Perşembe, Ocak 23, 2025

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Türkiye Cep Telefonlarından Alışverişte 3. Sırada

PrintPayPal’ın 22 ülkeyi kapsayan mobil alışveriş alışkanlıkları araştırmasına göre Türkiye’de geçen yıl yapılan online harcamaların yüzde 19’u akıllı telefonlar üzerinden gerçekleşti. Araştırma, Türklerin akıllı telefonlarından yaptıkları alışverişte en çok tercih ettiği ödeme sisteminin PayPal olduğunu ortaya koydu.

PayPal 2014 Online Alışveriş Araştırması, tüketicilerin mobil alışveriş alışkanlıkları ile ilgili çarpıcı rakamlar ortaya koydu. Türkiye de dahil olmak üzere, ABD, İngiltere, Almanya, Avusturya, İsviçre, İtalya, İspanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Danimarka, Polonya, Rusya, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Kanada, Brezilya, Meksika, Kanada, Çin ve Avustralya’dan 17 bin 500’ü aşkın kişinin katıldığı online soruşturma, akıllı telefonlar ve tabletlerden yapılan alışverişin tüm online ticaret içindeki hacmine ve mobil ticaretteki hızlı büyümeye dikkat çekiyor. PayPal adına IPSOS tarafından yapılan araştırmaya göre mobil ticaretin büyüme oranı e-ticaretin büyüme oranının üç katı.

Mobil ticaretin geleceği parlak

Akıllı telefonlar üzerinden yapılan harcamalar, dünya çapında online harcamaların yüzde 9’unu oluştururken; tabletler üzerinden alışveriş de yalnızca yüzde 5’te kalıyor. Toplam online harcamaların yüzde 85’inin dizüstü ve masaüstü bilgisayardan yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda söz konusu rakamlar düşük görünse de, mobil alışveriş hızla yaygınlaşıyor. Araştırmaya göre online alışveriş yapanların üçte biri, Ekim 2013 – Ekim 2014 arasında akıllı telefonlarıyla alışveriş yaptığını belirtirken, bu oran tablet kullanıcıları için yüzde 20. Türkiye’de ise aynı dönemde online alışveriş yapanların yüzde 53’ü akıllı telefonları, yüzde 28’i ise tabletleri üzerinden alışveriş yaptığını belirtiyor.

Akıllı telefonlar ile en çok alışveriş yapanlarsa gençler. Dünya genelinde internetten ürün veya hizmet alanların yüzde 44’ünü, akıllı telefonlarıyla alışveriş yapanların ise yüzde 59’unu 18-34 yaş arası gençler oluşturuyor.

Türkiye’de online harcamaların yüzde 19’u cepten

Akıllı telefonlar üzerinden alışverişte Çin, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) başı çekiyor. BAE’de online alışveriş harcamalarının yüzde 24’ünü akıllı telefonlar üzerinden yapılan işlemler oluştururken, Çin’de bu oran yüzde 21, Türkiye’de ise yüzde 19. Alışveriş sıklığına bakıldığında da aynı üç ülkenin öne çıktığı görülüyor. Ekim 2013 – Ekim 2014 tarihleri arasında online alışveriş yapan Çinlilerin yüzde 68’i, BAE vatandaşlarının ise yüzde 57’si akıllı telefonlarından alışveriş yaptıklarını belirtiyor. Bu alanda da dünya çapında üçüncü olan Türkiye’de ise bu oran yüzde 53.

Türkiye’de akıllı telefonlar üzerinden yapılan alışverişlerde tercih edilen ödeme yöntemlerine bakıldığında PayPal’ın yüzde 27 ile diğer yöntemleri geride bıraktığı görülüyor. Yüzde 20’lik oranları ile PayPal’ı Visa ve MasterCard takip ediyor.

PayPal Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Kıvanç Onan, “Mobil alışveriş giderek daha çok önem kazanıyor. 2010 yılında PayPal’da ödeme hacmimizin yüzde 1’den azını teşkil eden mobil ödemeler 2014’te ödeme hacmimizin yüzde 20’den fazlasını oluşturuyor” dedi.

Akıllı telefonla alışverişte uygulamalar revaçta

Dünya çapında akıllı telefonları ile alışveriş yapanların yüzde 64’ü bir uygulama üzerinden, yüzde 52’si ise tarayıcı kullanarak alışveriş yaptığını belirtiyor; her iki platformu da kullananların yüzde 47’sinin tercihi ise uygulamalar. Tüm akıllı telefon ve tablet kullanıcılarının eğilimlerine bakıldığında, hem online hem offline ödeme yapmak için uygulama kullanmayı tercih etme sebeplerinin başında yüzde 35 ile ödemenin pratikliği ve yüzde 30 ile ödeme hızı geliyor.

Türkiye’de hem uygulama hem de tarayıcılar üzerinden alışveriş yapmış olan akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 51’i uygulamaları tercih ederken yüzde 31’i tarayıcıları benimsiyor. Öte yandan her iki yöntemi denemiş olan tablet kullanıcılarının yüzde 26’sı uygulamaları tercih ederken tarayıcılar yüzde 40 ile öne geçiyor.

