Pazartesi, Aralık 23, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Türkiye Dijital Bankacılığa Cepten Başlıyor

eset_globaltechmagazineESET ve TEB işbirliğiyle düzenlenen Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları’nın ilki İzmir’de yapıldı. Toplantıda konuşan TEB İnternet ve Mobil Bankacılık Yöneticisi Gülşah Çavuşovalı, teknolojinin değişmesiyle beraber müşteri davranışının değiştiğini, finansal işlemlerin hızla internet ve mobil cihazlara kaydığını, Türk banka müşterisinin cep telefonundan banka işlemleri yapmayı sevdiğini söyledi. ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu ise siber dünyada yılda 550 milyon saldırı yapıldığını, Türkiye’nin bazı saldırılarda çok yoğun hedef alındığını ve bu nedenle güvenlik önlemlerinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Dünyanın en büyük antivirüs yazılım kuruluşlarından ESET ve ‘teknolojiyi hizmete dönüştüren öncü banka‘ anlayışıyla geliştirdiği yenilikçi fikirlerle dijital bankacılık sektörüne değer katmaya devam eden Türk Ekonomi Bankası‘nın (TEB) düzenlediği ESET-TEB Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları’nın ilki İzmir’de Hilton Oteli’nde yapıldı. Dijital dünyadaki güvenlik riskleri ve çözümleri konusunda kurumları ve kullanıcıları bilgilendirmeyi amaçlayan toplantıya İzmir ve Ege’deki pek çok kurumun temsilcileri ve IT yöneticileri katıldı.

“Teknolojinin gelişmesiyle müşteri davranışları da değişiyor“

TEB İnternet ve Mobil Bankacılık Yöneticisi Gülşah Çavuşovalı, finansal dünyada özellikle son dönemde internet ve mobil bankacılığın öneminin giderek arttığını ve önümüzdeki dönemde daha da artacağını söyledi. Çavuşovalı, “Dijital dünya hızla gelişiyor ve buna bağlı olarak müşteri davranışları da değişiyor. Banka müşterilerinin artık bankacılık işlemlerini internet bankacılığını atlayarak doğrudan cep telefonu üzerinden gerçekleştirmeyi tercih ettiğini görüyoruz. TEB’de de mobil bankacılık kullanımı son dönemde %108 oranında artış gösterdi. Geldiğimiz noktada mobil bankacılık uygulamamız CEPTETEB’i kullanan müşterilerimizin %55’i, sadece bu kanalı kullanarak bankacılık işlemlerini diledikleri zaman diledikleri yerden gerçekleştiriyor“ dedi.

Konuşmasında, müşterilerin beklentilerine cevap vermek için şirketlerin de dijitalleşmesi gerektiğini vurgulayan Çavuşovalı, dijitalleşme ile oluşabilecek güvenlik risklerinden korunmanın mümkün olduğu söyledi. Dijitalleşme yolunda şirketlere tavsiyelerde de bulunan Çavuşovalı, kullanıcıları bilinçlendirerek ve gerekli önlemleri alarak riskin düşürülebileceğine vurgu yaptı.

“Sahte e-fatura konusunda dünyada en çok hedef alınan ülke olduk“

ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu ise dünyada ve Türkiye’deki yoğun siber saldırılara dikkat çekti. Global olarak yılda yaklaşık 550 milyon siber saldırı gerçekleştirildiğini aktaran Akkoyunlu, özellikle kurumların hedef alındığını, ve Türkiye’nin en çok saldırıya uğrayan ülkeler arasında yer aldığını söyledi. Akkoyunlu, “Geçen Aralık ayında sahte e-fatura konusunda dünyada en fazla saldırıya uğrayan ülke olduk. Türkiye’de 11 bin 700 sistem bu saldırıdan etkilendi. Siber suçlular, sahte e-faturalarla özellikle kurumsal sistemlere virüs bulaştırarak şifreliyor ve sonrasında da bu şifreyi çözmek için fidye talep ediyor. Maalesef güncel olmayan yazılımların kullanımı ve bazen de aşırı merak, virüslerin bilgisayarımıza bulaşmasına neden oluyor“ diye konuştu.

10 ilde yapılacak

ESET-TEB Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları, İzmir’den sonra 2015 yılı boyunca Antalya, Gaziantep, Samsun, Konya, Bursa, Denizli, Kayseri, Eskişehir ve Adana’da yapılacak.

Teknoloji Makaleleri