Çarşamba, Ocak 1, 2025

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Vodafone’dan 24 Milyon TL’lik Operasyon Merkezi

vodafone_globaltechmagazineVodafone Türkiye, mükemmel müşteri deneyimi için hız verdiği yatırımlarına hizmet alanında bir yenisini daha ekledi. İstanbul Küçükyalı’da hizmet ve teknoloji ekiplerini tek çatı altında topladığı Dijital Operasyon Merkezi kuran Vodafone, son teknolojilerle ekolojik bina olarak inşa ettiği bu merkez için yaklaşık 24 milyon TL’lik yatırım yaptı. Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik Sertifikası’nın en üst seviyesi olan Platin sertifika kriterlerine uygun olarak inşa edilen Dijital Operasyon Merkezi aynı zamanda engelli dostu tasarıma sahip. Vodafone’un ileri müşteri hizmetleri uygulamalarını ve teknolojilerini aboneleriyle buluşturacak olan Merkezin açılışı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer’in katıldığı törenle gerçekleşti.

Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik vizyonuyla, artan müşteri ihtiyaçlarına mükemmel cevap verebilmek için durmaksızın yatırımlar gerçekleştiren Vodafone, yeni Dijital Operasyon Merkezi’ni hayata geçirdi. En son teknolojilerle inşa edilen Dijital Operasyon Merkezi, yaklaşık 24 milyon TL’lik yatırımla hayata geçti. Merkezde, Türkiye genelinde Vodafone şebeke operasyonlarının 7/24 kesintisiz olarak izlenmesi ve operasyonların sürdürülmesi için tüm enerji ve bilgi sistemleri yedekli olarak hazırlandı.

İstanbul Küçükyalı’da Vodafone’un sürdürülebilir toplumsal kalkınmaya katkı sağlama hedefi doğrultusunda projelendirilen Merkez, Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) Sertifikası’nın en üst seviyesi olan Platin sertifika kriterlerine uygun olarak tasarlandı ve inşa edildi. Aynı zamanda engelli dostu olan Merkezde, tüm girişler ve ortak kullanım alanları engelli bireylerin çalışmasına uygun olarak tasarlandı. Dijital Operasyon Merkezi; Müşteri Operasyonları ve Online Servisler ekipleri, Vodafone Net ekipleri, Şebeke Operasyon Merkezi ve Asya bölge ekipleri olmak üzere Vodafone Türkiye’nin operasyon ekiplerini tek çatı altında topladı. Toplam 16.500 metrekare alana sahip olan Merkezde, 1.350 kişi istihdam ediliyor.

Merkezin resmi açılışı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer ile Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcıları Hasan Süel, M. Sinan Kızıldağ, Pınar Kalay ve Selçuk Karaçay’ın katıldığı törenle gerçekleştirildi.

Hasan Süel: “Dijital Operasyon Merkezi, kesintisiz hizmet anlayışımızın can damarı”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, törende yaptığı konuşmada, Dijital Operasyon Merkezi’nin Vodafone Grubu’nun küresel bilgi birikimi ve tecrübesini en son teknolojik gelişmelerle birleştirerek sundukları en ileri müşteri hizmetleri uygulamalarını tek merkezden aboneleri ile buluşturacağını belirtti.

Süel, şöyle konuştu: “Türkiye’nin uçtan uca dijital kalkınması hedefiyle ilan ettiğimiz “Dijital Dönüşüm Hareketi” kapsamında, geçtiğimiz yıl 1 milyar TL’nin üzerinde yatırım gerçekleştirdik. Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik etme vizyonumuz doğrultusunda, yatırımlarımız içinde en önemli payı teknoloji yatırımları aldı. Yaptığımız teknoloji yatırımlarıyla, mobil iletişim teknolojilerinin sağladığı fırsatları her gün daha fazla birey ve kuruma ulaştırıyoruz. Elbette, müşterilerimizin bu teknolojilerden kesintisiz ve mümkün olan en yüksek kapasitede yararlanması da aynı derecede öneme sahip. Bu doğrultuda, mükemmel müşteri deneyimi sağlamaya yönelik gerçekleştirdiğimiz hizmet yatırımlarını, yaklaşık 24 milyon TL yatırımla hayata geçirdiğimiz Dijital Operasyon Merkezimiz ile bir ileri aşamaya taşıdık. Dijital Operasyon Merkezimiz kesintisiz hizmet anlayışımızın can damarlarından birini oluşturuyor. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması ve ülkemizi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokmak için mobil iletişim sektörünün kritik bir rol oynadığının bilinciyle yaptığımız yatırımların, ülkemizin ekonomik kalkınması açısından da kaldıraç etkisi yaratacağını düşünüyoruz. Bu doğrultuda, büyüyen müşteri tabanımızın ihtiyaçlarına en ileri müşteri hizmetleriyle mükemmel cevap verebilmek için yatırımlarımıza aralıksız şekilde devam edeceğiz.”

Türkiye’nin İlk LEED Platin Sertifikalı Binası

·         Merkez, Türkiye’nin ilk kez Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) Sertifikası’nın en üst seviyesi olan Platin sertifika kriterlerine uygun olarak tasarlandı ve inşa edildi.

·         Merkezde, LEED tarafından tavsiye edilen ve yurtdışında yaygın olarak kullanılan standartlara göre “akıllı” bina tasarımı yapıldı.

