Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Türkiye’de Çoğu İnsan Dikkatsiz Davranıyor

kaspersky_globaltechmagazineKaspersky Lab ve B2B International tarafından gerçekleştirilen bir ankete göre Türkiye’de kullanıcıların yaklaşık üçte biri çevrimiçi işlem yaparken hâlâ dikkatsiz davranıyor. Bu durum kullanıcıların paralarını riske atmakla birlikte, bankalar ve e-ödeme sistemleri müşterilerinin kayıplarını karşılamak zorunda kaldıklarında onlar için de ciddi sorunlara neden olabiliyor. Tehlikeyi en alt seviyede tutmak için çevrimiçi bir işlemde taraf olan herkes gereken güvenlik önemlerini almalı.

Siber suçluların ilgisini sadece banka kart numaraları çekmez; çevrimiçi bankacılık ve e-ödeme hesaplarının oturum açma bilgileri de kesinlikle ilgi alanlarındadır. Yine de Türkiye’de katılımcıların %34’ü kişisel ve mali verilerini girdikleri sitelerin güvenlik düzeylerine az da olsa dikkat ettiklerini kabul ettiler.

Kullanıcıların beşte biri hassas kaynaklarına giriş şifrelerini korumak için hiçbir çaba göstermiyor. Katılımcıların %27’sı ise kendilerinden emin bir şekilde “para çalınan siber suçlar nadir vakalardır ve benim başıma gelmesi pek mümkün değildir” sözleriyle durumu ifade ettiler.

Türkiye’de katılımcıların %45’i mali verilerini internet erişimi olan cihazlarda depoluyor. Aslında kullanıcılar veri depolamayı güvence altına almak için özel programlar kullanmaya özen gösterselerdi durum bu kadar da riskli olmazdı. Maalesef göstermiyorlar. Örneğin Android akıllı telefonların sadece %51’inde kurulu güvenlik çözümleri mevcut. Daha da önemlisi akıllı telefonların %31’i ve Android tablet bilgisayarların %41’i cihazı kullanıma açmak parola koymak gibi basit bir ayardan dahi yoksun.

Diğer taraftan çok sayıda kullanıcı, siber suçluların mali bilgi avında olduğunun kanıtlarıyla ilk elden karşılaşıyor. Geçtiğimiz 12 ayda, katılımcıların %12’si banka yetkilisinden oldukları iddia edilen ve parola ya da diğer bilgileri isteyen şüpheli e-postalar aldıklarını bildirdi. Kullanıcıların %14’ü e-ödeme hesaplarına erişebilmek için erişim bilgilerini soran internet sayfalarına yönlendirildiklerini ifade ettiler.

“Kullanıcılar güvenlik önlemlerini göz ardı ettikleri takdirde dolandırıcıların kurbanı olabilirler. Bununla birlikte, bankalar çoğunlukla bu ihmalkarlığın zararını ödemek zorunda kalıyor. Bu denli çok sayıda dikkatsiz kullanıcı ile, bankalar ve e-ödeme sistemlerinin operatörleri finansal ve itibari risklere karşı, siber suçları önleyebilen uzmanlaşmış güvenlik çözümleri kullanarak kendilerini güvence altına almalıdır”

Kaspersky Fraud Prevention bankalara, ödeme işlemcilerine ve e-ticaret şirketlerine çevrimiçi veya mobil kanallarında
meydana gelebilecek dolandırıcılık vakalarını engellemek için uzmanlaşmış çözümler sunuyor. Bu çözümler gerekli tüm tedbirleri alarak son kullanıcıları ve işletmeleri korur, onlara güvenli bir müşteri tecrübesi yaşatıyor. Kaspersky
Fraud Prevention çözüm paketi, kötü amaçlı yazılımları durdurup ortadan kaldırdığı gibi, hesap ele geçirme ve kimlik bilgilerini çalma denemelerini de engelliyor.

Kullanıcılara, Kaspersky Internet Security – coklu cihaz 2015 gibi çok platformlu güvenlik çözümlerini yüklemeleri tavsiye ediliyor. Siber tehditlere karşı genel bir koruma önerdikleri gibi, Windows bilgisayarlar üzerinden gerçekleştirilen çevrimiçi ödemelerin güvenliğini sağlamak için de özel araçları bulunuyor – Safe Money.

Teknoloji Makaleleri