Cuma, Kasım 8, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Türk Gençleri Intel ISEF Yarışmasında Dört Farklı Ödülle Harikalar Yarattı

intel_globaltechmagazineDünya çapında STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) alanına pek çok proje ile katkı sağlayan teknoloji devi Intel’in sponsorluğunda Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen geleneksel Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı (ISEF) çerçevesinde düzenlenen yarışmalar sonuçlandı. Fuarda Türkiye’yi temsil eden projelerden ikisi toplamda dört ödüle layık görülerek Türkiye’yi gururlandırdı.

Mayıs ayında Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen 66. Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’nda bu sene 70’in üzerinde ülkeden 1.700’ü aşkın öğrenci, toplam 4 milyon dolarlık ödül ve burs için yarıştı. Pittsburgh’ta gerçekleştirilen etkinliğe Türkiye’den katılan projeler TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışmasından seçilmişti. Türkiye adına yarışan dokuz projeden 2’si dört farklı ödüle layık görüldü.

Intel’in eğitim ve girişimciliğe yaptığı önemli yatırımlardan biri olan Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’na katılabilmek amacıyla her yıl farklı ülkelerdeki yerel yarışmalara 7 milyona yakın öğrenci katılıyor. ABD’de Society for Science and The Public tarafından düzenlenmekte olan fuar, 1997 yılından beri Intel sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.

Türkiye’den katılan projelerden olan, radyasyondan koruma amacıyla geliştirilen kıyafet, American Chemical Society’den ikincilik ve NASA’dan üçüncülük ödülleri alırken; kimya alanında da ikincilik büyük ödülüne layık görüldü. Proje kapsamında geliştirilen yeni radyasyon önleyicisinin, gelecekte başta tıbbi uygulamalar olmak üzere, endüstri, tarım ve askeri alanlarda da geniş bir kullanım alanına sahip olacağı öngörülüyor. Altın Telde Direnç ve İletkenliğin Kuantize Özelliğinin Görüntülenmesi projesi ise fizik ve astronomi alanında üçüncülük büyük ödülüne layık görüldü. Projeyi gerçekleştirmek için DNA biyomolekülleri ile çalışıldı.

“Gençlerimiz ülkemizi başarıyla temsil ettiler”

Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, “Intel olarak inovasyon kültürünün gelişmesinde gençlerin rolünün çok büyük olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, dünya çapında 70 ülkede eğitime katkı yönünde son 10 yılda 1 milyar doların üzerinde yatırım yaptık. Eğitim çalışmalarımız kapsamında Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan işbirliği çerçevesinde yaklaşık 200 bin öğretmen ve 100 bin öğrenciye ulaşıldı. Şu anda İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yürütülmekte olan Gelecekte Eğitim Projesi ile de İstanbul’da bulunan 120 bin öğretmene eğitimde teknoloji kullanımı alanında eğitimler sağlanması için çalışılıyor. Tüm bunların yanı sıra, Intel olarak Türkiye’den milyar dolarlık teknoloji girişimleri çıkmasına katkıda bulunabilmek için çaba gösteriyoruz. Intel Türkiye olarak bu konu üzerinde ısrarla çalışıyoruz, hayallerimiz büyük, yapacak çok işimiz var. Başarılı olmak zorundayız, çünkü biliyoruz ki, en güçlü toplumlar, girişimci toplumlardır. Bu çerçevede, lansmanı Mart ayında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Fikri Işık’ın katılımlarıyla gerçekleşen ‘Galileo İcat Kiti Üniversitelerde’ projemizin Türkiye’de bugüne kadar uygulanmayan ölçekte ve katma değerde bir proje olduğunu da memnuniyetle ifade etmek isterim. Proje kapsamında 37 üniversiteden 60 hocamıza 1050 adet Galileo icat kiti hibe edildi. Bu üniversitelerdeki öğrenciler de Galileo icat kitleri ile geliştirdikleri projeleriyle tüm Türkiye’ye yönelik olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile birlikte yürütmekte olduğumuz bir yarışmaya başvuru yapabiliyorlar. Yarışma birincisine 25 bin TL nakit ödülün yanı sıra, bu yıl Avrupa’da düzenlemekte olduğumuz Challenge Up yarışmasının finali niteliğindeki 30 Kasım – 2 Aralık tarihleri arasında Londra’da düzenlenecek olan zirveye doğrudan katılım hakkı sağlıyoruz. Finalistler zirvede, içinde Intel Capital’in de olduğu girişim sermayesi şirketleri ile bir araya gelme imkânına sahip olacaklar. Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile bu yıl gerçekleştirdiğimiz önemli bir proje de San Francisco’da açılan Tjump girişimci hızlandırma merkezinin teknoloji ortağı oluşumuz. Türk girişimcileri ABD’de bulunan yatırımcı ve girişimciler ile buluşturmanın giriçimcilerimizin ufkunu genişleteceğini ve milyar dolarlık teknoloji girişimleri yolunda önemli bir adım atılmış olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Gençlerin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik dallarına ilgilerini artırmak için düzenlenen Intel ISEF yarışması da, bu çalışmaların önemli bir ayağı olduğunu belirten Aydın, sözlerinin şöyle sürdürdü: “Türk gençlerinin, TÜBİTAK tarafından seçilen projelerinin Intel ISEF’ten ödüllerle dönmesinden, NASA’nın gençlerimizin projesini ödüle değer bulmasından büyük gurur duyuyoruz. Bu ödüller, Türkiye’den milyar dolarlık teknoloji girişimleri çıkarma çalışmalarımız için bize umut veriyor. ”

Teknoloji Makaleleri