Türkiye’nin en kapsamlı teknoloji etkinliklerinden biri olan Intel Teknoloji Konferansları, İstanbul’da düzenlendi. Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın’ın açılış konuşmasını yaptığı etkinlikte, Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv ve Alışveriş Merkezi ve Perakendeciler Derneği Başkanı Mehmet Nane de konuşmacı olarak yer aldı.
“Gelecek Şimdi” temalı etkinlikte Burak Aydın, Nesnelerin İnternetinin gelecek 10 yılın öne çıkan teknolojisi olduğunu ve Intel’in Ar-Ge yatırımıyla Türkiye’nin bu alanda öncü olması amacıyla çalışmalar yaptığını söyledi. Dikkat çeken diğer bölümler; atel ve alçı uygulamalarında sağlık sektörüne büyük yenilik getiren “Akıllı Alçı” ve Intel Ar-Ge Merkezi’nden podyuma taşınan akıllı giysiler oldu. İnsansı robot NAO’nun yaptığı Zeybek dansı ve Burak Aydın’la sohbeti de etkinliğe renk kattı.
Teknoloji lideri Intel, geleceğin teknolojilerini, 09 Aralık 2014, Salı günü düzenlediği 18. Intel Teknoloji Konferansı’yla tanıttı. Açılış konuşmalarını Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın’ın yaptığı Intel Teknoloji Konferansı, Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv ve Alışveriş Merkezi ve Perakendeciler Derneği Başkanı Mehmet Nane’nin sunumlarıyla renklendi. Konferansta, dünyayı şekillendiren teknolojilerin örnekleri de sergilendi.
Teknolojinin hayatın önemli bir parçası haline geldiğinin altını çizen Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, “Buhar gücü, elektrik enerjisi ve dijitalleşme ile gerçekleşen sanayi devrimlerinden sonra, 4. sanayi devrimi Nesnelerin Interneti (IoT – Internet of Things) ile gerçekleşiyor. Intel olarak uzun zamandır üzerinde çalıştığımız nesnelerin interneti, giyilebilir teknolojiler ve bu yönde yapılan Ar-Ge çalışmaları önümüzdeki döneme damgasını vuracak” dedi. Aydın, “2020 yılında Nesnelerin İnterneti (IoT) tabanlı servisler pazarının 19 Trilyon dolar değerine ulaşacağı öngörülüyor. Dünya şimdiden bu teknolojiler üzerine odaklanmış durumda. Türkiye’nin de bu alanda önemli atılımlarda olması gerektiğine inanıyor, İstanbul’da bulunan Intel Ar-Ge Merkezimizde bu yönde çalışmalar yapıyor, projelere destek veriyoruz. Türkiye’den çıkan ilham verici örneklerin hızla artacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Intel Ar-Ge Merkezi’nin İlk Örnek Projesi Akıllı Alçı
Intel Ar-Ge Merkezi’nde, giyilebilir teknolojileri hedefleyen Galileo ve Edison platformları üzerinde çalıştıklarını söyleyen Burak Aydın, Intel teknolojisi sayesinde, bu platformlarla nesneleri birbirine bağlayarak akıllı hale getirdiklerini vurguladı. Aydın, İstanbul’da bulunan Intel Ar-Ge Merkezi’nin en önemli projelerinden biri olarak, ödüllü Uluslararası Endüstriyel Tasarımcı Deniz Karaşahin tarafından tasarlanan, Intel tarafından “akıllı” hale getirilen alçıyı tanıttı. 3 boyutlu baskı teknolojisiyle üretilen, atel ve alçı uygulamasına yeni bir yaklaşım getiren akıllı alçı, hem kullanıcının konforu hem de pratikliği bakımından tüm dünyada büyük ses getirdi. Intel’in Edison platformu ile akıllı hale getirilen alçı, üzerindeki algılayıcılar sayesinde kas spazmına bağlı pronasyon ölçümü yaparak ön kolda meydana gelen istemsiz kasılmaların (Serebral Palsi) varlığının ve şiddetinin tespitinde kullanılacak teknik verilerin toplanmasına imkân sağlıyor.
Öte yandan konferansta Intel tarafından satın alınan dünyanın en ileri ve gelişmiş fitness ve sağlık takip cihazı olan Basis Science’in ürünleri de tanıtıldı. Basis Peak adlı bileklik adım saymanın ötesinde, kalp ritmini, terlemeyi, vücut ısısını, uyku düzenini takip ederek topladığı verileri internet ve mobil servisten oluşan ara yüzlerle değerlendiriyor. Böylelikle, kişilerin formda kalmasını, daha iyi uyumasını ve stres kontrolünü sağlıyor.
Moda Markaları Teknolojiyle El Ele Veriyor
Geleceğin, teknoloji ve farklı disiplinlerin iç içe geçmesiyle şekilleneceğinin altını çizen Burak Aydın “Yeni dünyada teknoloji, hayal gücü ve farklı disiplinlerden farklı markalar iç içe olacak. Bu nedenle giyilebilir teknolojileri çok önemsiyor, bu alandaki gelişmelere yön vererek, öncü bir rol üstleniyoruz. Giyilebilir teknolojileri üretmenin yanı sıra, bu ürünlerin günlük hayatta rahatlıkla kullanılabilir olmasına dikkat ediyoruz. Bu amaçla, moda dünyasının önde gelen markalarıyla işbirliklerine gidiyoruz. Diesel, Michael Kors gibi markaları portföyünde bulunduran saat ve aksesuar şirketi Fossil Group, Ray-Ban, Armani, Oakley gibi markaları bünyesinde barındıran Luxottica Group ve ses sistemleri konusunda lider SMS Audio gibi markalarla yaptığımız anlaşmalar bunun ilk örneklerinden. Biz sadece teknoloji severlerin değil herkesin kendi stiline uygun giyilebilir teknolojiler geliştirmek için alanında lider firmalar ile çalışıyoruz.” dedi.
