Perşembe, Kasım 7, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede : “Kadınlar Üst Düzey Görevlere Aday Olmalı”

hp globaltechmagazineİşgücüne dahil olan kadınların sayısını artırmak amacıyla düzenlenen altıncı G(irls)20 Zirvesi, 5-6 Ekim tarihlerinde İstanbul Salt Galata’da düzenlendi. Hükümet liderlerine kadınların işgücüne ve toplumsal yaşama katılımına yönelik önemli mesajların öne çıktığı etkinlikte HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede konuşmacı olarak yer aldı.

Teknoloji geliştikçe kadının işgücüne katılımı artıyor

Bir teknoloji şirketinin genel müdürü olarak, teknolojinin iş dünyasının genel çehresinde yarattığı değişimler ve bu değişikliklerin kadının işgücüne katılımına sağladığı faydaları vurgulayan Akdede, “Mobil çalışma sisteminin sağladığı esneklik sayesinde kadınlar hem anneliğin getirdiği sorumluluklar nedeniyle iş hayatından uzaklaşmıyor hem de kadın istihdamını artıran yeni iş kolları doğuyor” dedi. Teknoloji ve mobil çalışma şartlarının doğurduğu iş olanaklarının her geçen gün daha fazla kadın tarafından değerlendirildiğinin altını çizen Filiz Akdede, “Şirketler de teknolojinin yarattığı esneklik sayesinde çalışanlarına yeni şartlar sağlayabiliyor. Böylelikle çalışan bağlılığı ve verim artıyor” ifadelerini kullandı.

HP Türkiye’de kadın çalışan oranı yüzde 60 düzeyinde

Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından HP’nin tüm dünyada kadın istihdamına yönelik uygulamalarına da değinen HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede, “Kadınların işgücüne katılımı konusunda tüm dünyaya örnek olacak bir yaklaşımı benimsemek bizim için öncelikli amaçlardan biri. HP’nin yaratığı olumlu iş ortamı sayesinde hayli yüksek bir çalışan kadın oranına sahibiz. Türkiye’deki yapılanmamızda kadın çalışan oranının %60’lar seviyesine çıktığını söyleyebilirim. Dünyada ise ortalama %33 civarında kadın çalışan oranına sahibiz. HP Türkiye’de kadın yönetici oranı ise %55 gibi sektör ortalaması göz önünde bulundurulduğunda oldukça yüksek bir oran” dedi. HP’nin standart çalışma kuralları içerisinde yer alan evden çalışma, esnek çalışma saatleri ve mobil çalışma gibi avantajların bu oranların yüksek olmasında oldukça etkili olduğunu söyleyen Akdede, “Ayrıca HP, kadın çalışanlara yönelik koçluk ve mentorluk çalışmalarına da destek veriyor. Bu amaçla dünyada düzenlenen “Women International Network organizasyonunun önemli paydaşlarından biri olan HP, dünya genelinde pek çok kadının buluşarak iş dünyasında daha kuvvetli bağlantılar kurmalarına ve başarılı is örneklerini paylaşmalarına olanak sağlıyor” dedi.

Kadınlar üst düzey görevlere aday olmaktan çekinmemeli

“Teknoloji ve kurumlar altyapıyı şekillendirirken, kadınlar da cesaretle üst düzey görevler için aday olmalı” diyen Akdede, HP içinde yapılan araştırmaların kadınların ancak yüzde 100 uygun olduklarını düşündükleri işlere başvurduklarını, erkeklerinse yüzde 60 oranında uygunluk gördükleri işlere talip olduğunu söyledi ve kadınların daha çok sorumluluk ve risk alma konusunda teşvik edilmeleri gerektiğinin altını çizdi. G(irls) 20 Zirvesi’nin önemine değinen Filiz Akdede, “Kadınların olumlu örnekleri görüp şartları zorlama konusunda ilham alması ve şirketlerin kadın istihdamını artırmak için uygun şartlar ortaya koyması açısından bu zirve önemli roller oynayacaktır” diye konuştu.

Kadınların İnovasyon Konseyi

HP, kadın istihdamına yönelik projeleriyle dünya çapında teknoloji sektörünün örnek firmaları arasında yer alıyor. Her yıl HP ofislerinde ailelere yönelik çeşitli etkinlikler düzenliyor. Çalışanların ofiste çocukları ile birlikte kurabiye yapımı, eğlenceli oyunlar oyun, palyaço gösterisi ve film izleme gibi etkinliklerde bulunmalarını sağlıyor. ABD’de her yıl geleneksel olarak “Kadınların İnovasyon Konseyi” başlıklı etkinliği düzenleyen HP, dünyada teknoloji konusunda söz sahibi olan kadın yöneticileri bu konferansta bir araya getiriyor.

Teknoloji Makaleleri