Türkiye’de gittikçe artan kadına yönelik şiddet vakalarına karşı Mart 2014’te kullanıma sunulan Vodafone Kırmızı Işık mobil uygulaması, GSMA Global Mobil Ödülleri’nde “Gelişmekte Olan Pazarlarda Kadınlara Yönelik En İyi Mobil Uygulama” dalında finalist oldu. Global Mobil Ödülleri’nin kazananları 3 Mart 2015’te Barselona’daki Dünya Mobil Kongresi’nde yapılacak törende açıklanacak.
Daha iyi bir gelecek için dijital teknolojilerle Türkiye’de herkese ilham vermeyi misyon edinen Vodafone Türkiye, mobil iletişimle bireylerin hayatında fark yaratacak çözümler geliştirmeyi sürdürüyor. Türkiye’de gittikçe artan kadına şiddet vakalarına karşı Mart 2014’te kullanıma sunulan Kırmızı Işık mobil uygulaması, dünyanın en prestijli teknoloji ödülleri arasında yer alan, Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından düzenlenen 20. Global Mobil Ödülleri’nde “Gelişmekte Olan Pazarlarda Kadınlara Yönelik En İyi Mobil Uygulama” dalında finalist oldu.
4 Şubat’ta duyurulan finalistler arasında yerini alan Vodafone Kırmızı Işık mobil uygulaması, kadınların, şiddete maruz kaldığı anlarda, kolluk kuvvetleri ya da yakınlarına kolaylıkla haber verebilmesini sağlıyor. Global Mobil Ödülleri, 3 Mart 2015 tarihinde Barselona’daki Dünya Mobil Kongresi’nde yapılacak törenle sahiplerini bulacak.
Vodafone’dan kadına şiddete karşı Kırmızı Işık
“Önce Kadın” programı kapsamında kadınlara fırsat eşitliği sağlayarak, toplumsal ve ekonomik hayata eşit katılımlarını desteklemek üzere yaptığı yatırımları sürdüren Vodafone Türkiye, Kırmızı Işık uygulaması sayesinde şiddete maruz kalan kadınlara tek dokunuşla destek eli uzatıyor. Vodafone Kırmızı Işık, şiddete maruz kaldığı anlarda kadınların kolluk kuvvetlerine ya da yakınlarına kolaylıkla haber verebilmesini sağlıyor. Uygulama, tercihe bağlı olarak, şiddet uygulayan kişinin uygulamayı fark etmemesi amacıyla sahte bir fener ekranıyla açılabiliyor. Parmakların yukarı kaydırılmasıyla ana ekrana geçilebiliyor. Ana uygulama ekranında Alo 183 Kadın ve Sosyal Hizmetler, 155 Polis İmdat ve 156 Jandarma İmdat acil numaraları tek tuşla aranabiliyor. Ayrıca, şiddete uğrayan kişi, şiddet anında yardım isteyebileceği üç kişiyi kaydederek tek tuşla arayabiliyor. Acil SMS Salla-Uyar fonksiyonunun açılmasıyla birlikte, uygulama arka planda çalışırken, telefonun sallanmasıyla acil SMS gönderilebiliyor. Harita ekranında, kullanıcıya en yakın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı birim ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nin lokasyonu gösteriliyor.
Vodafone Türkiye Kurumsal İlişkiler ve Çeşitlilik Direktörü Gizem Keçeci, şunları söyledi:
“Vodafone Türkiye olarak, kadına yönelik şiddetin, ağır bir insan hakkı ihlali ve ciddi bir toplumsal sorun olduğuna inanıyoruz. Resmi verilere göre, her üç kadından biri eşinden şiddet görüyor. Kadınların ancak yarısı, şiddet gördüğünü başkasına anlatabiliyor. İçinde bulunduğumuz dijital bağlantılı çağda, yeni enstrümanlar geliştirilerek bu sorunla mücadele edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda hayata geçirdiğimiz Kırmızı Işık uygulamasıyla temel hedefimiz, kadınlarımızın yardım çağırmasına aracılık etmek. İnsanların hayatlarında değer yaratabilecek bir teknoloji ve hizmet yatırımı olarak gördüğümüz Kırmızı Işık’la GSMA Global Mobil Ödülleri’nde finale kalmanın gururunu yaşıyoruz. Vodafone Türkiye olarak, kadına karşı şiddete dur demek için Kırmızı Işık uygulamasını geliştirmeyi sürdüreceğiz.”