Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

MSA Ürün Ailesi: En Zorlu Engelleri Geride Bırakın

Bu kez giriş seviyesindeki veri depolama ürünümüz olan MSA ürün ailesinden söz edeceğim. Burada dikkate almamız gereken üç sayı var: 400.000, 15 ve 1.  Peki bu sayılar ne demek?

  • MSA ailesinin tarihinde, bugüne kadar toplam 400.000’i aşkın ünite dağıtıldı.
  • MSA ailesi 15 yıldır var – başlangıcı MSA 500 ile olmuştu.
  • Ve MSA’in bugüne kadarki dört neslinde her zaman ön planda olan tek bir vizyon var.

AAEAAQAAAAAAAAIAAAAAJDYyZDgyMDlkLTllNzktNGM3Ni05ZmY5LThkZDZiODNjMDNmZQ
MSA’in Başarısını Sırrı Ne?

Dünyada ve tabii ki Türkiye’de bir çok işletme tarafından tercih edilen MSA ürün ailesi, aslında her ne kadar giriş seviyesi kategorisinde yer alsada, yeni yetenekleri sayesinde rakiplerinin orta segmentinde yer alan ürünlerle başa baş, bir çok ihtiyacı rahatlıkla adresleyebiliyor. MSA 2040 ile Flash teknolojisini de destekleyen MSA ürün ailesi Automated Tiering ve Thin Provisioning gibi güçlü özelliklerinin yanı sıra başlangıç maliyetini uygun seviyede tutarak BT yöneticilerinin yüzünü güldürüyor. Haydi şimdi daha yakından inceleyelim.

Peki MSA kimlere göre? İşte birkaç örnek:

  • Giriş seviyesi çözümler arayan kuruluşlar MSA’in kullanım kolaylığının yanı sıra sağladığı üstün fiyat / performans ve fiyat / kapasite profilini takdir edeceklerdir.
  • Diğer bir örnek ise uzak ofis / şube lokasyonlarıdır. Bu tip durumlarda fiyat/performans konusunda verimli ve birden çok bölgeye veriyi duplike edilebilecek çözümlere ihtiyaç vardır, ve MSA de işte tam buna göre tasarlanmıştır. MSA ürün ailesi güçlü bir yönetim konsolu, sanallaştırma entegrasyonu ve etkileyici fiyat/performans oranıyla her zaman çok avantajlı bir çözüm olacaktır.
  • Kuruluşların büyüklüğü ne olursa olsun email sunucularının tam anlamıyla alışır durumda olması ve işin kesintiye uğramaması her zaman ön plandadır. Bu anlamda Exchange Server’ın sanallaştırılması, sanallaştırılmış ortamın yönetimi ve tabii ki veri depolama performansı ön plana çıkmaktadır. İşte tam bu noktada MSA ürün ailesi Exchange kullanıcıları için en uygun özellikleri sunmaktadır.
  • Son olarak artık veri tabanı kullanmayan hiç bir kuruluş kalmadı.. Veri her geçen gün daha da büyüyor ve yapısal verinin gelişimi oldukça hızlı. Verinin 7/24 ulaşılabilir olması gereken, hızlı işlemlerin ve sorgu cevaplarının son kullanıcı için olmak ya da olmamayı ifade ettiği günlerdeyiz. Microsoft SQL Server’ın sanallaştırılması ve MSA ürün ailesinin yeteneklerinin bir araya gelmesi ile I/O performansı, transactionların hızlı gerçekleşmesi ve sorguların performansının arttırılması oldukça mümkün.

Giriş yaptığımıza göre, hadi birlikte MSA portfolyosuna göz atalım. HP MSA ailesi giriş seviyesi depolama çözümleri sunar ve giriş seviyesi harici depolamada mevcut olarak bir numaradadır. MSA 1040 giriş seviyesi SAN klasmanında fiyat açısından liderken, MSA 2040 da SAN giriş seviyesinde performans açısından ilk sıradadır. İki modeli biraz karşılaştırıp aradaki farkları görelim:

İlk olarak MSA 1040:

  • MSA 1040, 8 Gb Fiber Channel, 1 Gb Ethernet veya 10GbE host port’u sunar.
  • Her kontrolörde iki port bulunur, yani toplamda 4 port vardır.
  • Toplam 48 LFF ya da 99 SFF diskler kullanılabilir.

MSA’i özel kılan şeylerden birisi de mevcut datanın size eski nesil MSA’dan upgrade yapabilme şansı tanımasıdır, böylece 1040’tan 2040’a sorunsuz geçiş yapabilirsiniz.

Diğer yandan, MSA 2040 ise:

  • Bütünleşik bir SAN kontrolörüne sahiptir ve böylece fiber channel ve iSCSI’yi birleştirebilir ya da onları SFP değişikliği yaparak dönüşümlü kullanabilirsiniz. 16Gb FC ve 6 ya da 12 Gb SAS’a kontrolör başına 4 port ile destek sağlar ve port sayısı 8’e kadar çıkabilir.
  • Toplamda 199 SFF ya da 96 LFF diskler kullanılabilir
  • Bir diğer büyük fark da 2040’ın SSD disklerini desteklemesidir, böylece ışık hızında bir performans sağlar.

Son olarak sizlere MSA ailesine Kasım 2014 itibarıyla gelen birtakım güzel yeniliklerden söz etmek istiyorum:

MSA’in artık yeni, hareketli ikonlar ve kullanımı kolay bir arayüze sahip bir dashboard’u var. Artık MSA’inizi yönetmek çok kolay.

Buna ek olarak, MSA’in yeni sanallaştırılmış veri hizmetleriyle giriş seviyesi çözümlere orta derecenin fonksiyonelliğini sağlamak mümkün. Kısaca bunlardan da söz edelim:

  • Thin Provisioning – size kullanıcı tanımlı kapasite uyarılarıyla fiziksel depolamayı dağıtımlama şansı sağlar. Bu sayede işletim sistemi ve uygulama katmanlarında yönetim kolaylaşır ve riskli ve zaman alan volume artışları ortadan kaldırılır.
  • Wide striping – volume’lerde tam kapasite ve tam performans kullanımı sağlayarak tüm kaynakları bir depolama havuzuna aktarır ve kapasite eklenmesini kolaylaştırır.
  • Redirect on writes –bu performansı artırıcı bir algoritmadır ve dedike edilmiş snapshot havuzlarını ortadan kaldırarak yönetimi daha kolay hale getirir.
  • SSD read cache – read cache burada SSD ile artırılarak latency oranını %80’e kadar düşürür ve cache hit sayılarını 50 kata kadar artırır. Bu MSA 2040’ın standart özelliklerinden birisidir.
  • Automated Tiering– İlk olarak, performans açısından çok farklı – SSD ekleyerek iki veya üç tier’lı Enterprise SAS ve/veya mid-line SAS elde etmeniz mümkün. SSD ile IOPS okuma ve yazma hızınızı 10 ile 100 kat arasında artırabilirsiniz. Bunun yanı sıra Automated tiering ile arşivleme özelliği var – bu da gerçek zamanlı bir tiering motoru kullanarak Enterprise SAS hard disklerinde depolanan verilerin cold page olanlarını daha uygun fiyatlı mid-line SAS’lere taşıma olanağı sağlar ve GB başına maliyeti %80’e kadar düşürebilir.

MSA ailesi eşsiz fiyat/performans oranıyla giriş seviyesi veri depolama alanında gerçekten fark yaratıyor.  Şimdi sizde hem işiniz hem de kendiniz için iyi bir şey yapın MSA ile fark yaratın!

Teknoloji Makaleleri