MasterCard’ın geleneksel Mobil Ödemeler Araştırması’nın sonuçları, Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından Barcelona’da düzenlenen Dünya Mobil Kongresi’nde açıklandı. MasterCard ve Prime Research iş birliğiyle üçüncü kez yapılan araştırmada 2014‘te paylaşılan 19 milyonu aşkın sosyal medya iletisi incelendi. Mobil Ödemeler Araştırması’na göre tüketiciler artık bir zamanlar şüpheyle baktıkları mobil ödemelerin güvenliği konusunda daha bilinçli. Tüketicilerin yeni odak noktası daha iyi bir alışveriş deneyimi için gelişmiş dijital uygulamalara kayıyor. Çalışmanın sonuçlarına göre mobil ödemeler konusunda sosyal medyadaki iletilerin miktarı da arttı. Tüketiciler, sosyal medyada mobil ödemelere karşı daha olumlu iletiler yazıyor.
MasterCard’ın dünya çapında 19 milyonu aşkın sosyal medya içeriğini analiz ederek ortaya çıkardığı Mobil Ödemeler Araştırması’na göre son 2 yıl içinde mobil ödemelere karşı önyargılar ortadan kalkıyor, tüketiciler yeni teknolojileri hızla benimsiyor. Parmak izi ve tokenizasyon gibi ileri güvenlik uygulamaları tüketicilerin içini rahatlatıyor.
MasterCard’ın geleneksel Mobil Ödemeler Araştırması’nın sonuçları, Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından Barcelona’da düzenlenen Dünya Mobil Kongresi’nde açıklandı. MasterCard ve Prime Research iş birliğiyle üçüncü kez yapılan araştırmada 2014‘te paylaşılan 19 milyonu aşkın sosyal medya iletisi incelendi. Twitter, Facebook, Instagram, Weibo (CN), Google+, YouTube ve birçok forumda yazılanlar araştırıldı.
Mobil Ödemeler Araştırması’na göre tüketiciler artık bir zamanlar şüpheyle baktıkları mobil ödemelerin güvenliği konusunda daha bilinçli. Tüketicilerin yeni odak noktası daha iyi bir alışveriş deneyimi için gelişmiş dijital uygulamalara kayıyor. Çalışmanın sonuçlarına göre mobil ödemeler konusunda sosyal medyadaki iletilerin miktarı da arttı. Tüketiciler, sosyal medyada mobil ödemelere karşı daha olumlu iletiler yazıyor.
Tüketicilerin %94’ü güvenli mobil ödemelere alıştı
Mobil ödemeler hakkındaki olumlu düşünceler giderek yükseliyor. 2014 yılında tüm dünyada paylaşılan sosyal medyada içeriklerinin %94’u olumlu oldu. Bu oran 2013 yılında %77 ve 2012 yılında %70’ti. Tüketicilerin pozitif duygular belirttiği iletilerin ana teması inovasyon, sadakat, kolaylık ve ödüller oldu. Bu içerikler tüm iletiler arasında %91 ağırlığa sahip oldu.
Sosyal medyada mobil ödemelerin güvenliği konuları ile ilgili paylaşımların %91’i pozitif olarak gerçekleşti. 2012 yılıyla 2014 yılı arasında güvenliğe pozitif bakış açısı %20 arttı. Hem 2012 hem de 2013 yılında tüketicilerde görülen kafa karışıklığı ve endişenin ise artık yerini güvene bıraktığı görüldü. 2014 yılının önemli tartışma başlıkları arasında parmak izi gibi biyometrik güvenlik önlemleri ve tokenizasyon gibi yenilikçi şifreleme teknolojileri bulundu.
Mobil ödeme, tüketicilere fayda sağlıyor
Her ne kadar güvenlik konusundaki yorumlar pozitif olsa da tüm paylaşımlar arasında düşük bir hacme sahip. En çok konuşulan unsurlar ise mobil dijital inovasyon ve zenginleşen tüketici deneyimiydi. 2014 yılında sosyal medyadaki mobil ödeme iletilerinin %71’i tüketici deneyiminden bahsetti.
Tüketicilerin %94’ü mobil ödemelerin en olumlu yönünün hız ve rahatlık olduğunu paylaşımlarında belirttiler.Özellikle günlük satın alma işlemlerinde mobil cihazları nasıl kullandıklarını ve mobil cihazlarıyla yaptıkları belli alışverişleri paylaşmaktan heyecan duydular.
Her dört sosyal medya kullanıcısından biri mobil ödemelerin sağladığı kolaylığın yanında sadakat programlarında kazanılan puanlar, indirimler ve ek ödül gibi avantajları takipçileriyle paylaşmayı tercih etti. Mobil ödemeler üzerinden tüketicilere sunulan ek faydaların, cihazları ve uygulamaları kullanma oranını artırdığı görüldü. Her iki tüketiciden biri sosyal medya içeriklerinde MasterPass ve benzeri ödeme sistemlerine ilişkin alışveriş fırsatlarından bahsetti.
Sosyal medyada yenilikçi ödeme sistemlerinden en çok Avrupalılar bahsetti. Kuzey Amerikalı tüketiciler ise sosyal medyada tüm dünyadan daha fazla temassız ödemeler ve mobil cüzdanlar üzerine odaklandı.
Mobil ödemeler üzerine sosyal medyada en çok ileti gönderen ülkeler sırasıyla İngiltere, Almanya, Belçika, İspanya ve Fransa oldu. İnovasyon konusunda en çok konuşanlar ise İngilizler, İspanyollar, Fransızlar, Ruslar ve Almanlar. Mobil ödemede güvenliği sosyal medyada en çok İngilizler ve Almanlar sohbet konusu yaptı. Promosyon ve ek faydalara Almanlar, İngilizler ve Belçikalılar daha çok önem verdi.
Mobil Ödemeler Araştırması hakkında
Prime Research, tüketicilerin dijital ödemeler ve mobil çözümlere ilişkin değişen tutumlarını belirlemek üzere tasarlanmış olan üçüncü yıllık Mobil Ödemeler Çalışmasını yürüttü. Sayıları giderek artış gösteren sosyal medya kanallarında (Twitter, Facebook, Instagram, Forumlar, Weibo (CN), Google+ ve YouTube) geçtiğimiz yıl 19,1 milyondan fazla sosyal medya gönderisini inceleyen çalışma, Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa, Afrika, Asya ve Pasifik Okyanusu’nu çevreleyen ülkelerde yer alan 56 pazardan özgün tüketici görüşlerini kapsıyor.
Dijital ödemelere ve mobil çözümlere olan ilgideki artışı yansıtan bu senenin çalışması, tüketici yorumları ve haber odaklı konuşmalar dahil olmak üzere bu konular hakkında 8 milyondan fazla konuşmayı ortaya çıkarttı. PRIME’nin tescilli insan tabanlı sosyal medya analitik yöntemlerini ve teknolojisini kullanan araştırma şirketi, dijital ödemelerle ilgili inovasyon, güvenlik ve emniyet, ve diğer konulara ilişkin trendleri belirledi.