Global sosyal sorumluluk vizyonu çerçevesinde gelişmekte olan ülkelerde girişimciliğe destek veren ve sivil toplum kuruluşları ile sosyal projeler geliştiren SAP 2012’de başlattığı SAP Social Sabbatical projesinin Türkiye sonuçlarını paylaştı. Türkiye’de bir ay boyunca TEV, TEGV, Habitat ve Yuvarla.org ile birlikte çalışan SAP gönüllüleri, girişimcilik ve eğitim sektörünün sorunlarına çözüm arayarak bu kurumların orta ve uzun vadeli stratejilerini birlikte oluşturdular.
Kurumsal uygulamalar ve yazılım alanında dünya lideri SAP, 2012’den beri SAP Social Sabbatical adlı global sosyal sorumluluk girişimini düzenliyor. SAP, çalışanlarını gelişmekte olan ülkelerde eğitim sektörü ve girişimcilik alanlarında ve sosyal projelerde yer alarak liderlik yeteneklerini geliştirirken insanların hayatına iyilikle dokunmaya teşvik ediyor. Yetenek havuzu için gönüllü çalışma fırsatları yaratan SAP, insana yatırım anlayışı ve toplumsal sorumluluk bilinciyle çevre ve toplum için katma değer üretmeyi amaçlıyor. Pyxera Global işbirliğinde gerçekleştirilen Social Sabbatical Programı çerçevesinde 2015 yılı boyunca dünyanın farklı ülkelerinden 96 SAP çalışanı, Türkiye dâhil 8 ülkede gönüllü olarak çalışacak.
SAP Social Sabbatical’ın 2015 sezonunda seçilen ülkeler arasında Türkiye de yer aldı. ABD, Almanya, Kanada, Güney Afrika, Hindistan gibi ülkelerde görev yapan SAP çalışanları, Türkiye’ye gelerek Şubat ayı boyunca Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEV), Habitat, Yuvarla Sosyal Girişimi ve Türk Eğitim Vakfı (TEV) gibi kar amacı gütmeyen kurumlar yararına çalışarak Türkiye için değer yarattı.
Projede yer alan sivil toplum kuruluşlarının takımlarının ve temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen SAP Social Sabbatical programı ile ilgili olarak SAP Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Uğur Candan, “Günümüzün küresel bağlantı ekonomisinde en başarılı liderler, farklı kültürel geçmişleri ve perspektifleri olan, kişilerle kolaylıkla iletişim kurabilen global vatandaşlardır. Kurumlar tarafından bakıldığında ise bu çalışanlar, şirketlerin gelecekteki başarılarına da katkı sağlayacak geleceğin liderleridir. Pyxera Global işbirliği ile hayata geçirdiğimiz bu projede yetenek havuzundan seçilen ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen SAP çalışanları sosyal sorumluluk kapsamında belirlediğimiz eğitim ve girişimcilik konularında 15 kuruluş arasından en iyi etkiyi bırakabilecekleri kurumları seçtiler. Bir ay boyunca TEGV, TEV, Yuvarla ve Habitat için orta ve uzun vadeli hedefleri doğrultusunda projeler hazırladılar. …Istanbul’da ev sahipliği yapmaktan cok mutluyuz ” dedi.
Türk Eğitim Vakfı Genel Müdürü M. Yıldız Günay, “Son yıllarda ülkemizde STK’lar güçlü bir kurumsallaşma sürecinin içine girmişlerdir. Bu sürecin ilk halkası teknolojik altyapının yenilenmesi ve güçlendirilmesi, ikinci halkası ise güçlenen bilgi yönetim platformu ile verimlilik ölçümlerinin yapılmaya başlanmasıdır. Alınacak sonuçlarla verimlilik artışı yönünde uzun vadeli stratejiler ve dönemsel yol haritaları hazırlanabilir ve etkin bir şekilde uygulamaya konulabilir. SAP hem birinci hem ikinci halkaların uygulamasındaki global tecrübesini seferber ederek SAP Sabbatical Programı Gönüllüleri ile hem Vakfımıza hem de görev aldıkları diğer kurumlara teorik ve pratik alanlarda yeni ufuklar açmış, verimlilik yolunda güçlü temeller atmıştır. SAP’ye ve bu programı yürüten Pyxera’ya canı gönülden teşekkür ediyorum” dedi.
SAP Social Sabbatical Projesi kapanış toplantısında geliştirilen projelerin paylaşılması sonrasında söz alan kuruluşlar ise programla ilgili görüşlerini dile getirdiler. Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği Genel Koordinatörü Başak Saral, “Türkiye’de gençlerin karar alma süreçleri ve toplumsal hayatın bütün aşamalarına aktif katılımını destekleyen bir sivil toplum örgütü olan Habitat’ın önümüzdeki günlerde 20. yılını kutlayacağız . SAP Social Sabbatical Programı aracılığı ile geçtiğimiz bir ay boyunca SAP’nin Hindistan, Brezilya ve Almanya ofislerinden üç uzman ile birebir çalışarak Habitat’ın geçmiş 20 yıldaki faaliyetlerini değerlendirme fırsatı bulduk. Ayrıca gelecek stratejimiz için değerli önerilerini aldık ve bu doğrultuda gelecek 10 yılı öngören bir yol haritası hazırladık. Yaşanabilir bir toplum inşa etme misyonunda buluşan SAP ve Habitat’ın, Habitat gelecek stratejisi için birlikte ürettiği öngörülerin çok değerli olduğuna inanıyoruz. SAP, Social Sabbatical Programı ile çok anlamlı bir kurumsal sosyal sorumluluk çalışmasını Türkiye sivil toplumunun gelişimi için hayata geçirmiş oldu. Kendilerine çok teşekkür ederiz” dedi.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Bilgi Yönetimi ve Projeler Koordinatörü Yeşim Demirek, TEGV’ in 20. yılında, yenilenen strateji çalışmaları kapsamında yapılan arama konferansı ile başlayan süreçte, eğitim teknolojileri stratejisine temel oluşturacak çalışmayı ve yol haritasını SAP takımının profesyonelliği ile yürütmekten memnun olduklarını belirtti. SAP ile yürütülen projenin en büyük kazancının, çeşitliliğin sinerjisini inovasyona yönlendirme fırsatı yaratan design thinking yöntemini SAP koçundan öğrenmek ve uygulamak olduğunu belirterek, kısa süreli etkin bir çalışma yapılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Kar amacı gütmeyen Yuvarla Kurucu Ortaklarından Erdi Yerebasmaz ise SAP Social Sabbatical Projesi’ne dahil olmaktaki öncelikli amaçlarının Yuvarla.org’un bilinirliğinin artması için bir proje başlatmak olduğunu belirtirken, “Sosyal medya, oyunlaştırma metodolojileri gibi araçların etkin kullanılacağı bir proje ortaya çıktı. Her kullanıcının yaptığı yardımlarla ilgili bilgilerin anlık olarak görülebileceği bir web sayfası tasarladık” dedi.