Bu kez biraz uzun ama oldukça keyifli bir konu ile karşınızdayım. HP 3PAR OS 3.2.1’in çıkışıyla beraber tanıttığımız Express Writes özelliği, küçük blok random write’lar için yazım latency’sini düşürmeyi hedefliyor.
Bundan altı ay sonra, bunun müşterinin iş yüküne nasıl bir etki yaptığını incelemek istedik. Bu kez sizinle elimizdeki verileri paylaşmak istedim. Bu veriler gerçek müşteri sistemlerinden geliyor. Ve hepsi sistemin 3.2.1.’e geçişiyle kendiliğinden oluşturuluyor. :-)
Express Writes Hakkında
HP 3PAR Express Writes, SCSI işlemlerini yapan, array içi CPU kullanımını geliştiren ve yazım latency’sini kontrol eden HP 3PAR OS protokol optimizasyonlarının bir parçasıdır. Bu teknoloji, array içinde 62 milisaniyeye kadar düşen latency seviyelerine ulaşılmasını sağlamıştır. (Evet, doğru okudunuz, milisaniye!)
HP 3PAR Express Writes
Herkese bir faydası var!
Burada 3PAR Install Base’den alınan telemetri verilerini görüyorsunuz, burda 3.1.3 ve 3.2.1 sistemleri arasındaki 1ms altındaki write access karşılaştırmaları var. Dikdörtgenin içinde yer alan veriler 3.2.1 sistemlerinin 0.125ms’de daha çok yazım talebini karşılayabildiğini gösteriyor, bu da 3.1.3 sistemleriyle karşılaştırıldığında %30’luk bir iyileştirme demek.
Henüz 3PAR OS 3.2.1’e geçmeyen kaldıysa elinizi çabuk tutun J
HP 3PAR Store Serv 10400 örneği: hibrit konfigürasyon
Aşağıda uzun süreli müşterilerimizden birisinin bize ilettiği verileri göreceksiniz. 3.2.1. güncellemesinden önce yazım işlemlerinin %90’ı 0.250 milisaniyede, %10’u da 0.125 milisaniye ve altında bir sürede gerçekleştiriliyordu. Güncellemeden sonra yazım işlemlerinin %50’si 0.125 milisaniyeden az sürede yapılmaya başladı! Bu da uygulamaların yazım işlemlerinin %40’ının normalin yarısı sürede tamamlanması demek! Tabi ki bu ölçümden sonra geçtiğimiz haziran ayında duyurulan 3PAR StoreServ 20000 serisi ile yeni ölçümler yapmamız lazım, ama görünen o ki çok daha performanslı bir sonuç elde edebileceğiz. :-)
Express Writes ve All-Flash
Evet, bu teknoloji sistemlerin bütününe fayda sağlamak üzerine kurulu. Ancak flash optimizasyonlarımızın bir parçası olan yazım sürecine daha farklı yaklaşıyoruz. Bunu Express Writes ile kombine ettiğimizde, çok iyi sonuçlar aldık.
Burada 3.2.1 güncellemesinden sonra önceden 0.250 veya 0.500 milisaniyede yapılan yazım işlemlerinin 0.125 milisaniyeye çekildiğini gördük! Yani basit bir online kod güncellemesiyle uygulama yazım işlemleri bazı durumlarda dört kat daha hızlandı. Aynı zamanda, yazım işlemlerinin %5’i artık 0.062 milisaniye veya daha kısa sürede tamamlanıyor.
Thin deduplication
HP 3PAR OS 3.2.1 ile hayatımıza giren ve VDI workload’uyla beraber Thinly Deduplicated Volumes kullanan bir sistemden söz edelim – burada yazım işlemlerinin %40’ı 0.125 milisaniye veya daha kısa sürede tamamlanıyor. Merak edenler için: sistem deduplication sayesinde 5:1 oranında veri azaltımı sağlıyor.
Eğer bir HP 3PAR Store Serv kullanıcısıysanız ve 3.2.1’e geçiş yaptıysanız, CLI komut sistemiyle ya da HP 3PAR Store Serv Yönetim Konsolunu kullanarak bilgi edinebilirsiniz.
CLI için:
- srhistvlun -rw -timecols 4 5 -pct -daily -btsecs “2014-11-01” -etsecs “2014-11-30“
Verileri excel’e alarak “write” kolonunu filtreleyip, 0.125 ve 0.250 kolonlarını seçerek kendinize tablo oluşturabilirsiniz.
SSMC için:
Sistem Raporlaması > Yüklenen Ciltler histogram şablonunu kullanarak, güncellemeden iki hafta önce ve iki hafta sonrasını hedef seçip oradaki IO zaman değerlerini 0.125 ve 0.250 olarak ayarlayın, IO türü için de yazım seçin.
Yenilik derken…
“Yenilik” sözcüğünü teknolojiyle bir arada hep görürüz. Ancak maalesef bazen bir şeyin neden yenilikçi diye addedildiği net olmayabiliyor. Bana sorarsanız, Yenilik; müşterilerinize yenilikçi şeyler sunmak, özgün, yalın, etkili ve direkt olarak değere dönüşebilen teknolojiler sunmak demektir.
HP 3PAR platformu da çıkardığı her yeni yazılımla mevcut ve yeni müşterilerine işte bu deneymi yaşatmayı amaçlar.