Pazartesi, Aralık 23, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

TCDD ve TAI karar destek sistemleriyle verimliliği zirveye taşıdı

sap_globaltechmagazine

Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri SAP, 9 Aralık’ta kamunun liderlerini Ankara’da buluşturdu. Rixos Grand Ankara Hotel’de düzenlenen Kamuda Karar Destek Sistemleri Zirvesi’nde 200’den fazla bilişim yöneticisini bir araya geldi. SAP’nin TCDD ve TAİ ile hayata geçirdiği başarılı iş birlikleri, zirvenin dikkat çeken sunumları arasındaydı.

Geleceği bir bulut şirketi olarak karşılama vizyonuyla, kamu sektörlü bilgi teknolojisi yöneticilerini ağırlayan SAP Kamuda Karar Destek Sistemleri Zirvesi, 9 Aralık’ta Rixos Grand Ankara Hotel’de 200’den fazla kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Kamudaki verimliliği artırmak için iş süreçlerine erişimi sadeleştirme stratejisinin altını çizen SAP, kamuda hayata geçirdiği başarılı projeleri de zirvede duyurdu. Etkinliğin odak noktası, iş süreçlerini sadeleştirerek kurumların işlerini kolaylaştıran ve daha iyi çalışmalarını sağlayan SAP’nin karar destek sistemleri ve iş zekası çözümleri oldu. 30 yıla yakın süredir raporlama denildiğinde ilk akla gelen çözümler olan Crystal Reports ve SAP BusinessObjects ürün ailesinin kamu kurumlarına sağladığı faydalar zirvede anlatıldı.

SAP Stratejik Endüstriler Satış Direktörü Bülent Karal’ın kamu sektörü için karar destek sistemleri sunumu ile başlayan zirve, Vizyoneks’in ‘Kolay Veri Madenciliği’, Vektora &Natek’in ‘Kurumsal İş Zekası’ ve ‘Kamuda İş Analitiği’ konularındaki farklı sunumlarla dikkat çekti. Kullanım kolaylığı, gelişmiş fonksiyonlar, yüksek güvenlik sunan en son SAP teknolojilerinin de tanıtıldığı zirvede TCDD’nin teknolojik dönüşümü bir başarı hikayesi olarak dikkat çekti. TCDD, SAP ile operasyonel süreçleri arasında entegrasyonu nasıl sağladığını anlattı.

SAP Stratejik Endüstriler Satış Direktörü Bülent Karal şunları söyledi:

Dünyada hızla gerçekleşen dijital dönüşüm özel sektördeki gibi kamuda da gerçekleşmeye başladı. Kurumların geleceği öngörmesini, gerçek zamanlı daha hızlı ve doğru kararlar almasını sağlayacak bulut, bellek içi ve mobil teknolojiler sunan SAP,  çözüm sağladığı savunma, enerji, ulaşım, akıllı şehircilik, sağlık, merkezi hükümet gibi 25 farklı sektörde faaliyet gösteren kurumların daha iyi ve etkin yönetilmesine katkıda bulunuyor. SAP, planlamadan üretime, lojistikten satışa tüm süreçlerin entegre çalıştığı, birbiriyle konuşan makinelerin yönettiği, tek merkezden izlenebilen, tüm süreçlerin cep telefonundan bile kontrol edilebildiği bir iş modeli sunuyor.  Tüm kişilerin, kurumların ve cihazların birbirleriyle iletişim halinde bulunduğu, bağlantı ekonomisinin hakim olduğu hızlı ve anlık olarak değişen dünyamızda SAP bulut, mobil ve bellek içi çözümleri ile kurumların ve çalışanların islerini sadeleştiriyor. Hiper bağlantı ekonomisinin global olarak 2020’de 90 trilyon dolarlık bir ekonomiye can vereceği hesaplanıyor.

SAP, Türkiye’deki şirketlerin bu verimli geleceğe şimdiden adım atması için onların uygulamalarına erişimini sadeleştirerek ve son teknolojileri kullanarak potansiyellerini açığa çıkarmalarına öncülük ediyor.

İnovasyon ile sağlanan dönüşümü bir kurum kültürü haline getiren SAP, bu vizyonla bir yandan bilişim çözümleriyle yeni ufuklar açarken, diğer yandan da inovatif Ar-Ge yatırımlarını önceliklendiriyor. Temmuz 2013’te İstanbul’da 20 milyon Euro yatırım hedefiyle hayata geçirilen inovasyon ve Ar-Ge merkezi SAP Lab, Teknopark’ta hizmete girdi. Bu merkez, dünya genelinde 15 lokasyonda yer alan SAP Laboratuvar ağının bir parçası olarak 25 uygulama geliştiriciye ev sahipliği yapıyor. 2015 sonuna dek 70 çalışana, araştırmacı ve öğrenciye ev sahipliği yapması hedefleniyor.

TCDD’nin Matris Projesi’nin zirvede paylaşıldığı sunumda şunlar anlatıldı;

Yük taşımacılığında uygun tarifelerin hesaplanması amacıyla başlatılmış Matris projesi ile aktivite tabanlı maliyetlendirme çalışması yapılmış ve bu projenin gerçekleştirilmesinde SAP çözümlerini kullanıldı. Özellikle SAP’nin sunduğu iş zekası çözümleri ile projenin çıktıları ve son kullanıcı ve yönetim kademesindeki kullanıcılara etkileşimli ve etkin bir şekilde sunulması sağlandı. Sistemdeki veriye ulaşım süresini kısaltıp veriyi kurumsal bilgiye çevirerek karar alma süreçlerimizi hızlandırdık. Kurumsal verimliliğimizi artırmaya yönelik gelişmiş çözümler sunduğu için SAP ERP çözümü tercih edildi. Gerekli insan gücünün minimize edilmesiyle kurumsal kârlılık ve verimlilik artırıldı. Hatalar azalırken, süreçler arası izlenebilirlik arttı. Departmanlar arası etkileşimin güçlenmesiyle kurumsal bütünlük ve sinerji elde edildi.”

Zirvede başarı hikayeleri arasında sunumu yapılan TAİ iş birliğinde, SAP ile doğru veriye daha hızlı erişimin sağlandığı anlatıldı. TAI Yönetici Ortak Zafer Musoğlu sunumda şu değerlendirmeyi yaptı:

“Günümüzde bilgi teknolojileri her sürecin içinde. Kurumlara önemli rekabet avantajı sağlayan itici bir güç. TAI bilgi teknolojileri bölümü olarak SAP’nin entegre çözümleriyle, kurumumuz üst yönetimine ve karar mercilerine, ihtiyaç duydukları bilgileri zaman ve yerden bağımsız olarak kolay ve hızlı bir şekilde sunmayı hedefledik. Uzun zamandır stratejik iş ortağımız olan SAP ile mevcut karar destek sistemlerini günümüz teknolojileriyle geliştirmek üzere çalıştık. SAP Portal’de karar mercilerine sunulan sistemlerde standartları korumayı ve bütünleşik bir yapıya kavuşturmayı hedefledik. SAP, hızlı ve doğru analizlerin yanında, raporların görselleştirilmesini sağladı. Kolay yorumlanabilir verilerle karar alma süreçlerimize verimlilik kattık. 1998 yılından beri kullandığımız SAP çözümlerinden yararlanmaya devam ederken tüm karar destek altyapısını, artan mobilite imkanlarıyla da güçlendirilmiş bir şekilde SAP BusinessObjects platformuna taşımayı hedefliyoruz.”

Teknoloji Makaleleri