Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

EMC, Morecambe Füzesi’nin Ardında Yatan Sırları Ortaya Çıkarıyor

emc_globaltechmagazineEMC, Isle of Man TT yarışlarında yeni veri analitiği yarışmasının sonuçlarını açıkladı. Bu yarışma John McGuiness’in olağanüstü hızının arkasındaki sırrı ortaya çıkarıyor. “Morecambe Füzesi” olarak da tanınan McGuiness, motosiklet yarışları dünyasında 25 yıllık geçmişi ile bir efsane. McGuiness yarış hayatı boyunca 21 kez Isle of Man TT Yarışları’nda birinci oldu.

İspanya’da Monteblanco pistinde yapılan deneme sürüşlerinde EMC hem John McGuniess’in hem de kontrol deneği olarak yarışan Motor Cycle News Dergisi için Yol Deneyleri Yapan Adam “Chad” Child’ın yarış tulumları ve motosikletlerine yerleştirilen sensörlerden 700 binden fazla performans, biyometrik ve mekanik veri topladı. Motor RPM’i (Devir/Dakika), eğim açısı, çekim kuvveti, nabız ve solunum yarış sırasında an be an ölçülen değişkenlerden bazılarıydı. Ölçülen bu değişkenler sürücünün makineyle nasıl etkileşim kurduğunu tam olarak ortaya çıkarmaya yardımcı oldu.

John ve Chad’den elde edilen veri kümeleri CrowdANALYTIX üzerinde açık bir yarışma formunda veri bilimcilerle paylaşıldı. Yarışmanın amacı “John’u bu kadar hızlı yapan ne?” sorusuna cevaplar bulmaktı.

En çok hangi aşamaların performansı etkilediği ölçüldü

Yarışma John McGuiness’in yarış stili ile ilgili de bir dizi farklı görüşlerin paylaşılmasına olanak sağladı. İngiltere’nin en büyük radyo gruplarından birinde çalışan, veri analitiği yarışmasının birincisi Stefan Jol, analiz için pistin her bir bileşenini ayırdı. Bu da, bileşenlerin değerlendirilmesini mümkün kıldı ve her iş sürecinde olduğu gibi veriler hangi aşamaların toplam performansta en çok etkisi olduğunu tespit etti. Sonuç olarak, motosiklet pistin en önemli bileşenlerine uygun olarak ayarlanabiliyor ve elde edilen veriler de sürücüyü en fazla odaklanması gereken yere yönlendirebiliyor.

Veri görselleme yarışmasının birincisi Oregon State University’de İstatistik Bölümü’nde görevli Doç. Dr. Charlotte Wickham, veri bilimci olmayanlar için her bir sürücünün nispi performansını daha anlaşılır ve görünür kıldı. Bu performans verilerini canlı olarak pist üzerine yansıtmak, sürücülerin viraj alma performansı arasındaki farkı da açıkça ortaya koydu. Sürücülerden biri viraja daha hızlı girse de, virajdan çıkışı aynı düzeyde hızlı değildi. John McGuiness daha fazla fren yaparak, daha iyi bir pozisyonda viraja girdi ve bu da virajdan daha hızlı çıkmasını sağladı.

Yarışmaya katılan 750 katılımcının yalnızca yüzde 28’i verilen görevi yerine getirebildi ve iki katılımcı da büyük ödüle layık görüldü.

Belgesel 2015’in ikinci yarısında izleyicilerle buluşacak

EMC’nin Veri Bilimi İş Birimi Direktörü Mike Foley, yarışmayla ilgili olarak, “Stefan bir alandaki performansın nasıl diğer alana yansıdığını inceleyen tek katılımcıydı. Bu da onun birinci olmasında rol oynadı. Veri bilimci camialarının John’un neden bu kadar hızlı olduğu sorusuna cevap bulmak için farklı bir yaklaşım benimsemesini istedik. Stefan da tam olarak bunu yaptı. Benzer şekilde, görselleme açısından da Charlotte sürücüler arası farklılıklara yönelik verileri, veri bilimi alanı dışındaki insanlar için de açık şekilde ortaya koydu” dedi.

Elde edilen ilk bulgular öylesine ilginç ve merak uyandırıcıydı ki, EMC aynı deneyi Isle of Man TT yarışlarında daha ayrıntılı sensörlerle tekrarlayacak. Bu sensörler çok daha fazla miktarda veri toplayacak ve veriler ‘John McGuiness’i böylesine hızlı kılan nedir?’ sorusuna daha kesin yanıtlar vermek için analiz edilecek. Filme de çekilen proje 2015’in sonbaharında gösterime girecek. Filmin tanıtım videosu TT yarışlarında ilk kez gösterildi.

Jonathan Martin, EMC, Pazarlama Başkanı

“Büyük verinin John McGuiness gibi biriyle ilgili açıklayıcı yeni bilgileri nasıl sunabildiğini görmek bizi gerçekten heyecanlandırdı. Bu projeye dünyanın dört bir yanındaki veri bilimi ve motosiklet camialarından gösterilen ilgi de bizi ayrıca çok mutlu etti. Böyle bir proje daha önce hiç yürütülmedi ve şimdiden ilginç ve önemli gözlemler sunabildiğini gösterdi. John gibi tehlikeli sporlar yapan bir atletin nasıl böylesine üstün bir performans sergilediğiyle ilgili bulgular elde ediyoruz, ancak ayrıca büyük veri analitiği aracılığıyla da motosiklet yarışları sporunu nasıl daha güvenli hale getirebileceğimiz konusunda da önemli bilgilere sahip oluyoruz. Bu hikayeyi 2015’in ikinci yarısında ‘Morecambe Füzesinin Ardında Yatan Matematik’ isimli belgesel filmimizle dünyayla paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.”

Teknoloji Makaleleri