Salı, Aralık 24, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Huawei’den Türk Tarımına Bilişim Desteği

huawei_globaltechmagazineTürkiye’nin en önemli bilişim odaklı tarım projesi TARSEY (Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi); Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık ve Tarım Bakanlığı’nın liderliğinde, hayata geçti. Huawei’nin teknolojik altyapısını üstlendiği proje Türk tarımının geleceği açısından büyük önem taşıyor.

Türk Tarımının her alanda kayıt altına alınarak, verilerinin saklandığı, raporlamalarının yapıldığı ve sonuçlarının gözlemlendiği entegre bir sistem olan TARSEY (Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi) Projesi, 25 Şubat 2015’te, Ankara’da gerçekleştirilen özel bir toplantıyla detaylı olarak tanıtıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in katılımıyla gerçekleştirilen proje tanıtım toplantısında, TARSEY’de aktif olarak yer alan markaların yöneticileri de hazır bulundu. Projenin önemli amaçlarından biri tarım istatistikleri konusuna kalıcı bir çözüm getirebilmek için, dönemsel tahmin çalışmalarını bir yana bırakıp sürekli ve gerçek zamanlı verilerle bir bilgi sistemi kurulması olarak açıklandı.

Huawei Kurumsal Çözümler Bölge Başkanı Han Aiping, Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi ile ilgili olarak; “Günden güne bilişim teknolojileriyle değişen dünyanın artan ihtiyaçları, bizleri her gün yeni çözümler aramaya yönlendiriyor. İletişimde, ulaşımda, ticarette ve kamuda, sürdürülebilir gelişimin yolu, güncel bilgi teknolojilerinden geçiyor. Bilişim odaklı çözümler, daha verimli ve kaliteli bir yaşamın yolunu açıyor” dedi.

Huawei’nin için Türkiye stratejik öneme sahip, son derece önemli bir ülke olduğunun altını çizen Han Aiping, “12 yıldır, Türkiye’ye yapılan her yatırımı ve verimlilik odaklı her projeyi, dikkatle izliyor ve önemsiyoruz. Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi’ni de bu çalışmaların, Türkiye’deki en önemli örneklerinden biri olarak görüyor ve bu çalışmanın içinde aktif olarak yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bilişim dünyasının lider markalarından Huawei, son 5 yılda AR-GE’ye yaptığı 80 milyon dolarlık yatırımla ve bilişim dünyasına yetenekli mühendisler kazandırmak için kurduğu Huawei Akademi’yle, 2023 vizyonunun bir parçası olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.” dedi.
Han Aiping, sözlerini şöyle sürdürdü; “Tarım sektörü, verimli topraklara sahip Türkiye’nin ekonomisi için en önemli alanlardan biri. Üreticinin ve çiftçinin verimliliğini, kazancını artıracak çözümler sunan bir firma olmak, Huawei için maddi karşılıkların çok ötesinde bir öneme sahip. Türkiye’de tarım alanlarının daha efektif kullanımı, hedef odaklı ölçümlerin yapılması, çevresel faktörlerin doğru değerlendirilmesi ve istatistiki verilerin analizi gibi süreçlerde, bilişimin gücünden yararlanmayı amaçlayan bu özel proje, Türk tarımının geleceğine benzersiz bir katkı sağlayacaktır. Bu proje aynı zamanda, toplanan verilerin tümünü eş zamanlı olarak birleştiren, dünyadaki ilk örneklerden biridir”.

En avantajlı toplam sahip olma maliyetinin yanı sıra, uçtan uca çözümler de Huawei’nin bu projeye özel katma değerleri arasında yer alıyor.

Huawei tarafından, Proje çerçevesinde 800 çekirdek ve 10GE switch donanımına sahip yüksek performanslı bilgisayarlar temin edildi.

Ankara’da 500 TB ve İstanbul’da ise 1PB kapasitesinde, 100 SSD ünitesi, 200 SAS ünitesi ve 800 SATA disk ünitesi ile OceanStor 18800 depolama çözümleri, Huawei tarafından sisteme entegre edildi.

Felaket veri kurtarma opsiyonuyla birlikte gelişmiş bir depolama çözümü de sunulan projede, 200.000’den 2.500.000 kullanıcıya kadar desteklenebilen 16 kontrollü sistem, gelecek 5 yılda işleyişin tüm gerekliliklerini yerine getirecek şekilde optimize edildi.

TARSEY, iki ana temelden oluşuyor. Birincisi, doğru, anlık veri üretimi ve kullanımı olup, yılda iki kez tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde temin edilen uydu görüntüleri ile zirai-meteorolojik gözlem istasyonlarının kullanımı. 1200 gözlem istasyonunun, proje dâhilinde tamamlanması ve ülkenin çeşitli yerlerinden anlık olarak verileri merkeze ulaştırması hedefleniyor. Rüzgâr hızı, nem, iklim koşulları, toprak sıcaklığı gibi 39 farklı parametrenin kaydedildiği bu istasyonlardan hali hazırda yapımı tamamlanmış 400 tanesinden kameralar ile canlı görüntü alınabiliyor ve veri temin edilebiliyor.

TARSEY Projesi ile öne çıkan faydalar;

Pulluk değen her toprağın kayıt altına alınması
Tarımsal üretimin sistem dâhilinde gözlemlenebilir olması
Verim ve rekoltenin önceden biliniyor olması
Doğru yatırım ve doğru stratejilerin belirlenmesi
Ülkesel politikaların geliştirilmesi
Ürün ve üretimin kontrolü ve takibinin sağlanması
Gıda güvenliği

Teknoloji Makaleleri