İstenmeyen e-postalar halen internetteki tüm e-posta iletişiminin büyük bir kısmını oluşturuyor. Ülkemizde bu konuda atılan adımlar ise izinsiz e-posta gönderiminin cezalandırılmasını öngörürken, ilk gönderimin cezadan muaf tutulmasına yönelik talepler gündemde. Her şeye rağmen e-posta pazarlama hizmetlerinin kişiselleştirilmesi, bu anlamda uygulanabilir en iyi model gibi görünüyor.
Türkiye’de e-mail marketing alanında öncü firmalardan olan Setrow bu duruma dikkat çekerek, son dönemlerde fiziksel mağazası olan bir çok marka için farklı ve yeni özellikler geliştirmeye başladıklarını belirtti. Oluşturdukları kasa entegrasyonları ile fiziksel mağazalardan alınan email ve SMS numalarını anında sistemlerine aktararak, markanın ihtiyacına göre hoşgeldin senaryoları ile kullanıcının internet şubesi ile tanışmalarını sağladıklarını, böylelikle doğru bir dataya ulaşmanın mümkün kılındığını açıkladı.
Peki Ne Yapılmalı?
Doğru bir pazarlama metodolojisi olarak eğer çalışmalarınızdan iyi bir verim almak istiyorsanız, tüm kanalları bir arada kullanmanız gerekiyor. Fakat doğru pazarlama yapabilmenizin önündeki ilk ve en büyük engellerden biri: Data. Yalnızca perakende sektörünün değil, günümüzde artık her firmanın ya da kamu kurumunun ortak ihtiyacı data.Hepinizin bildiği gibi maalesef halen pek çok kurum dışarıdan satın aldığı, 3. şahıslardan temin ettiği izinsiz email ya da sms listelerine gönderim yapıyor. Emin olun ki bu yöntem kesinlikle işe yaramıyor. Eğer email ve sms gönderimlerinden verim almak istiyorsanız mutlaka ve mutlaka izinli bir listeye gönderim yapmanız gerekiyor.
Perakende sektörü özelinde düşündüğümüzde eğer bütün kanalları kullanarak bir çalışma yapmak istiyorsanız öncelikle tüm müşterilerinize ait bilgileri bir havuzda toplamanız gerekiyor. Bu data toplama çalışmasında ise fiziksel mağazaları göz ardı etmemeniz gerekiyor. Fiziksel mağazalardan alışveriş yapan müşterileriniz; kendi rızalarıyla ayağınıza kadar gelmiş kişilerdir. Perakende sektöründe faaliyet gösteren firmalar ise çoğunlukla ayaklarına kadar gelen bu fırsatı doğru bir şekilde değerlendiremiyor.
Aslında çözüm oldukça basit. Hangi yöntemle olursa olsun mağazalara alışverişe gelen müşterilerin bilgilerini almanız gerekiyor. Bazı firmalar kasa önüne yerleştirilen kiosklar aracılığı ile müşterilerinin bilgilerini alarak onlara anında ya da bir sonraki alışverişlerinde kullanmak üzere hediye çekleri sunarken, bazıları da mağaza ekibinin prim sistemine müşterilerden bilgi toplanmasını da dahil ediyor. Kimi firmalar da sadakat kartlarından faydalanıyor. Ne olursa olsun doğru bir pazarlama stratejisinin temelinde yatan en önemli şeyin, doğru bir data olduğu ortaya çıkıyor.