Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Kendi Bulutunu Getir Devrine Hazır Olun

citrix globaltechmagazineÖnümüzdeki dönem beklenti Google Drive, SharePoint ve Dropbox gibi diğer senkronizasyon ve paylaşım platformlarının da kullanıcılara ücretsiz olarak sınırsız depolama alanı sunacağı yönünde. Her geçen gün daha fazla çalışan, BT departmanlarının onayı olsa da olmasa da kurumsal dokümanları saklamak için bu kullanımı kolay tüketici platformlarından yararlanarak şirketlerini “Bring Your Own Cloud – Kendi Bulutunu Getir” platformlarına dönüştürüyor.

Citrix ’e göre, bu durumun gerçekleşeceğini kabul etmek ilk yapılması gereken. Bu eğilim, BT yöneticilerinin durdurabileceği veya engelleyebileceği bir şey değil. Bu nedenle işletmelerin bu gerçeği kabul etmesi ve planlarını bu yönde yapması gerekiyor. BT liderlerinin, yönetimi gerçekten önemli olan noktaları tespit etmeleri ve çözmeleri gereken soruna uygun bir çözüm belirlemeleri şart. Her şeyi yapan büyük çaplı çözümlere girişmek her zaman en iyi seçenek değil, bu nedenle ekipler verileri mi yoksa cihazları mı koruyacakları konusunda bir karar vermeli.

BT departmanının çözümleri canlıya geçirip kullanılmasını beklediği günler çok eskide kaldı. BT yöneticilerinin, çözümün avantajları hakkında bilgi vermek için iç pazarlama ve eğitim olmak üzere çift kanallı bir yaklaşım göstermesi ve gerekli standartları oluşturmak için politikalar belirlemesi gerekiyor. Son kullanıcılar genelde kuruluşlarının veri güvenliği politikaları olduğunun farkında ve eğitim, cezaya başvurmadan gerekli uyumu sağlama konusunda kayda değer fayda sağlayabiliyor.

Artan çalışma memnuniyeti ve verimlilik artışı 

Kullanıcıların bu hizmetlerde kurumsal verileri depolamasına izin vermenin avantajları arasında mobil kullanım, verim artışı, kullanıcı deneyiminde iyileşme ve artan çalışan memnuniyeti sayılabilir. Bu konudaki en büyük çekinceler ise, değerli fikri mülkiyetin yanı sıra finansal veriler ve İK verileri gibi şirket içi bilgilerin kaybı ile verilerin sızdırılarak güvenlik açıklarına ve hassas müşteri verilerinin kaybına neden olması. Ayrıca sağlık, finansal hizmetler ve benzeri sektörlerde devlet düzenlemeleriyle ilgili politikaların da ihlal edilmesi söz konusu olabiliyor. 

Citrix ’e göre, şirketlerin BYOD ortamlarında cihazların değil verilerin güvenliği ve yönetimi konusuna odaklanan çözümler bulması gerekiyor. Geleneksel yöntemlerle cihazları kilitleme özelliği, BYOD ortamında BT yöneticilerinin güvenebileceği bir özellik değil.

Şirketlerin bunun yerine BT güvenliği sıkı olan çalışma alanları sunması ve geçerli ortamda bulunan sistemlerle de entegrasyon sağlaması önemli. Genelde mevcut ortamda veriler dosya sunucuları, özel bulutlar, genel bulutlar gibi birçok farklı yere dağılmış durumda. Şirketin verilerinin mevcut olduğu yerlere entegre olabilen bir veri yönetim çözümü seçmek, verilerin tek bir konuma taşınmasını zorunlu kılmaktan daha uygun olacak. Bu sayede proje dağıtım süresi azalacak ve ileride verilerin depolanacağı yer konusunda daha fazla esneklik sağlanacak.

En iyi çözüm, son kullanıcılar için iyi bir kullanıcı deneyimi sunarken BT yöneticileri için gelişmiş güvenlik, yönetim ve denetim seçeneklerine sahip olandır. Kullanıcı deneyimi açısından bakıldığında şirketlerin özellikle BYOD ortamları için geniş platform desteğine sahip bir çözümü tercih etmesi önemli. Güvenlik açısından bakıldığında seçilecek çözüm BT yöneticileri için yeterli güvenliği sağlayacak kadar esnek olmalı ve şirketin sahip olduğu sistemlere entegre edilebilmeli. Yalnızca veri güvenliği çözümünü hayata geçirmek için geniş ölçekli veri taşıma işlemlerine girişmek, BT yöneticilerinin istediği son şeydir.

Teknoloji Makaleleri