Uzmanlar, Xbox LIVE, Zune, Hotmail, Outlook, MSN, Messenger ve OneDrive gibi hizmetlerdeki kullanıcı profillerinde depolanan kişisel bilgileri çalmak için yem olarak Windows Live ID’yi kullanan yeni bir dolandırıcılıkla ilgili olarak uyarılarda bulundu.
Bu dolandırıcılık şöyle işliyor; Kullanıcılar Windows Live ID hesaplarının istenmeyen e-postalar dağıtmak için kullanıldığını ve bu nedenle hesaplarının engelleneceğine dair bir e-posta uyarıları alıyor. Hesaplarının engellenmesini önlemek için kullanıcılardan, hizmetin yeni güvenlik gereksinimlerine uyum sağlamak için bir bağlantıyı takip etmeleri ve bilgilerini güncellemeleri isteniyor. Bu, oldukça tipik bir kimlik avcılığı e-postası gibi görünmekte. Kurbanların kendilerini resmi Windows Live sayfası gibi gösteren sahte sitelere götüren bağlantıları tıklatmaları bekleniyor. Girdikleri veriler dolandırıcılara gönderilecek.
Ancak Kaspersky Labb uzmanları, sahte e-postadaki bu bağlantıların gerçekten de Windows Live web sitesine gittiğini ve kurbanların oturum bilgileri ve parolalarının çalınmasıyla bağlantılı hiçbir girişim olmadığını gördüklerinde şaşırdılar.
Öyleyse aldatmaca nerede?
E-postadaki bağlantıyı takip eden ve hesabını resmi live.com sitesinde başarıyla tanımlayan kullanıcılar hizmetten ilginç bir talep alıyorlar: hesapta otomatik olarak oturum açmak, profil bilgilerini ve kişiler listesini görüntülemek ve kullanıcının kişisel ve iş e-posta adreslerinin listesine erişim için uygulama tarafından talep edilen bir izin. Dolandırıcılar bu tekniğe, OAuth yetkilendirme açık protokolündeki güvenlik açıkları sayesinde erişim sağladılar.
“Evet” seçeneğini tıklatan kullanıcılar oturum ve parola bilgilerini vermiyor ancak kişisel bilgilerini, kişiler listesinin e-posta adreslerini ve arkadaşlarının takma adlarını ve gerçek adlarını vermiş oluyor. Ayrıca randevu ve önemli faaliyet listeleri gibi parametrelere erişim sağlamak için izin elde ediyorlar. Bu bilgiler büyük olasılıkla, kurbanın adres defterindeki kişilere istenmeyen e-postalar göndermek veya kimlik avcılığı saldırıları başlatmak gibi dolandırıcılıklar için kullanılacak.
Kaspersky Lab Kıdemli Web İçeriği Analisti Andrey Kostin şunları söyledir: “Bir süredir OAuth protokolündeki güvenlik açıklarının farkındaydık: 2014’ün başlarında Singapur’dan bir öğrenci kimlik doğrulamanın ardından kullanıcı bilgilerini çalmanın mümkün yollarını açıkladı. Bununla birlikte bu bizim bu teknikleri uygulamaya geçirmek için kimlik avcılığı e-postalarını kullanan dolandırıcılarla ilk karşılaşmamız oldu. Bir dolandırıcı, kullanıcıların ne yaptığı, kimlerle görüştüğü ve arkadaşlarının kim olduğu gibi bilgileri, kullanıcıların ayrıntılı bir görünümünü oluşturmak için kullanabilir. Bu profil daha sonra suç amacıyla kullanılabilir.”
Kaspersky Lab, OAuth protokolünü kullanan sosyal ağlar için web uygulamaları geliştiricilere şu tavsiyelerde bulunuyor:
1. Sitelerinizden açık yönlendirmelerde bulunmaktan kaçının;
2. Dolandırıcılar kolaylıkla saldırılabilecek bir uygulama bularak ve “redirect_uri” parametresini değiştirerek zararlı bir siteye gizli yönlendirme gerçekleştirebileceğinden, OAuth kullanarak gerçekleştirilen yönlendirmeler için güvenilir adresler içeren bir beyaz liste oluşturun.
Kullanıcılara tavsiyeler:
1. e-posta veya sosyal ağ sitelerinden özel mesajlar yoluyla alınan bağlantıları takip etmeyin;
2. Bilmediğiniz uygulamalara kişisel bilgilerinize erişim izni vermeyin;
3. Her uygulamanın aldığı hesap erişim haklarını iyi anladığınızdan emin olun;
4. Eğer bir uygulamanın sizin adınıza istenmeyen e-posta veya kötü niyetli bağlantılar dağıttığının farkına varırsanız, sosyal ağ veya web hizmeti yönetimine bir şikayet göndererek uygulamanın engellenmesini sağlayabilirsiniz;
5. Anti-virüs yazılımı veritabanlarını ve entegre kimlik avcılığı önleme korumalarını güncel tutun.