Proline Bilişim, Katar’ın başkenti Doha’yı kendi geliştirdiği son teknolojileri içeren sistemler ile “Akıllı ve Güvenli Şehirler” kriterlerine uygun güvenlik seviyesine taşıdı. 200 km’nin üzerinde fiber optik altyapı üzerine güvenlik kameraları, sensörler ve video analitik sistemler içeren güvenlik çözümü, komuta & kontrol merkezinde çalışan akıllı yazılımlar ile desteklenerek Katarlı yetkililere başarıyla teslim edildi.
Kendi geliştirdiği sistemler ile kentlerde güvenliği en üst seviyeye taşıyan Proline, Katar’da gerçekleştirilen ve Türkiye’den Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün açılışını yaptığı High-Tech Port fuarında, “Akıllı ve Güvenli Şehir” platformu olan “Taala” projesinin ilk faz teslimini başarıyla gerçekleştirdi.
2022 Dünya Kupası’na hazırlanan Katar’ın güvenliği Türk teknoloji şirketi Proline’a emanet
2022 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak Katar’ın başkenti Doha’nın güvenlik altyapısını yenilikçi Türk mühendisliği ile destekleyen Proline, yaklaşık 120 km’lik bir alanın güvenliğini yüksek teknolojili ürünler ve çözümler ile üst seviyeye taşıyor. Video analitik yazılımlarıyla da desteklenen sistemden elde edilen tüm veriler fiber optik altyapı ile komuta & kontrol merkezine aktarılıyor. Bu sayede tüm kentin güvenliği tek bir noktadan sağlanabiliyor.
Proje kapsamında ortaya çıkan devasa verinin depolanması ve işlenmesi için de Proline kendi entegre ettiği sistemleri kullandı. Yaklaşık 10 Milyon GB’lık bir veri Proline tarafından kurulan veri merkezlerinde yer alan depolama sistemlerinde saklanırken, geliştirilen video analiz sistemi ile depolanan görüntüler istenildiği zaman Full HD olarak izlenebiliyor ve analiz edilebiliyor.
Tek bir merkezden tüm güvenliğin sağlandığı güçlü altyapı
Proline’ın geliştirdiği güvenlik sisteminin en önemli özelliklerinin bir tanesi de mevcut sistemlerle birlikte çalışabilmesi ve bu altyapılara destek verebilmesi olarak ön plana çıkıyor. Yeni kurulan altyapı yalnızca Proline’ın entegre ettiği sensör ve kameraları kullanmakla kalmıyor, aynı zamanda şehir genelinde bulunan otel, alışveriş merkezi ve stadyum gibi noktalara önceden yerleştirilmiş kameralardan elde edilen verileri de kendi bünyesinde topluyor ve komuta & kontrol merkezinde tek ekrandan yönetilebilir hale getiriyor. Bu sayede kural ihlallerinin önlenebilmesi için daha önceden yerleştirilmiş kameralar ile Proline’ın yeni yerleştirdiği sensör ve kameralar aynı anda çalışarak en doğru analizleri yapabiliyor.
Türkiye’deki Tecrübesini Katar’a taşıdı, Ar-Ge ile rakiplerinden farklılaştı
Konuyla ilgili açıklama yapan Proline İcra Kurulu Başkanı Mehmet Doğanyiğit, “2022 yılında Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak Katar’ın güvenlik altyapısını tamamen Türk mühendisliği ile hayata geçirmiş olmaktan gurur duyuyoruz. 2 milyonun üzerinde nüfusa sahip Katar’a Dünya Kupası kapsamında yaklaşık yarım milyon turist gelmesi bekleniyor. Bu, neredeyse ülke nüfusunun dörtte birine denk gelen yeni bir nüfus yoğunluğu demek. Her geçen gün yaptığı yatırımlarla büyük bir cazibe merkezi haline gelen, hem vatandaşlarına hem de ülkeyi ziyaret eden turistlere “Güvenli ve Akıllı Şehirler” konseptinin en çağdaş örneğini sunabilmek isteyen Katar, bu proje ile güvenlik altyapısını genişletmenin yanında ileride nüfus arttıkça veya yeni kamera sistemleri eklendikçe beklenmedik ek maliyetlere ihtiyaç duymayacağı bir platforma da kavuşuyor.” dedi.
Sistemde kullandıkları yazılımın özel bir yazılım olduğunun altını da çizen Doğanyiğit, bu “Akıllı Güvenli Şehir Platformu” yazılımı sayesinde, marka ve platformlardan bağımsız olarak farklı kamera sistemlerinin ve sensörlerin tek bir arayüz üzerinden takip edilebildiğini ifade etti. Proline tarafından geliştirilen bu yazılım sayesinde merkezi yönetim yazılımlarıyla teknolojik çözümler birbirleri ile entegre çalışabiliyor ve komuta & kontrol merkezinde tüm güvenlik bileşenleri tek bir yazılım ile kontrol edilebiliyor. Mobil çalışabilmeye de imkan tanıyan sistem ile yüksek verimlilik de sağlanmış oluyor. Hayata geçirdikleri kent güvenlik projesinin dünya standartlarında bir proje olduğunu ve güvenlik haricinde trafik kontrolü gibi birçok farklı alanda da kullanılabildiğini dile getiren Doğanyiğit, “Kent genelinde eski ve yeni tüm izleme sistemleri tek bir noktadan yönetilebiliyor. Örneğin; geliştirilmiş olan sistem ile trafikte kural ihlali yapan bir aracın tespit edilmesi komutu verildiğinde, hem kendi kurduğumuz kamera sistemleri hem de daha önce kurulu kamera sistemleri aynı anda hedefi bulabilmek için harekete geçiyor.” şeklinde konuştu.
Doğanyiğit, İstanbul’daki Ar-Ge merkezinde geliştirdiği ürün ve çözümleri ile Türkiye’ye, Katar ofisi üzerinden Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya, Pakistan ofisi üzerinden de Asya pazarına çözümler sunan Türk Teknoloji Şirketi Proline olarak önümüzdeki dönemde “Güvenli ve Akıllı Şehirler” konseptini bölgede farklı ülkelerde de hayata geçirmeyi planladıklarını ifade etti. Teslimini gerçekleştirdikleri “Taala” projesi ile bölgesel güç olma yolundaki hedeflerine yönelik dev bir adımın daha atıldığını sözlerine ekledi.