Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Siemens İnovasyon Yarışması Başlıyor

siemens_globaltechmagazineİnovatif yaklaşımı iş süreçlerinin merkezinde konumlayan ve Türkiye’nin Ar-Ge konusunda en güçlü şirketlerinden olan Siemens Türkiye gençleri inovatif düşünme konusunda özendirmek ve teşvik etmek amacıyla ‘Siemens İnovasyon Yarışması’nı hayata geçiriyor. Bu yıl ilk kez düzenlenecek yarışmanın başvuruları 11 Mart- 30 Mayıs tarihleri arasında yapılabilecek. Yarışmanın kazananları, para ödülünün yanı sıra Türkiye, Almanya, Hindistan ve Çin’de düzenlenen 3 aylık Siemens İnovasyon kamplarından birine katılarak, şirketin küresel inovasyon know-how’ından faydalanma fırsatı bulacak.

Siemens Türkiye tarafından ilk kez düzenlenecek olan ve gençleri inovatif düşünme konusunda özendirmeyi ve teşvik etmeyi hedefleyen Siemens İnovasyon Yarışması’nın başvuruları, 11 Mart-30 Mayıs 2015 tarihleri arasında yapılabilecek. Alan gözetmeksizin Türkiye’de eğitim gören tüm üniversite son sınıf öğrencileri, yeni mezun olanlar ve 35 yaşını doldurmamış yüksek lisans ve doktora öğrencilerine açık olan yarışmanın sonuçları, Haziran 2015’te açıklanacak.

“Bazı buluşlar dünyayı değiştirir” mottosuyla hayata geçirilen yarışma ile Siemens, inovasyonu gençlerin öncelikli gündemlerinden biri yapmayı hedefliyor. Siemens, inovasyonun istihdam artışını, sürdürülebilir büyümeyi, toplumsal refahı ve yaşam kalitesini garantileyen en önemli faktör olduğu farkındalığıyla, inovatif düşünme biçiminin yaygınlaşması için gençlere mentorlük etmeyi amaçlıyor.

Türkiye’nin hedeflerine ulaşması için inovatif düşüncenin toplumda, özellikle gençler arasında yaygınlaştırılmasının kritik öneme sahip olduğunu belirten Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, yarışma ile dünyanın inovasyon ve Ar-Ge alanında en önemli şirketlerinin başında gelen Siemens’in bilgi birikimi, tecrübesi ve imkanlarını gençlerle paylaşacaklarını söyledi. Siemens’in inovasyon yaklaşımına dair bilgiler veren Gelis şöyle konuştu: “Ar-Ge alanında Almanya’da 13 bin 200, Almanya dışında ise 30 ülkede 15 bin 600 olmak üzere toplamda 28 bin 800 araştırmacı istihdam etmekte olanSiemens, 2014 yılında Ar-Ge için 4.1 milyar euro yatırım harcaması gerçekleştirdi. Siemens, küresel bazda halen yaklaşık 60 bin patenti elinde bulunduruyor. Siemens çalışanlarının 2014 yılında yapmış oldukları buluş bildirimleri 8,600’e ulaşmış durumda, bu da yaklaşık olarak günde 39 buluşa karşılık gelmekte. Diğer yandan üniversite ve araştırma enstitüleriyle her sene yaklaşık 1000 ortaklık yapılıyor. Türkiye’de de önde gelen üniversitelerle işbirliklerimiz mevcut. Türkiye’nin gelişimini tamamlayabilmesi için inovasyon alanında atılıma ihtiyacı var ve bu da ‘evrimci inovasyon’dan çok ‘devrimci inovasyon’ alanında olmalı. Türkiye’den de devrim niteliğinde gelişmeler çıkabilir, yeter ki bunun için genç beyinlere gerekli ortamı ve desteği verebilelim.” Siemens Türkiye’nin inovasyon ve Ar-Ge için 2015 yılında ayırdığı bütçenin yaklaşık 45 milyon TL olduğunu söyleyen Hüseyin Gelis, 250’nin üzerinde Ar-Ge çalışanıyla, Türkiye olarak Siemens’in Avrupa’daki sayılı Ar-Ge merkezlerinden birine sahip olduklarını belirtti.

Siemens Türkiye Kurumsal Teknolojiler Direktörü Erdem Alptekin ise yarışmanın gençler açısından Siemens’in küresel inovasyon ekosisteminden faydalanmak ve tecrübe kazanmak için fırsat olduğunu belirtti. Yarışmayı kazananların prototip geliştirme çalışmaları yapmak üzere Türkiye, Almanya, Hindistan ve Çin’de düzenlenen üç aylık Siemens İnovasyon kamplarından birine katılacağını belirten Alptekin; “Bu yarışma Siemens’in inovasyona ve Ar-Ge’ye bakışını Türkiye’de de somut olarak göstermesi açısından bizim için mihenk taşı niteliğinde. Yarışmanın Türkiye’deki gençlerin fark yaratacak ve uygulanabilir projeler geliştirmesi konusundaki kapasitesini ortaya koyacağına inanıyoruz” dedi.

Yarışma üç kategoriden oluşuyor

Başvuruların “www.siemens.com.tr/innovationcontest” web sitesinden yapılacağı yarışmada adaylara “Akıllı Şehirlerde Bütünleşik Ulaşım”, “Geleceğin Terapi Odaları” ve “Akıllı Şebekelerde Güvenlik” başlıkları altında üç ayrı kategoride proje geliştirme seçeneği sunuluyor. Adaylar projelerini bu üç kategoriden birinde ya da üçünde de hazırlama şansına sahip. Başvuruların ardından yapılacak değerlendirme sonucu kazanan sekiz aday Teknopark İstanbul’da bulunan Siemens İnovasyon Laboratuvarı’nda projeleri için bir prototip geliştirmeleri amacıyla Siemens İnovasyon Kampı’na katılma hakkı kazanacaklar. Ayrıca burada fikirlerini geliştiren her yarışmacıya Siemens Türkiye’den bir mühendis, mentor olarak eşlik ederek danışmanlık verecek.

Yarışmanın birincisi 5.000 Euro, ikincisi 3.000 Euro ve üçüncüsü 2.000 Euro para ödülü kazanacak. Yarışmanın birincisi ayrıca prototip geliştirme çalışmaları yapmak üzere Almanya, Hindistan ya da Çin’de düzenlenen üç aylık Siemens İnovasyon kamplarından birine katılma hakkı kazanacak.

Teknoloji Makaleleri