Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

E-Ticaret Firmalarına KEP Zorunluluğu Getirildi

Turkkep KEP26 Ağustos 2015 tarihli 29457 sayılı resmi gazetede yayınlanan “Elektronik Ticarette Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik” ile elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişilere e-tebligata elverişli Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresi bulundurmak ve bu bilgiyi internet sitesinin ana sayfasında “İletişim” başlığı altında sunma zorunluluğu getirildi. Yönetmelik, yayım tarihi olan 26 Ağustos 2015 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunuyor. Elektronik ortamda satış yapan hizmet sağlayıcılar ile aracı hizmet sağlayıcıların, KEP adreslerini internet sitelerinde sunmak ve diğer yükümlülüklerini yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren üç ay içerisinde yerine getirmeleri gerekiyor. KEP adresleri, Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından KEP Hizmet Sağlayıcı olarak yetkilendirilen kurumlar tarafından sağlanıyor. TÜRKKEP, BTK tarafından yetkilendirilmiş KEP Hizmet Sağlayıcı güven kurumu olarak, tüm Türkiye’de yetkili başvuru merkezlerinden oluşan yaygın hizmet ağıyla KEP hizmetleri sağlıyor. E-imzası veya mobil imzası olanlar KEP adreslerini TÜRKKEP’ten online olarak alabiliyor.

Güvenilir, inkâr edilemez e-belge paylaşımı ve bildirim aracı

Elektronik ortamda yasal geçerliliği olan, güvenilir, inkâr edilemez şekilde e-belge paylaşımı ve bildirim aracı olarak kullanılan KEP sistemi sayesinde, kurumlar ve bireyler; ticari, hukuki,resmi işlerini daha güvenli, hızlı, verimli ve tasarruflu şekilde yapabiliyor. KEP hesabı sahipleri; çok daha hızlı, güvenli, verimli, tasarruflu, ucuz, kaliteli ve kolay iş yapma avantajı elde ediyor. Ayrıca ekonomik verimliliğe ve çevrenin korunmasına büyük katkı sağlıyor. Özellikle kâğıda ve postalamaya dayalı işlemlerden kaynaklanan yüksek maliyetler ile çevresel zararları en aza indirmek, verimliliği artırmak, tasarruf sağlamak ve doğayı korumak amacıyla KEP; kurumların, bireylerin işlerine verimlilik, hız ve kolaylık getiriyor.

E-ticaret sektöründe KEP sisteminin kullanılması önemli katkılar sağlayacak

KEP ile ilgili yasal düzenlemelerin her geçen gün yaygınlaştığına dikkat çeken TÜRKKEP Genel Müdürü Yüksel Samast, “E-ticaret sektöründe KEP sisteminin kullanılmasının sektöre önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Hayata geçirilen yönetmelik sayesinde e-ticaret sektöründe verimliliğin ve müşterilerde güvenin artıracağına inanıyoruz.E-ticaret firmalarıyla, müşterilerin ve tedarikçilerin arasındaki ilişkileri güçlendirecek olan uygulama, elektronik ortamda yasal geçerli ve güvenli olarak çok hızlı, düşük maliyetle işlem yapılabilmesini mümkün kılacak. Türk Ticaret Kanunu ve Tebligat Kanunu ile ülkemizde KEP ile ilgili yasal düzenlemeler 2012 ve 2013 yılında yapılmıştı. Şimdi de elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişilere elektronik tebligata elverişli Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresi edinme ve internet sitelerinde yayınlama zorunluluğu getirildi. KEP her sektörde hızla yaygınlaşıyor.” dedi.

Ticari işlemler dakikalar içinde, yasal geçerli ve güvenli şekilde yapılabiliyor

KEP uygulamalarının ve kullanımının kurumsal alanlarda ve meslek grupları arasında hızla yaygınlaştığına dikkat çeken Samast, şu bilgileri verdi: “TÜRKKEP olarak, şirketlere, kamu kurumlarına, kuruluşlara, dernek, vakıf, oda, borsa, birlik ve her türlü sivil toplum kuruluşuna ve bireylere ülkemizin her yerinde yaygın olarak hizmet veriyoruz. Kurumlar tüm yazışmalarını ve belge paylaşımlarını, yasal tebligatlarını, ihtar ve ihbarları, maaş ödeme ve diğer banka talimatlarını, çalışanlarına bordroları, fatura itirazlarını, cari hesap mutabakatlarını, kredi hesaplarının dönem bilgilerini, tekliflerini, ihale işlemlerini, sözleşmelerini, sözleşmelerin fesih bildirimlerini, uzak mesafeli sözleşmelerini ve benzeri birçok gönderimlerini ve alımlarını KEP aracılığıyla elektronik ortamda dakikalar içinde yasal geçerli ve güvenli bir şekilde çok uygun maliyetlere yapabiliyor. TÜRKKEP, KEP hizmetleri sağlamanın yanında e-ticaret firmalarına ve diğer tüm şirketlere, kurumlara, kuruluşlara ve bireylere KEP, e-İmza, e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Defter, e-Tebligat, e-Mutabakat ve e-Bordro gibi hizmetler ile e-Saklama hizmetleri ve çözümlerini tüm Türkiye’de yetkili başvuru merkezlerinden oluşan yaygın hizmet ağıyla sağlamaktadır.”

KEP sadece kurumlara değil, bireylere de önemli avantajlar sağlıyor

Bireysel KEP hesabı sahipleri de özel, ticari, hukuki tüm yazışma ve belge gönderimlerini ve alımlarını vakit harcamadan, güvenle, düşük maliyetle ve doğaya katkıda bulunarak yapabiliyor. Bireyler günlük hayatlarında KEP’i, e-ticaret siparişleri, banka talimatları, başvuru, dilekçe, kredi kartı hesap özeti dökümleri, kira kontratı yapma veya feshetme, abonelik başvurusu veya iptal işlemleri gibi birçok alanda kullanabiliyor.

Teknoloji Makaleleri