Pazartesi, Aralık 23, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Xerox PARC Kendini İmha Edebilen Elektronik Çip Geliştirdi

xerox globaltechmagazineXerox PARC, ünlü “Görevimiz Tehlike” dizisinden hatırlayacağımız mesajını ilettikten sonra kendini imha eden elektronik cihazları bir bilim kurgu teması olmaktan çıkararak hayata geçiren bir teknoloji geliştirdi.

Kendini imha edebilen elektronik çipler

Son yıllarda küresel bir sorun olarak öne çıkan veri hırsızlığının önüne geçmek ve güvenlik sorunlarını önlemek için Xerox PARC, kendini imha edebilen elektronik çipler geliştirdi. Amerikan DARPA için geliştirilen teknoloji, tüm dünyada bilgi ve veri hırsızlığının önlenmesi, yüksek güvenlikli elektronik cihazlar üretiminde devrimsel bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Xerox PARC bilim insanları, Amerikan DARPA (İleri Savunma Araştırma Projeleri Ajansı) tarafından yürütülen “Yok Olmaya Programlanabilir Kaynaklar Projesi” kapsamında, bilgi depolayan ve kendini imha edebilen elektronik çipler geliştirdi. Xerox PARC’ın bir Gorilla Grass ekran üzerine yerleştirdiği kendini imha etmeye programlı çipleri, Amerikan DARPA ajansı tarafından 11 Eylül 2015’de Amerika Birleşik Devletleri’nin St. Louis şehrinde düzenlenen “Wait, What?” etkinliğinde özel bir video demo ile tanıtıldı.

DARPA’nın öncelikle devletler veya büyük kurumlar için önem taşıyan resmi şifrelerin, askeri ve diplomatik önemdeki bilgilerin üçüncü kişi ve kuruluşların eline geçmemesi için desteklediği bu proje kapsamında geliştirilen teknoloji, daha sonra kişisel ve ticari kullanıma sunuluyor olacak. Xerox PARC’ın geliştirdiği tanımlı bir uyaran ile kendini imha edebilen çipler, bir imha emri ile yer aldığı elektronik cihazın içinde binlerce parçaya bölünerek parçalıyor. Bu çipler cihazı fiziksel olarak patlatmıyor ama içindeki veri bulunduran devreleri cihaz içinde parçalayarak, kullanılamaz hale getiriyor. Yakın gelecekte akıllı cep telefonları ve diğer mobil cihazlarda da kişisel kullanıma sunulabilecek bu teknoloji ile elektronik cihazlar istenildiğinde sahipleri tarafından uzaktan kullanılamaz hale getirilebilecek. Bu teknolojinin kişisel veri, telefon ve taşınabilir elektronik cihaz hırsızlığına karşı caydırıcı bir yöntem olacağı söyleniyor.

Xerox PARC’ın geliştirdiği teknolojinin tanıtım videosunda, bir gorilla cam üzerine yerleştirilen imha edilebilir çipe (elektronik devre) bir lazer ışını gönderiliyor, çip üzerinde yer alan küçük bir rezistans cam çipin ısısını aniden artırıyor ve cama yerleştirilen çip birkaç saniye içinde binlerce parçaya ayrılarak paramparça oluyor. Aşağıda yer alan bu çarpıcı video, Xerox PARC’ın geliştirdiği teknolojinin sıradışılığını gözler önüne seriyor.

Demo sırasında, Xerox PARC çiplerine imha emri, çipler üzerine düşen tanımlı bir ışıkla harekete geçen fotodiyotlar ile veriliyor. Demo sırasında ışık kaynağı olarak lazer ışın kullanılıyor. Ancak çiplerin harekete geçmesini sağlayacak bir tetikleyici olarak, özel bir şifreli koddan, parmak izine radyo sinyallerinden bir SMS mesajına kadar çok farklı uyaranların tetikleyici olarak tanımlanarak imha emrinin verilebileceği belirtiliyor.

Özellikle devletlerin ve askeri kurumların, ele geçirildiğinde ülke güvenliğini tehlikeye atacak verileri için önemli bir güvenlik önlemi olacak bu tür çipler, günlük yaşama uygulandığında, cep telefonu ve tablet cihaz çalınması gibi bireysel hırsızlık durumlarında da kişisel bilgilerin güvenliğini sağlamada önemli rol oynayacak.

Xerox PARC kıdemli bilim insanlarından Gregory Whiting, DARPA organizasyonunda yaptığı açıklama “Xerox olarak tüm dünyada veri güvenliğinin sağlanabilmesi için, bugün demo gösterimini yaptığımız çiplerimiz gibi sıradışı, çok farklı ihtiyaçlara cevap verecek teknolojiler üzerinde çalışıyoruz. Gelecekte, geliştirdiğimiz bu çip teknolojisini barındıracak elektronik cihazlar, veri güvenliğini sağlamak konusunda önemli bir kilometre taşı olacak” dedi.

Teknoloji Makaleleri