Cuma, Kasım 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Fujitsu İnsan Odaklı İnovasyonla Geleceği Şekillendiriyor

Fujitsu Selda Bağdat Bahadır GlobaltechmagazineDünyanın önde gelen teknoloji üreticilerinden Fujitsu, bilişim ve iletişim alanında dünyanın lider teknoloji sağlayıcıları arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra Dinamik BT Altyapıları vizyonu doğrultusunda sunduğu tüm çözümler ile küresel ölçekte rekabete hazırlanan şirketlerin iş hedeflerine ve büyüme planlarına da destek olmayı hedefleyen bir firma.

Geçtiğimiz ay Fujitsu’nun dünyaca ünlü teknoloji turu Fujitsu World Tour, Nisan ayında Helsinki’de başlayan yolculuğunu İstanbul’da tamamlamıştı.Gerçekleştirmiş oldukları etkinlik aracılığıyla tüm müşterilerinin bilişim teknolojilerini kullanarak işlerini nasıl büyütebileceklerini aktarmayı amaçladıklarını belirten Fujitsu’nun, Türkiye ile ilgili hedeflerini, yatırım planlarını, inovatik bakış açısını ve gerçekleştirmeyi planladıkları diğer projelerini Fujitsu Türkiye Genel Müdürü Selda Bağdat Bahadır ile konuştuk:

Fujitsu’nun önümüzdeki dönemlerde Türkiye ile ilgili yatırım planları nelerdir?

Fujitsu’nun Türkiye’deki varlığı çok uzun senelere dayanıyor. Fujitsu’nun İnsan odaklı inovasyon yaklaşımı çerçevesinde hayata geçirdiği ileri teknolojiyi Türkiye’de ihtiyaç duyulan projelerin oluşturulması için ortaya koyuyoruz. Güvenilir ve yaygın iş ortaklarımız ve onları çevreleyen ortam ile oluşturduğumuz eko sistemin gelişimine sürekli yatırım yapıyoruz. Ne mutlu ki bu ortam sayesinde, kurumların ihtiyaç duyduğu çözümlerin Türkiye’de üretilmesine ön ayak oluyoruz.

Fujitsu’nun sanallaştırma ve bulut teknolojilerine bakış açısı ve bunlarla ilgili planları nelerdir?

Dünyamızda gittikçe artan biçimde yer bulan giyilebilir teknolojiler ve hiper bağlı bir dünya bizi sanallaştırma ve bulut teknolojileriyle çözümler üretmeye sevk ediyor. Fujitsu Türkiye nin iş ortaklarıyla birlikte sunduğu masaüstü sanallaştırma ve birçok üniversite ile hayata geçirdiğimiz HPC projeleri gibi çalışmalar yürütüyoruz. Bu bağlamda özel bulut projeleri ve perakende gibi yeni sektörlerde sanallaştırma projeleri takip ettiğimiz konular arasında.

Türkiye’de servis ağınızı ve pazarlama faaliyetlerinizi artırmaya yönelik ne tarz çalışmalarda bulunuyorsunuz?

Bilişim pazarından daha yüksek pay almak hedefimiz var. Fujitsu’nun bize sağladığı ileri teknolojiyi Türkiye’deki iş ortaklarımızla oluşturduğumuz ekosistem içinde Türkiye’nin gelişimine katkıda bulunan çözümlere ulaştırıyoruz.  Bu amaçla Fujitsu Türkiye’de güçlü bir ekip ve güçlü yönetim takımı ile kanal yapımızı güçlendirdik  Önümüzdeki dönemde entegrasyon projelerini artırma hedefimiz var.

Diğer taraftan, uzun yıllara dayanan ve Türkiye’nin geneline hitap eden çok güçlü bir servis ağımız var. Biraz evvel saydığım hedeflere ulaşmak üzere servis odağımızı artırma kararı aldık.

Fujitsu World Tour gibi uluslararası büyük etkinlikleri Türkiye’ ye taşıma hedefimiz sürüyor. Üretici ve sistem antegratör kimliklerimizle Türkiye pazarında fark yaratmaya kararlıyız.

Kamuda damar ve yüz tanıma sistemleri ile ilgili bir çok firmaya öncü oldunuz. Bu doğrultuda Fujitsu’nun hali hazırda kamusal alandaki projeleri nelerdir?

Fujitsu’nun geliştirdiği teknoloji, avuç içinde yer alan damarların taranmasından ortaya çıkan algoritmayı kullanıyor. Böylece yüksek güvenirlilik, temassız işlem yapılabilmeyi ve dolayısıyla hijyenik olmayı beraberinde getiriyor. Dış mekanlarda kullanılabilmesi, nem, toz ve kirden etkilenmemesi gibi birçok noktada üstünlüğü bulunuyor.

Dünya üzerinde halen 200 milyon kişinin kullandığı PalmSecure teknolojisi, şu anda dünyanın en güvenilir biyometrik kimlik doğrulama sistemi olarak kabul ediliyor. Sunduğu güvenlikle, sistemi yüksek güvenlik gerektiren her yerde hayata geçirmek mümkün. Finans sektöründen sağlığa, savunma sanayiinden telekoma kadar birçok alanda kullanılabiliyor. Türkiye’de de buna uygun kullanımlarımız mevcut.

Türkiye’de bankacılık sektöründe biyometrik kullanımında bir ilk olan uygulamayı Garanti Bankası ile hayata geçirdik. Şifre değişikliğinin maliyeti, şifre değişiminin maliyeti gibi dezavantajlar biyometrik kullanımı ile ortadan kaldırıldı. Sisteme kayıtlı olan kullanıcı belli bir mesafeden avuçiçini göstermesi yeterli oluyor. Garanti Bankası’nda 22 bin 194 masaüstü, 906 dizüstü bilgisayar ve 4 bin 438 ATM’de bu sistem kullanılıyor.

Binlerce patente sahip bir firma olarak sizleri daha başka hangi faaliyet alanlarında göreceğiz?

Fujitsu, Insan odaklı toplum yaratma vizyonu çerçevesinde insana dokunan birçok farklı endüstride faaliyet göstermektedir. Bu bağlamda; tarım ve hayvancılıkta verimliliği artıran akıllı çözümler, yaşlanan toplumlarımız için sağlık çözümleri ve iklim değişikliği sonucu doğa felaketlerini önceden haberdar olarak, önlem almak gibi birçok alanda çözüm üretiyoruz.

Türkiye’de daha ziyade finans, telekom, tarım ve hayvancılık sektörleri ile kamu projelerinde çözümlerimiz öne çıkıyor. Gittikçe artan biçimde perakende, sağlık, felaket yönetimi gibi konularda çalışmalar yürütüyoruz.

 

Röportaj : Serhan Türkmenoğlu

Teknoloji Makaleleri