ABD’li Ünlü Rapçi “50 Cent”in Kulaklığı Intel’le Akıllandı
“50 Cent” adıyla tanınan ABD’li rapçi Curtis Jackson’ın kulaklık ve aksesuar markası SMS Audio ile gerçekleştirilen işbirliğiyle, dünyanın kalp ritmini ölçen ilk kişisel ses sistemi ortaya çıktı. SMS Audio’nun yazılımının bir parçası da Intel’in İstanbul’daki Ar-Ge Merkezi’nde geliştirildi. Bu çalışma Intel’in Türkiye’deki Ar-Ge Merkezinin Türk mühendisleri ile katkıda bulunduğu ilk ticari başarılarından birisi oldu.
Yeni dünyanın mantık ve yaratıcılığı birlikte düşünmeye zorladığına değinen Burak Aydın “Sağ ve sol beyni birlikte kullanan bir nesil yetişiyor. Teknoloji bu neslin genlerinde var ve hayal gücü her iş dalında kendini gösteriyor. İşte bu yüzden giyilebilir teknolojiye sahip ama şık moda ürünleri görmeye başladık. Sadece güneşten korunmak ya da estetik konfor için taktığımız güneş gözlüklerinden daha fazlasını istiyoruz. Bundan 10 yıl önce birlikte çalışması imkânsız görünen sektörler bugün ortak düşünüyor ve üretiyor. Nesnelerin interneti ve giyilebilir dünya bu nedenle gündemde ve gelecek yılların da gündemini oluşturacak.” dedi.
Ar-Ge Merkezi’nden Moda Podyuma: Akıllı Giysiler
Intel, İstanbul’daki Ar-Ge Merkezi’nde de moda ve teknolojiyi harmanlayan çalışmalara imza atıyor. Ünlü modacılar Ezra+Tuba’nın tasarladığı, Intel Edison platformu ile akıllı hale gelen koleksiyon bu çalışmaların başlangıcı olarak kabul ediliyor. Burak Aydın “Gerek ‘akıllı alçı’, gerekse de ‘akıllı giysiler’ konusunda yaptığımız işbirlikleri İstanbul’daki Ar-Ge Merkezimizin örnek alınacak projeleri arasında yer alıyor. Kısa süre içerisinde Türkiye’den ilham veren örneklerin çıkması bizleri ayrıca mutlu ediyor” şeklinde konuştu.
Intel Teknolojisi Robota Zeybek Oynattı
Intel Teknoloji Konferansı’na damga vuran yeniliklerden biri de insansı robot NAO oldu. Intel işlemcisi sayesinde “akıllı” hale gelen NAO, ses ve yüz tanıyabilmesinin yanı sıra, sohbet de edebiliyor. NAO, öğrenme yeteneğine sahip olmasıyla dikkat çekiyor.
Yeni Nesil Teknolojiler Gözler Önüne Serildi
“Gelecek Şimdi” temasıyla iş yapış biçimlerinin yanı sıra, günlük yaşamı da kolaylaştırarak fark yaratacak teknolojilerin masaya yatırıldığı Intel Teknoloji Konferansı’nda, Intel teknolojisiyle geliştirilen 2’si 1 Arada bilgisayarlar, tabletler, giyilebilir cihazlar, akıllı telefonlar ve fark yaratan RealSense Teknolojisi, kablosuz şarj gibi hayat kolaylaştıran teknolojiler de sunuldu. Intel’in bilgisayar ve tabletleri ultra incelik, üstün performans, pil ömrü ve güvenlik özelliklerine kavuşturacak 14nm teknolojisine sahip ilk işlemci olma özelliğini taşıyan Intel® Core™ M işlemci ile 5. Nesil Intel Core işlemci ailesinin tanıtıldığı etkinliğin bir diğer önemli konusu, teknoloji dünyasının gündeminden düşmeyen bulut teknolojileri oldu.
Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv Teknolojide Geleceği Anlattı
Gittikçe küçülen ve mobil hale gelen bilgisayarlar sayesinde artık bilginin her zaman, her yerden erişilebilir olduğuna dikkat çeken Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv, sözlerine şöyle devam etti: “Biz, 2010 sonrasına “yenidünya” diyoruz. Bulut ise bilginin sınırsızca depolanmasına ve kullanılmasına olanak sağlıyor. Tüm bunları gerçekleştirebilmek için ise üstün bir network altyapısı kritik öneme sahip. Turkcell’in 20 yıllık yolculuğuna baktığınızda da bu dönüşümü görmek mümkün. Turkcell takımı önce mobil ses ve SMS’le insanların hayatına değer katmaya başladı, bugün ise öncü iletişim ve teknoloji şirketi olma vizyonuyla ve inovasyona odaklanarak yenilikçi ürün ve servisler sunuyor.”
AirTies, Microsoft ve Turkcell’in Platin Sponsorluğu, Cisco’nun Altın Sponsorluğu ile Asus ve McAfee’nin Gümüş Sponsorluğu’nda düzenlenen etkinlik katılımcılara geleceğin teknolojileri hakkında hem bilgi verdi, hem de görsel bir şölen sundu.