·         Bu kapsamda, tasarım aşamasından itibaren uygulanan ve bina işleyişi esnasında da devam edecek olan işletmeye alma/ölçme ve doğrulama planı uygulandı.

·         Merkezde, enerji ve su kullanımını azaltan, verimli kaynak kullanımı sağlayan ve hava kalitesini artıran yeşil bina stratejileri uygulanıyor:

o    Fotoselli batarya, susuz pisuvar, verimli rezervuar, sulama istemeyen peysaj tasarımı sayesinde yılda % 45 su tasarrufu,

o    Tasarruflu armatürler, LED lambalar sayesinde aydınlatma enerjisiden %35 tasarruf sağlandı.

o    Böylece yılda 3.000 hanenin elektrik ve su kullanım miktarı kadar tasarruf sağlandı.

· Çalışma alanları, toplantı ve konferans odaları, bina kullanıcılarının konforunu ve yaşam kalitesini artıracak şekilde tasarlandı.

· Bu kategoride dünyada yaklaşık 6.000 adet LEED sertifikalı proje bulunuyor. Bu projelerden sadece 340 tanesi LEED Platin sertifikasına sahip.
Merkezin Büyüklüğü 2 Futbol Sahasına Eşdeğer

·         Dijital Operasyon Merkezi, 2 adet futbol sahasına eşdeğer büyüklükte olmak üzere toplam 16.500 metrekare alana sahip.

·         3 bodrum kat olmak üzere toplam 8 katlı bir ofis binasından oluşuyor.

·         Bina, betonarme sistem olarak inşa edildi.

·         Proje yatırım kararı verilmesinden sonra 1 yıldan az sürede tamamlandı.

·         Elektrik ve mekanik imalatlar kapsamında;

o    Merkeze, 246 kilometre data kablosu döşendi. Bu rakam İstanbul-Edirne arasındaki mesafeye eşdeğer.

o    14.000 metre elektrik tavası,

o    2.850 metre dekoratif havalandırma kanalı kullanıldı,

o    6.775 metre yangın tesisatı yapıldı.

·         Merkezde, toplam 1.350 kişi istihdam ediliyor.

·         Binada çalışanların yaş ortalaması 31.

·         Proje kapsamında 42 firma yer aldı.

o    Yapım aşamasında toplam 752 kişi çalıştı.

o    Toplam 138.930 saat çalışma gerçekleştirildi.

o    Yapım işleri süreci boyunca 6.344 saat İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi verildi.

o    Proje sıfır kaza ile tamamlandı.

·         Bina imalatları kapsamında;

o    6.550 metrekare halı imalatı,

o    2.150 metrekare PVC zemin kaplaması imalatı,

o    2.250 metrekare seramik imalatı,

o    6.000 metrekare ses yalıtımlı duvar imalatı gerçekleştirildi.

700.000 Aylık Çağrı Alma Kapasitesi

·         Merkezde bulunan Çağrı Merkezi operasyonu aylık 700.000 çağrıya hizmet verme kapasitesine sahip. Bu rakam bir kişinin 27 yıl boyunca çağrı dinlemesine eşdeğer.

o    Çağrı alma masa sayısı 685,

o    Çağrı Merkezi çalışan sayısı 710.

o    Çağrı Merkezi çalışanlarının %64’ü kadınlardan oluşuyor.

o    Çağrı Merkezi çalışanlarının %65’i yüksekokul ve üstü eğitim seviyesine sahip.

Akıllı Şebeke Ağının Belkemiği

·         Merkezde bulunan Teknoloji operasyonunda 2G/3G şebekelerinin yönetilmesi için en ileri teknolojiye sahip işletme destek, alarm ve performans yönetim sistemleri kullanılıyor.

·         Merkezde hayata geçen  inovatif  teknoloji uygulamaları bugün sadece Türkiye’de bir ilk olmakla kalmıyor, sınırları aşarak Vodafone’un faaliyet gösterdiği diğer ülkelere de öncü oluyor.

·         Bu sistemler sayesinde 2G ve 3G şebekeleri 7/24 online izleniyor ve oluşan tüm problemlere tam bir otomasyon sistemi ile müdahale ediliyor.

·         Şebeke alarm ve performansına yönelik 5 yıllık data, bulut teknolojisi ile saklanıyor. Bu datalar üzerinde yapılan analizlerle teknoloji performansı sürekli iyileştiriliyor.

Merkez ayrıca, Vodafone’un acil durum yönetim merkezi olarak kullanılıyor. Afet ya da deprem gibi acil durumlarda burada bulunan sistemlerin anında verdiği uyarılar ile bölgeler Merkez üzerinden sürekli takip edilerek ekiplerin aksiyon almaları sağlanıyor. Böylelikle anında ve etkin müdahale yapılabiliyor ve abonelere kesintisiz hizmet sağlanıyor. Türkiye’de tek olan Müşteri Tecrübesi Yönetimi araçları sayesinde abonelerin şebeke kalitesine ilişkin tecrübeleri online olarak takip ediliyor ve sürekli olarak iyileştiriliyor. Teknoloji operasyonunda toplam 176 kişi çalışıyor. Çalışanların %80’i yüksekokul ve üniversite mezunu.

Teknoloji Makaleleri