Cuma, Aralık 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Türkiye’de İlk E-Seçimi TBD Yaptı

tbd_globaltechmagazineTürkiye Bilişim Derneği’nin, 30. Olağan Genel Kurulu, 14 Mart 2015’te Ankara HiltonSA’da gerçekleştirildi. Genel Kurul’un açılış konuşmasını yapan TBD Yönetim Kurulu Başkanı İlker Tabak, 44 yıldır çağdaş, refah düzeyi yüksek, bilişim toplumu için çalışan derneğin gücünü bireylerden aldığına işaret etti.

“TBD, bireyden bütüne ulaşan bir yapıdır” diyen Tabak, bilişimin sadece ekonomik değil sosyal kalkınmanın da bir faktörü olduğunun altını çizdi. Bilişim yatay sektör olarak tüm sektörlere etki ettiğine değinen Tabak, Avrupa Birliği’nin (AB) Sayısal Gündem 2020 Programına uyumlu olarak TBD Uzmanlık Gruplarının çalıştığını anlatarak, çalışmalarda binin üzerinde uzmanın görev aldığını belirtti. Bilişim Bakanlığı’nın kurulması gerektiğine dikkati çeken Tabak, bilişim ve yazılımın ulusal stratejik sektör ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.

Tabak’ın konuşmasının ardından Onursal Başkan Prof. Dr. Aydın Köksal, Genel Kurul’a hitap etti. “Bilişim devrimine erken uyanışının devamını getirecek olan gelişmiş, saygın, bağımsız, uygarlığa katkı veren, başkalarının yaptığının ardından koşan değil kendi yapan bir ülke olmanın arifesinde Türkiye” diyen Köksal, gülümsemeyi mümkün kılan yüz kaslarına sahip olmasının insanı diğer canlılardan ayıran bir özellik olduğuna dikkat çekti. Köksal, 40 yılda Türkiye’de bilişim altyapısının kurulduğunu şimdi bu altyapıyı güleryüzlü, refahı artmış bir ülkeye dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

Genel kurulda açılış oturumundan sonra yazılım tasarımı TBD tarafından yapılan ve üretimi (Hava Elektronik Sanayii) HAVELSAN’da gerçekleştirilen elektronik sandığın tanıtımı amacıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına TBD Başkanı Tabak ve Yönetim Kurulu Üyesi Ersin Taşçı, HAVELSAN’dan Eray Kılıç ve SEÇSİS Proje Yöneticisi İsmail Göktaş katıldı. Tabak, TBD’nin e-seçim uygulamasıyla öncü ve örnek olmayı tercih ettiğini söyleyip bundan sonraki genel kurulların da elektronik oylamayla yapılacağını dile getirdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile 2006’dan beri elektronik sandık (e-sandık) çalışmalarını sürdürdüklerini bildiren Kılıç, TBD Genel Kurulu’nda kullanılacak e-sandığın 2. Versiyon olduğunu, 3. Versiyonun daha küçük ve taşınabilir olacağını belirtti. Kılıç, HAVELSA’ın SEÇSİS ile kazandığı deneyimi, oda, dernek ve birlik gibi seçim yapan kurumların gündemine taşımak istediğini söyledi. Göktaş ise e-sandığın kullanımı ve teknik özelliklerini anlattı.

Genel Kurul’un öğleden sonraki bölümünde konuşan Tabak, TBD’nin önümüzdeki döneme ilişkin hedefler ve planlanan çalışmalardan söz etti. Tabak, öncelikle TBD’nin bilişim gündemini belirleyecek birikime sahip olduğunu kaydedip dernek bünyesinde Yüksek İstişare Kurulu oluşturulacağını açıkladı. Bilişim kurultaylarını, bilişim olimpiyatları haline getireceklerini, TBD’nin Bilişim Bakanlığı için bir yasa taslağı hazırlayacağını bildiren Tabak, bilişim akademisi kuracakları ve TBD Belgeseli hazırlatacaklarını duyururken uluslararası ilişkilerin sürdürülmesi için TBD’nin araştırma merkezi haline getirileceğini vurguladı. Tabak, dernek bünyesinde Dış İlişkiler Kurulu oluşturulacağını, bir halkla ilişkiler çalışması başlatılarak, derneğin geniş kitlelere duyurulacağını, işitme engelliler için işaret diliyle bilişim terimleri sözlüğü hazırlanacağını, dernek merkezi ile şubeler arasındaki iletişimi daha da geliştireceklerini anlattı.

30. Olağan Genel Kurul gündeminin tamamlanmasının ardından yeni yönetimi belirlemek üzere seçime geçildi. Toplam  127 kişinin oy kullandığı, elektronik oylamanın yapıldığı ve oy pusulasının sandığa atıldığı seçimlerde, TBD’nin yeni Yönetim Kurulu; İsmail İlker Tabak, Koray Özer, Vural Rıza İbrişim, Ahmet Pekel, Erhan Yalçın, Ersin Taşçı, Ertan Barut, İlteriş Şule, Levent Karadağ, Salih Özçiftçi, Üveyiz Ünal Zaim’den oluştu. Denetleme Kurulu’nda Erdal Naneci, C. Serdar Ülgen ve Nezir Aykaç, Onur Kurulu’nda ise Abdullah Büyükbayram, Ali Yazıcı, Abdullah Körnes, Levent Berkman ve Ahmet Lütfi Varoğlu yer aldı.

Çöpten oy çıkmasına son verecek sistem!..

YSK, seçimlerde elektronik sistemle oy verme işlemi için henüz somut bir adım atmadı ancak HAVELSAN, yerli dijital (elektronik) sandıkları geliştirdi. Sistemde yaklaşık 55 milyon seçmenin oy kullandığı seçim sonuçlarını 5-10 dakika içinde almak mümkün olacak. Ayrıca seçimlere oylara yapılan itirazlar ya da çöplerden çıkan oylar veya seçim sonuçlarının haftalar sonra açıklanması da son bulacak. Sistem zaman kadar paradan da tasarruf sağlayacak, harcamalar büyük oranda düşecek. Yurtdışı oyların Türkiye’ye uçakla taşınması da gerekmeyecek.

Her makinenin bir sandık yerine geçtiği sistemde, seçmenler makineyi kullanabilmek için kimliklerini ibra edecek ve Sandık Kurulu’ndan rastgele tanımlı karekot fişleri alınacak. Seçmen elindeki karekodu makineye tuttuktan sonra oylamayı başlat sekmesine tıklayacak ve istediği partiye oyunu verecek. Oy verme işlemi tamamlandıktan sonra makineden alınan pusula, bu kez gerçek sandıklara  atılacak.

 

Teknoloji Makaleleri