Perşembe, Kasım 7, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Siber Sanayi Casusluğuna Dikkat

eset_globaltechmagazineESET ve TEB işbirliğiyle yurt çapında düzenlenen Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları’nın son durağı Bursa oldu. Toplantıda konuşan ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, siber sanayi casusluğuna ve bu görevi üstlenen botnetlere dikkat çekti. Önemli bir sanayi merkezi olması nedeniyle Bursa’daki kurumların da siber sanayi casuslarının olası hedef listesinde yer aldığını aktaran Akkoyunlu, şirketlerin doğru teknoloji ve bilinçli kullanımla botnetlere karşı korunabileceğini söyledi. TEB İnternet ve Mobil Bankacılık Yöneticisi Şahin Gör ise Türkiye’de artan mobil bankacılık kullanımına dikkat çekti. “Her ekran artık bir banka“ diyen Gör, Türkiye’de mobil bankacılık müşterilerinin geçen yıl iki kat artarak 6,7 milyon kişiye ulaştığını aktardı.

Dünyanın en büyük antivirüs yazılım kuruluşlarından ESET ve ‘teknolojiyi hizmete dönüştüren öncü banka‘ anlayışıyla geliştirdiği yenilikçi fikirlerle dijital bankacılık sektörüne değer katmaya devam eden Türk Ekonomi Bankası‘nın (TEB) düzenlediği ESET-TEB Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları’nın Bursa ayağı Divan Bursa Otel’inde yapıldı. Dijital dünyadaki güvenlik riskleri ve çözümleri konusunda kurumları ve kullanıcıları bilgilendirmeyi amaçlayan toplantıya Bursa’dan pek çok kurumun temsilcisi ve IT yöneticileri katıldı.

Bursa hedef olabilir

Toplantıda konuşan ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, eskiden fiziksel yoldan yapılan sanayi casusluğunun artık internet yoluyla yapıldığını söyledi. Siber hırsızların botnetler yardımıyla şirket verilerini hedef alabildiğini belirten Akkoyunlu, önemli bir sanayi ve ticaret merkezi olması itibarıyla Bursa’daki kurumların da olası hedef listesinde yer aldığını aktardı.

“Botnet, zararlı yazılım bulaştırılmış ve bu sayede başkası tarafından kontrol edilebilen bir grup bilgisayardır“ bilgisini paylaşan Alev Akkoyunlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Botnet üyesi olan bilgisayarlara ek zararlı yazılım yükleme imkanı sayesinde, bot yöneticileri kredi kartı numarası, şifreler, şirket verileri veya firma ürünlerine ilişkin endüstriyel tasarımlar gibi çok özel bilgileri edinebilirler“ diye konuştu. Akkoyunlu, botnetlerin özellikle korunmasız bilgisayarlardan ve sistem açıklarından faydalanarak bulaştığını söyledi. Bu konuda en çok KOBİ’lerin hedef alındığına dikkat çeken Akkoyunlu, “Şirketlerde kullanılan tüm yazılımların güvenli ve yasal bir şekilde yüklenmiş olduğundan emin olmak önemli. Ayrıca işletim sistemi yamalarını güncel tutmak, sistem açısından hayati önem taşıyor. Güncel bir antivirüs programı kullanmanın yanı sıra düzenli şekilde tüm sistem taraması yapma alışkanlığı edinmek de botnetin bir parçası olmayı engeleyen önlemlerdir“ dedi.

Her ekran bir banka

TEB İnternet ve Mobil Bankacılık Yöneticisi Şahin Gör ise Türklerin dijital ve mobil hayata hızla entegre olduğunu söyledi. Gör, “Bilgisayar, tablet ya da cep telefonu, artık her ekran bir banka şubesi konumunda. Ancak özellikle mobil bankacılığa güçlü bir yönelim var. Türkiye’de mobil bankacılık müşterisi, 2014 yılında bir önceki yıla göre iki kat artarak 6 milyon 711 bin kişiye ulaştı. Öte yandan mobil bankacılık uygulamamız CEPTETEB’i kullanan müşterilerimizin %55’i, sadece bu kanalı kullanarak bankacılık işlemlerini diledikleri zaman diledikleri yerden gerçekleştiriyor“ dedi. Müşterilerinin beklentilerine cevap vermek için şirketlerin de dijitalleşmesi ve mobil teknolojileri kullanması gerektiğini vurgulayan Şahin Gör, dijitalleşme ile oluşabilecek güvenlik risklerinden korunmanın mümkün olduğunu söyledi.

 

Siber suçlular global çalışıyor

Toplantıya katılan Suç Bilimleri Uzmanı İsa Altun, hem bireyleri hem de kurumları istismar etmeye odaklanan pek çok siber suçlu bulunduğunu belirtti. “Bunlar olay mahalline kapıdan değil ekrandan giriyorlar“ diyen Altun, “Üstelik çok organize ve global çalışıyorlar. Örneğin kişilerin kredi kartı bilgilerini bir biçimde ele geçiren siber suçlular, bu bilgileri Türkiye’de kullanmak yerine uluslararası suç örgütlerine satıyor. Buradan çalınan kredi kartı, bakıyorsunuz Güney Amerika’da Bolivya’da ya da Peru’da kullanılıyor. Böylece izini sürmek de neredeyse imkansızlaşıyor. Bu ve buna benzer durumlardan ancak teknoloji desteğiyle bilgisayarın bağışıklık sistemi güçlendirilerek ve tehlikeler konusunda bilinçlenerek korunmak mümkün“ dedi.

 

10 ilde bilgilendirme toplantıları

ESET-TEB Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları, İzmir, Antalya ve Eskişehir’den sonra Bursa’da gerçekleştirildi. Toplantılar 2015 yılı boyunca Konya, Samsun, Denizli, Kayseri, Gaziantep ve Adana’da da yapılacak.

Teknoloji Makaleleri