Ülkemizde akıllı telefon ve tablet kullananların yüzde 52’sinin uygulamaları tercih etmesinin sebebi, ödeme yapmanın daha pratik olması. Bu kullanıcıların yüzde 48’i hızlı bir ödeme yolu olması, yüzde 35’i nakit ya da kredi kartı ile ödemekten daha kolay olması ve yüzde 32’si de yenilikçi bir ödeme yolu olması sebebiyle tercihini uygulamalardan yana kullanıyor. Ayrıca akıllı telefon ve tablet kullanıcılarının yüzde 31’i anında ödeme onayının uygulamaların avantajlarından biri olduğunu belirtiyor.

Kullanıcılar ödeme sistemlerindeki gelişmeleri heyecanla bekliyor

Dünya çapında akıllı telefon kullanıcılarının Ekim 2013 ile Ekim 2014 arasında mobil alışverişle ilgili olarak en çok yaptıkları işlemler şöyle:

· Katılımcıların yüzde 46’sı akıllı telefonlarında ürün bilgisi taramış.
· Yüzde 40’ı akıllı telefonlarında müşteri yorumlarını okumuş.
· Yüzde 30’u bir mağaza ya da işletmenin yerini belirlemek için akıllı telefonlarını kullanmış.
· Yüzde 30’u bir mağazada alışveriş yaparken akıllı telefonunu kullanarak fiyat karşılaştırması yapmış.

Öte yandan, katılımcılar şimdiye kadar akıllı telefonlarında denemedikleri, fakat gelecekte hayatlarının bir parçası olmasını istedikleri alışkanlıkları şöyle sıralıyor:

· Kullanıcıların yüzde 19’u alışverişlerinden sonra kasaya ulaştıklarında telefonlarıyla temassız ödeme yapmak istiyor.
· Kullanıcıların yüzde 19’u, cep telefonlarındaki bir uygulama ya da tarayıcı aracılığıyla önceden yiyecek ve içecek siparişi vermek istiyor.

Mobil ticaretin önündeki en büyük engel küçük telefon ekranları

PayPal 2014 Online Alışveriş Araştırması’na göre, akıllı telefonlar üzerinden alışveriş yapanların sayısının artması, ekranların büyümesine bağlı. Türkiye’de Ekim 2013 ile Ekim 2014 arasında akıllı telefon sahibi olsalar da bu cihazlar üzerinden alışveriş yapmamış olan kullanıcıların yüzde 39’u gerekçe olarak cihazlarının ekranının yeterince büyük olmamasını gösteriyor. Bunun yanı sıra aynı zaman diliminde akıllı telefonu üzerinden alışveriş yapanların yüzde 34’ü de ekranlarının küçüklüğünden yakınarak, daha fazla mobil alışveriş yapmalarının önündeki engelin ekran boyutunun olduğunu ifade ediyor. Diğer sebepler ise başka cihazlardan alışveriş yapmayı tercih etmeleri (katılımcıların yüzde 22’si) ve mobil internet bağlantısının genelde kötü olduğunu (katılımcıların yüzde 21’i) düşünmeleri.

Akıllı telefonlarını online alışveriş için kullanmayanların yüzde 28’i dizüstü ve masaüstü bilgisayar gibi cihazlarla alışveriş yapmayı tercih ettiğini belirtirken, yüzde 24’ü mobil bir cihazdan yaptıkları online ödemenin güvenliğine ilişkin endişeler taşıyor.

Kıvanç Onan sözlerini şöyle sürdürdü: “Mobil veri erişiminin artması, telefon ekranlarının büyümesi ve mobil cihazların daha güvenli hale gelmesiyle mobil ticaretin önündeki engeller azalıyor. Bu gelişmeler ve PayPal OneTouch gibi modern dijital ödeme seçenekleri sayesinde mobil cihazlardan ödeme yapmak daha kolay ve daha güvenli hale gelerek günlük yaşamımızın vazgeçilmezi olacak.”

**Tüm katılımcıların küresel ortalamasına bakılmış, nüfusa göre hesaplama yapılmamıştır.

Araştırma Hakkında:

PayPal adına Ipsos’un gerçekleştirdiği araştırmada internete girebilen bir cihaza sahip olan 18 yaş üzeri 17 bin 519 katılımcı ile anket gerçekleştirilmiştir. İngiltere, Fransa, Almanya, Avusturya, İsviçre, İtalya, İspanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Danimarka, Polonya, Türkiye, Rusya, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika, Kanada, Brezilya, Meksika, Çin ve Avustralya olmak üzere araştırmaya 22 ülkeden tüketiciler katılmıştır. Türkiye’de araştırmaya katılan 800 kişiye sorular 6-30 Ekim arasında online olarak yöneltilmiştir.

Teknoloji Makaleleri