Pazartesi, Aralık 23, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

MWC’de Siber Zorbalık Konuşuldu

kaspersky_globaltechmagazineKaspersky Lab ve B2B International tarafından gerçekleştiren bir anket, ebeveynlerin neredeyse dörtte birinin (%22) çocuklarının çevrimiçinde ne gördüğünü, ne yaptığını kontrol edemeyeceğini düşündüğünü ve neredeyse yarısının (%48) çocuklarının siber zorbalıkla yüzleşmesinden endişelendiğini ortaya koyuyor. Çocukların siber zorbalığa karşı eğitimi ve desteklenmesine yönelik global kampanyanın bir parçası olarak Kaspersky Lab, konuyu Barselona’daki Mobile World Congress 2015’te tartışmaya açmak amacıyla üst düzeyde bir panel organize etti.

Panelde konuşan Kaspersky Lab Başkanı ve CEO’su Eugene Kaspersky şunları söyledi: “İnternet, birçok faydasının yanı sıra ne yazık ki bazı insanların yıkıcı ilkel karakter özelliklerini serbest bırakmasına olanak tanımaktadır ve siber zorbalık günümüzde sık karşılaşılan bir sorun haline gelmiştir. Kurbanlarına psikolojik zararı çok büyük ve uzun süreli olabilir. Muhtemelen tamamen teknolojik bir karşılığı olmasa da bu konuyla ilgili farkındalığı artırmak ve gençlerin ve anne-babalarının İnternetin sunduğu iyiliklerden güvenli bir şekilde faydalanmalarına yardımcı olmak için bu sorun hakkında konuşmalıyız”.

Mobile World Congress’teki panelde European Schoolnet Kıdemli Danışmanı ve Insafe kurucu ortağı Janice Richardson ise şu yorumlarda bulundur: “Siber zorbalık, aslında her tür zorbalık gençler için ciddi bir sorundur ve ebeveynler ve öğretmenlerin yanı sıra çocuklar ve gençleri de kapsayan bütüncül bir yaklaşımla mücadele edilmesini gerektirir. En önemli sorun, haberleşme araçlarımızın geçtiğimiz on yıllar içinde çok gelişmiş
ancak okur-yazarlık beceri gelişiminin aynı başarıyı yakalayamamış olmasıdır.”

Ankette ebeveynlerin iyi niyetli girişimlerinin çocuklarına bir gizlilik bulutu sağladığı ancak aslında onları çevrimiçi taciz ve suistimale karşı korunmasız bıraktığı görülüyor. Örneğin sadece %19’u çocuklarıyla sosyal ağlarda arkadaş olduklarını veya onları takip ettiklerini, sadece %39’u çocuklarının çevrimiçindeki faaliyetlerini izlediklerini belirtmiş. Sadece %38’inin çocuklarıyla çevrimiçi riskler hakkında konuşmuş olması kendine güven ve anlayış eksikliğini yansıtmakta.

Çalışmada çocukların siber zorbalıkla karşılaştıklarını itiraf etmeye pek gönüllü olmadıkları görülmüş: Çocukları çevrimiçinden taciz edilen ebeveynlerin dörtte biri (%25), bunun farkına uzun zaman sonra vardıklarını bildirmiş. Bu özellikle endişe verici; çünkü etkilenen ebeveynlerin %26’sının da gördüğü üzere çevrimiçi suistimal kolaylıkla gerek hayat zorbalığına dönüşebilmekte.

Siber zorbalığın uzun süreli duygusal etkileri gençler için yıkıcı olabiliyor ve ebeveynler bunu durdurmak için eyleme geçebileceklerini bilmel. Kaspersky Lab’ın çalışmasında, çocukları siber zorbalıkla karşılaşan ebeveynlerin %44’ünün bunu durdurmak için harekete geçtiği, yarısından fazlasınınsa hiçbir şey yapmadığı görülmüş.

Siber zorbalığı tamamen engellemek güç olabilir ancak çocukları bu sorun ve sonuçlarından korumak için alınabilecek bazı basit önlemler bulunmakta. Örneğin, sosyal ağlarda gizlilik ayarlarının incelenmesi, ebeveynlerin çocuklarına, iletilerini kimlerin görebileceğini ve kimlerin mesaj yazabileceğini kontrol etmelerine yardımcı olmaya olanak tanıyor. Yazılım uygulamalarında ve güvenlik çözümlerinde ebeveyn kontrol ayarlarından en iyi şekilde faydalanmak güçlü bir koruma ve huzursağlar.

Ancak alınacak önlemler teknolojiden daha fazlasını gerektiriyor. Ebeveyn çocuğuna gizli bilgileri gizli tutmanın; adres, telefon numarası, okul, kredi kartı numarası ve benzeri bilgileri çevrimiçinden açıklamamanın; ne paylaştığı ve kiminle paylaştığını bilmenin ne kadar önemli olduğunu ve zorbalığa maruz kaldığını düşündüğünde ve rahatsız hissettiğinde destek için kiminle konuşması gerektiğini anlatmalı.

Teknoloji Makaleleri