Tıp alanında görselleştirme teknolojisi, kısa sürede büyük yol kat etti. Analog, dijital, yüksek çözünürlük ve 3D aşamalarından geçen teknoloji, şimdi de 4K çözünürlüğe kavuştu. Geliştirilmiş 3D görüntü derinliği veya 4K teknolojisinin sunduğu daha yüksek kontrast, çözünürlük ve ayrıntı seviyesiyle yüksek kaliteli ekranlar, paha biçilemez medikal araçlar olmaya devam edecek. Üst düzey görselleştirme teknolojisi, medikal ekiplerin önemli bir aracı ve medikal ortamın her alanı için kritik bir kaynak haline geldi.
4K ve 3D teknolojileri sinemalara ve hatta evlere girmişken, medikal uygulamalar için yüksek kaliteli görselleştirme de bir öncelik haline geliyor. Aslında tıp, yüksek çözünürlüklü videonun en önemli uygulama alanı olabilir.
İster ameliyathanede ameliyat ister sınıfta eğitim için olsun, mümkün olan en yüksek video çözünürlüğü olmazsa olmazdır. 3D görüntüleme, ameliyatlar sırasında ve etkili bir eğitim için geliştirilmiş derinlik sağlıyor. Doktorlar, 2D’de elde edemedikleri seviyede görselleştirmeye kavuşuyor. Doktorlar, 3D kayıt ve oynatma kabiliyetlerinin 2D’ye kıyasla cerrahlara gerçekçi bir alan derinliği sunduğunu ve ameliyat boyunca onlara rehberlik ettiğini de belirtti. HMS-3000MT 3D medikal kişisel görüntüleyici, daha kapsamlı bir cerrahi eğitim deneyimi sağlıyor. Yakın zaman önce bu çözümü araştıran Roma La Sapienza Üniversitesi, 3D görüntüleme kullanımının “cerrahi alan derinliği, manevra kabiliyeti, görüntü ayrıntısı ve dikiş süreleri açısından büyük bir gelişme olduğunu” kaydetti.
4K görüntü yakalama ve görüntüleme de medikal ekiplerin görselleştirme sınırlarını hızla genişletiyor. Standart HD’den dört kat fazla çözünürlük sunan 4K, neredeyse hiç piksel bozulması olmadan cerrahlara ve ekiplerine daha iyi bir görüntü derinliği algısı sağlıyor.
Hem 3D hem de 4K teknolojisi, medikal ortamda inanılmaz faydalar sunuyor ve bir sağlık tesisinde bir arada var olabiliyor.
Sony, cerrahların ve ekiplerinin bir ameliyatı veya görüntüyü monitörde daha ayrıntılı olarak görebilmesi için medikal ortamda kullanıma yönelik 4K görüntü teknolojileri geliştirdi. Bu teknolojiler, HD’den 4 kat fazla çözünürlük ve netliğe ek olarak daha hassas renk üretimi sağlıyor. Bunların ilki, hem 31 inç (LMD-X310MD) hem de 55 inç (LMD-X550MD) seçenekleri olan 4K Cerrahi Monitörler oldu. 2016 yılındaysa Sony bir 4K medikal kayıt cihazı, medikal IP Dönüştürücü ve İçerik Yönetim Sistemi’nin 4K sürümünü çıkararak uçtan uca 4K Sistem ve IP üzerinden tam 4K Medikal İş Akışı sunmuş olacak.
Sony’nin çoğu medikal teknolojisinde olduğu gibi, bu yeni teknolojilerde de ameliyathane ve medikal tesisin diğer birçok alanı için 4K görselleştirmeyi geliştirmek amacıyla 4K yayın uzmanlığından güç alınıyor.
Bu durum 4K’da da böyle. Sony’nin profesyonel 4K kameralarıyla uzun metrajlı filmler, TV programları, belgeseller, reklamlar, videolar, spor karşılaşmaları ve daha birçok içerik çekiliyor. Dijital sinema projeksiyonu, spor yayınları, canlı etkinlikler ve evlerdeki tüketici 4K TV’leri, Sony 4K teknolojilerinin başarısını şimdiden kanıtladı.
Şimdiyse 4K görüntülerin netliği, çözünürlüğü ve ayrıntı seviyesi, cerrahi prosedürler sırasında veya sonrasında görselleştirmeyi geliştirmeyi vadediyor.
4K, bugün sunduğu en yüksek çözünürlükle insan vücuduna açılan bir pencere işlevi görüyor ve bu özelliğiyle nöroloji, göz cerrahisi ve açık genel cerrahi gibi minimum düzeyde invaziv, mikro cerrahi prosedürler ve eğitim için büyük önem taşıyor. Endoskopik 4K kamera sistemleri, daha şimdiden piyasaya çıkmaya başladı. Sony 4K ekranlar, tüm bu yeni sistemlerle birlikte çalışabiliyor. Geliştirilen görselleştirme, iş akışını geliştirmeye yardımcı olabiliyor. 4K teknolojisinin cerrahi prosedürleri çok daha iyi görüntüleme potansiyeli bulunuyor.
4K ekranları kullanan medikal ekipler, dört Full HD sinyali (1920×1080) tek ekranda “dört bölmeli” şekilde görme imkânına da sahip oluyor. Bu, ekiplerin farklı kaynakları görüntülemesine yardımcı oluyor. Bu önemli bir ayrıntı çünkü bugün piyasada bulunan HD monitörler, uygulamayı destekleyecek 4K çözünürlüğe sahip olmadıkları için her bölmede HD görüntünün yalnızca ¼’ünü görüntüleyebiliyor. Cerrahlar artık endoskopik kamera, oda kamerası, radyoloji muayenesi ve hastanın hayati organları gibi 4 Full HD kaynağı eşzamanlı olarak görebilecek.
Medikal profesyonellerin ihtiyaçları ve gereksinimleri genişleyip arttıkça, 4K ve 3D teknolojileri de gelişmeye devam edecek.