitimle yaratıcılığını ve cesaretini bir araya getirdiğinde başarılı işlere imza attığını belirterek, bir hedef doğrultusunda planlı ve düzenli çalışmanın başarıyı getirdiğini söyledi.