2-3 Mayıs 2015 tarihlerinde “Siz de Bilişimi Abartın” ana teması ile düzenlenen II. Ulusal Yönetim Bilişim Zirvesi’ne TÜRKKEP altın sponsor olarak destek verdi. Bartın Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte, özel sektör ve üniversite paydaşları bir araya geldi. Etkinlikte konuşan TÜRKKEP Genel Müdürü Yüksel Samast, çalışan yaş ortalamasını 39’dan 30’a çekerek TÜRKKEP’i 9 yaş gençleştirdiklerini, genç çalışan istihdam etmeyi kurum kültürü olarak benimsediklerini belirtti. Samast, pozitif ayrım gerçekleştirerek yüzde 40’ı olan kadın çalışan oranını yüzde 50’ye çıkartmayı hedeflediklerini ifade etti.
Türkiye’nin dört bir yanından bilişim sektörüne ve teknolojiye tutkun öğrencileri bir araya getiren Yönetim Bilişim Zirvesi, geleceği aydınlatmaya devam ediyor. Türkiye’nin öncü Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) hizmet sağlayıcısı TÜRKKEP’in altın sponsor olarak desteklediği etkinlikte; Ar-Ge, istihdam ve gençlerin bilişim sektöründeki gelecekleri tartışıldı. Özel sektörü, akademisyenleri ve öğrencileri bir araya getiren, birbirinden değerli 23 konuşmacının katıldığı etkinlikte, geleceğe yapılacak yatırımlar için özel sektör profesyonellerine önemli bir rol düştüğüne, üreterek büyümenin önemine dikkat çekildi.
Genç nüfus, bilişim sektörü için büyük avantaj
Öğrencileri sosyal ve akademik açıdan bilgilendirmek, kariyer çizgilerine yön vermek ve bilişim alanındaki gelişmelerden haberdar etmek üzere gerçekleştirilen organizasyonda konuşan TÜRKKEP Genel Müdürü Yüksel Samast, gençlere inandıkları vurgulayarak, “Geleceğin gençlerimizin elinde aydınlanıp gelişeceğine gönülden inanıyoruz. Genç nüfusa sahip ülkemizde, onlara yatırım yapmak ve desteklemek kritik öneme sahip. Doğru teknolojilere doğru kaynakları ayırmak ve aynı zamanda en rasyonel istihdam ve gelişim süreçlerini hayata geçirmemiz gerekiyor. Bilgili, donanımlı gençlerimizin geleceğe hızlı ve emin adımlarla ilerleyeceğine ve ülkemizi de ileriye taşıyacaklarına inanıyoruz.”
Mesele iyi kullanıcı olmak değil, üretmek ve ihraç etmek
Teknolojinin ve ülke geleceğinin gençlerin elinde şekilleneceğine olan inançlarını kurum kültürlerinin önemli bir parçası haline getirdiklerini vurgulayan Samast, “Genç nüfus, Türkiye’nin bilişim sektöründeki sahip olduğu önemli bir avantaj. Yeni teknolojilere hemen uyum sağlayabiliyor, iyi kullanıcılar olabiliyoruz ama artık üretebilir hale gelmemiz gerekiyor. Bilişim sektörü her sene büyüyor. Servis ve yazılım pazarının ülke ekonomilerine katkısı giderek artıyor. Ülkemizdeki genç nüfusu eğiterek, yetişmiş insan gücümüzü zenginleştirilmeliyiz. Küresel pazarda söz sahibi konuma gelmememiz için hiçbir engel yok. Şimdiden yapılan hazırlıklar sadece istihdam sorununu çözmekle kalmayacak, ülke olarak bilişim pastasından hak ettiğimiz payı almamızı da sağlayacak.” dedi.
Gençlerin istihdam sorunu bilişime yapılan yatırımla çözülecek
Fırsat eşitliği sağlayarak ülke çapında bir farkındalık oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Samast, “Her kademede bilişim elemanı yetiştirmek üzere eğitime yatırım yapılmalı. Bilişim sektöründeki mevcut büyüme hızı, sektörün istihdam yaratma potansiyeli bizi heyecanlandırıyor. Gençlerimize verilen desteğin geleceğe yapılmış yatırım olduğunu düşünüyoruz. Şu an katılımcı olarak aramızda bulunan arkadaşlar, gelecekte; yazılım, ağ teknolojileri uzmanı, web programcısı, bilgi güvenliği uzmanı olacaklar. Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü mezunları ise çalıştıkları işletmelerde etkin rol oynayacak, karar destek sistemlerinin vazgeçilmeleri olarak çalıştıkları şirketlerde katma değer yaratacaklar. Uzun vadede ülke olarak, özellikle yazılım alanında, fırsat pencereleri açarak, şartları cazip hale getirerek alıp kullanan değil, üreten ve ihraç eden konuma gelebiliriz.” açıklamasında bulundu.
İstihdamda pozitif ayrımla % 40 olan kadın çalışan sayısı % 50 olacak
Bir güven kurumu olarak en başta gençlere güvendiklerinin altını çizen Samast, TÜRKKEP’in her sene düzenli bir şekilde gençleştiğini belirtti: “2014 yılı içerisinde 500 metre kare olan operasyon merkezimizi 1.000 metre kareye çıkardık. İstihdamda yüzde 100’lük bir büyüme kaydettik. Çalışan yaş ortalamamızı 39’dan 30’a çekerek TÜRKKEP’i 9 yaş gençleştirdik. E-dönüşüm alanına gönül verecek, yaptığı işi sahiplenecek ve bizimle birlikte büyüyüp kendini geliştirecek genç arkadaşlarla çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Şu anda, 81 ilde bulunan 109 bayi ekosistemimiz içerisinde 1.700 kişiyi istihdam ediyoruz. Çalışanlarımızın yüzde 40’ı kadın, yüzde 60’ı ise erkek çalışanlardan oluşuyor. 2015 yılında genç çalışan sayımızı artırmayı, ayrıca pozitif ayrım gerçekleştirerek, kadın çalışan oranımızı yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyoruz.”