F-Secure, ABD’de 2 bin kullanıcıyla yaptığı bir araştırmada kullanıcılara güvenlik ve online mahremiyetle ilgili görüşlerini sordu ve Apple kullanıcılarına ilişkin şaşırtıcı sonuçlara ulaştı.
F-Secure’un yürüttüğü yeni bir araştırma, bazı Apple kullanıcılarının diğer cihaz kullanıcılarıyla karşılaştırıldığında eşsiz bazılarının benzer olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya katılan 2 bin ABD’liye boş zamanlarında hangi cihazı en çok kullandıkları sorulduğunda, yaklaşık olarak bini “Apple”, kalanı ise “Apple dışı” cihaz kullandıklarını ifade ediyor.
F-Secure’un Nisan 2015’te yaptığı araştırmada tüketicilerin değişik cihazlar kullanırken nasıl farklı güvenlik ve mahremiyet ihtiyaçları olabileceği üzerinde duruldu.
F-Secure araştırmaya katılanlara ne çeşit cihazları nasıl kullandıklarını ve online güvenlik ile mahremiyetlerini değişik yönlerden nasıl değerlendirdikleri sordu. Araştırmadan önce bazı ilginç bulgular şöyle:
Apple sahiplerinin yüzde 46’sı mobil cihazlarını ticari işlemlerini birçoğunu gerçekleştirmek için kullanıyor. Diğer cihaz kullanıcılarında bu oran, yüzde 14.
Apple cihaz kullanıcılarının yüzde 56’sı haftada 1 defadan fazla Wi-Fi bağlantı kullandıklarını söylüyor. Diğer cihaz kullanıcılarının yüzde 29’u Wi-Fi’a bağlanıyor.
Apple kullanıcılarının yüzde 44’ü ya bir sanal özel ağa (VPN) sahip ya da kullanmayı düşünüyor. Diğer cihaz sahiplerinde bu oran yüzde 27.
Apple kullanıcılarının çoğu kaybolan ya da çalınan içeriklerini geri alabilmek için 100 dolardan daha fazla ödemeye hazır. Buna karşılık diğer cihaz kullanıcıları 100 dolar ve altı bir bedel ödeyebileceğini söylüyor.
Apple cihaz kullanıcıları, arkadaşları tarafından “yaratıcı” olarak tanımlanabileceklerini belirtiyor.
Apple kullanıcılarının çoğunluğu, kendi cihaz topluluğunun (Apple cihazlarını en fazla kullanan grup) diğer cihazları kullanan insanlardan daha güvenli olduğunu düşünüyor.
F-Secure Güvenlik Danışmanı Sean Sullivan’a göre, elde edilen sonuçlar Apple kullanıcılarının daha mobil olmakla beraber online risk almaya daha açık olduklarını ortaya koyuyor. Fakat bu kullanıcılar riskleri yönetmek için yeni teknolojileri kullanmaya daha hevesli görünüyor. Araştırmaya ilişkin Sean Sullivan, şu açıklamayı yapıyor: “Apple kullanıcı topluluğunun kendilerini diğer kullanıcılardan daha güvende görmeleri ilginç. Belki de bu nedenle bu kullanıcılar daha mobil ve ticari işlemler yaparken daha esnek. Ayrıca daha fazla Apple kullanıcısı VPN kullanmış, yani, bu kullanıcılar online mahremiyetleriyle ilgili problemler ve çözümlerin farkındalar.
Apple kullanıcıları, diğer cihaz kullanıcısı arkadaşları tarafından “kreatif” olarak tanımlanabileceklerini ifade ediyor. Çalışmaya katılan Apple kullanıcıları kendilerini yaratıcılıkla özdeşleştirirken kreatif topluluk da bu görüşe, Apple cihazlarının farklı şekilde nasıl kullanılabileceğini göstererek katkıda bulunuyor. Kreatif katılımcıların cevaplarından elde edilen bazı ilginç veriler şöyle:
Kreatif insanlar güvenlik hakkında daha mı az kuruntulu?
– Kreatif insanların çoğu kaybolan ya da çalınan içeriklerini geri alabilmek için 100 dolardan daha fazla ödemeye hazır. Buna karşılık diğer kullanıcılar 100 dolar ve altı bir bedel ödeyebileceğini söylüyor.
– Kreatif kullanıcıların yüzde 44’ü ya bir sanal özel ağa (VPN) sahip ya da kullanmayı düşünüyor. “Verimli” cihaz sahiplerinde bu oran yüzde 30.
-Kreatif katılımcıların yüzde 37’si online tehditlere daha açık olduklarının farkındalar. Diğer kullanıcılarda ise bu oran yüzde 25.
Sullivan kullanıcıların kendi bulundukları topluluktaki çoğunluğun saldırılara karşı daha az korunmasız olmalarının şaşırtıcı olmadığını belirtiyor. Sullivan buna karşılık kreatif katılımcıların kendilerini bu eğilime karşıymış gibi göstermelerinin şaşırtıcı olduğunu dile getiriyor. “Bu, ders kitaplarındaki iyimser bir önyargı, çok iyi bilinen bir olay. Fakat, burada hayrete düşüren nokta, kreatif kullanıcıların diğer kullanıcılardan daha az bir iyimserlik göstermesi” diyen Sullivan, sözlerini şöyle sürdürüyor; “Bu, spekülatif bir ifade olabilir ama bunu, kreatiflerin tehditleri daha iyi hayal etmesine bağlayabiliriz. Apple kullanıcılarının kreatif tanımını çarpıttığını dikkate aldığınızda, bu kullanıcıların güvenlikleriyle ilgili daha az kuruntulu olduklarını söyleyebilirsiniz.”
Sullivan kendisini “Windows kullanıcısı” olarak tanımlarken düzenli şekilde iPad’inde Freedome oynadığını paylaşıyor. Sullivan, “Temiz arayüzü ve ayrıntılı özellikleri ile tasarımını düşündüğümde, Apple kullanıcıları için bu cihazın ideal bir mahremiyet ve güvenlik çözümü olduğunu görüyorum” diyor.
F-Secure’un Freedome VPN isimli güvenlik uygulaması, kullanıcıların mahremiyetine saygılı, iletişimi şifreliyor, takip girişimlerini ve zararlı sitelere erişimi engelliyor ve kullanıcılara 17 farklı sanal lokasyondan birini seçerek engellenmiş site ve yayın hizmetlerine erişim sunuyor. Freedom şu an iOS, OS X, Android, Windows PC ve Amazon Fire cihazlarında kullanılıyor.