Cuma, Kasım 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Türkiye’de Kullanıcıların 4’te 1’i Mobil Cihazlarındaki Siber Tehdit Riskini Anlamıyor

kaspersky_globaltechmagazineMobil cihazlar şu anda her zamankinden daha popüler. Ama kullanıcıları halen karşılaşabilecekleri tehlikeleri hafife alıyor. Kaspersky Lab ve B2B International tarafından düzenlenen bir ankete göre kullanıcıların %28’i mobil zararlı yazılımlar hakkında çok az şey biliyor ya da hiç bilmiyor. Bu bilgisizlik siber suçluların elini güçlendiriyor.

Ankette Türkiye’de Android tabanlı akıllı telefonların sadece %49’unun ve Android tabletlerin %57’sinin bir antivirüs çözümü tarafından korunduğu, akıllı telefonların %36’sının ve tabletlerin %50’sinin şifreyle bile korunmadığı görülmüş. Kullanıcılarının bu riskli davranışı, %22’sinin mobil cihazları hedefleyen siber tehditlerin varlığından habersiz olmaları gerçeğinden kaynaklanıyor olabilir. Anket katılımcılarının %26’sı bilgili olduklarını ancak endişe etmediklerini belirtmiş.

Bu yetmezmiş gibi, korunmayan Android tabanlı akıllı telefonların %18’i tam olarak saldırganların en fazla aradığı bilgileri içeriyor: Banka kartları için PIN kodları, çevrimiçi bankacılık sistemleri için şifreler ve diğer finansal bilgiler gibi.

Bunların %24’ü sosyal ağların şifrelerini, kişisel ve iş e-postalarını, VPN ve diğer hassas kaynakları barındırıyor. Her ne kadar kullanıcılar cihazlarına yetkisiz erişime karşı bir şifre kullanmaya tenezzül etmeseler de akıllı telefonlarında kişisel e-postalarını (%49), iş e-postalarını (%18) ve “kimsenin görmesini istemeyecekleri bilgileri” (%10) saklıyorlar.

Android kullanıcıları daha fazla tehdit altında

Ankete göre Android kullanıcıları Windows tabanlı cihazların kullanıcılarından daha fazla çevrimiçi tehditle karşılaşıyor*. Ayrıca Windows tabanlı cihazların kullanıcıları tehlikelerin daha fazla farkında ve 10’da 9’u cihazlarını koruyor. 12 aylık bir dönemi kapsayan ankette akıllı telefon kullanıcılarının %41’i ve tablet kullanıcılarının %36’sının zararlı uygulamalarla karşılaştığı, akıllı telefon kullanıcılarının %18’i ve tablet kullanıcılarının %24’ünün çevrimiçi hizmet hesaplarının ele geçirildiği ve akıllı telefon kullanıcılarının %43’ü ve tablet kullanıcılarının %50’sinin finansal siber saldırılardan etkilendiği görüldü. Farklı platformlardaki tüm cihazlar için ortalama rakamlar %31 (zararlı uygulamalar), %14 (çevrimiçi hizmet hesaplarının ele geçirilmesi) ve %43 (finansal siber saldırılar) olarak görüldü; sadece Android’e ait rakamlardan büyük ölçüde küçük rakamlar.

Kaspersky Lab Mobil Ürün Serisi Başkanı Victor Yablokov şunları söyledi: “Mobil kullanıcıların günümüzde her zamankinden fazla çevrimiçi tehditle karşılaşıyor olmaları bir sürpriz değil: cihazlar artık çok daha fazlasını yapabiliyor ve bu cihazları çok daha fazla kişi kullanıyor olduğundan normal olarak dolandırıcılar için cazibeleri artıyor. Dolandırıcılığa kurban gitmemeleri için kullanıcılara, cihazlarını siber tehditlere karşı korumalarını ve özellikle depoladıkları hassas verilerle ilgili olarak dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz.”

Teknoloji Makaleleri