Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı projesi olan “PaaSport”, PaaS (Platform-as-a-Service) konseptinin nasıl daha etkin kılınabileceğini, şirket ve kurumlar için nasıl daha cazip bir hale getirilebileceğini araştırıyor. Ülkemizde, Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) önderliğinde yürütülen PaaSport çalışmaları, PaaS’daki güncel eksik ve açıklara getirilecek çözümleri araştırarak, projenin daha nitelikli kullanılmasını sağlamaya çalışıyor.
TBV, yazılım alanında önemli bir eşiği atlatarak, sayısız girişimin önünü açacak PaaSport projesinin Türkiye çalışmalarına öncülük ediyor. Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında gerçekleştirilen PaaSport projesi, Türkiye’de TBV, Almanya’da BITMi, Letonya’da LIKTA ve İsveç’te GCM önderliğinde PaaS konseptini şirketler ve kurumlar için daha kullanışlı ve cazip hale getirmeyi amaçlıyor.
Bilgi İletişim Teknolojileri vakıf ve derneklerinin üyeleriyle anketler aracılığıyla görüşerek, PaaS konusundaki güncel eksik ve açıklarla beraber bu açıklara getirilecek çözümlerin araştırıldığı proje, Vendor Lock-in sorununa da çözüm arıyor. Bir şirketin hizmet aldığı PaaS sağlayıcısına olan zoraki bağlılığını ve sağlayıcısını değiştirmek zorunda kaldığında yaşadığı zorlukları ortadan kaldırmayı amaçlayan PaaSport projesi, böylelikle PaaS’tan faydanlanmak isteyenlere daha fazla özgürlük sağlayacak.
Proje kapsamında amaçlanan bir diğer sonuç ise PaaS servis sağlayıcılarının hizmetlerini sunabileceği bağımsız bir pazar yeri oluşturulması. Böylelikle Avrupa bünyesinde küçük ve orta ölçekli işletmeler kendileri için en uygun olan PaaS çözümüne, ihtiyaç anında daha hızlı ve daha kolay ulaşabilecek, mobil uygulama geliştirmek ve uygulama yönetimi de daha kolay hale gelecek.